Fullt sammandrag och två 300-serier i Mellanallsvenskan

Alla lag i Mellanallsvenska var under lördagen på plats på någon av de fyra olika sammandragen som spelades i Hagfors, Sundbyberg, Karlstad och Vimmerby. De som tagit sig till Hagfors och Sundbyberg fick även se perfekta serier

I Hagfors samlades hemmalaget Bågen, Team Baltzar, Nobel och Örnen i en drabbning där Bågen och Nobel blev de stora vinnarna, samtidigt som Baltzar och Örnen fick vända hemåt utan några poäng. Som vanligt fick värdlaget både inleda och avsluta sammandraget, men vilan emellan verkade inte påverka Bågen nämnvärt den här dagen. Hemmalaget fick inleda mot Baltzar och avsluta mot Örnen och de båda matcherna var i stort sett kopior av varandra då båda matcherna var avgjorda redan efter 3 serier och slutade med 15-5 till Bågen efter två ganska omdramatiska matcher.
I första matchen hade Bågens Jonas Dammen en bra start på dagen, smällde in en perfekt 300 serie i andra serien och fick totalt ihop 924 för att blir matchbäst. Elliot Moulin blev bäst i Baltzar med sina 857. I matchen mot Örnen så var Joackim Biehl bäst med sina 860 medan Robin Pettersson var bäst i Örnen med 851.

I de två matcherna som spelades mellan Bågens matcher så var det Nobels tur att kliva in i handligen, något som de gjorde med den äran. Först på tur var Baltzar som troligen var ganska sugna på revansch efter matchen mot Bågen. Så blev det dock inte då Nobel inte hade några större problem att slå tillbaka Baltzar och även den här matchen var avgjord efter tre serier och till slut vann Nobel med 13-7. När det sedan var Örnens tur att kliva på banorna mot Nobel så var det återigen nästan en kopia av matchen innan, då Nobel fortsatte på samma sätt som mot Baltzar och hade avgjort matchen efter tre serier och till slut ytterligare en 13-7 seger.
I båda matcherna så var det Alfred Odbert som var i bäst form för dagen då han fick till fina 929 mot Baltzar och 837 mot Örnen. I Baltzar var Dennis Pettersson bäst med 877 medan Örnens bäste spelare återigen var Robin Pettersson med 761

I Sundbyberg hittade vi värdlaget Sundbyberg tillsammans med AIK, Ax och Matteus-Pojkarna. Här var det AIK som blev vinnare, då de lyckades ta med sig två segrar hem, medan Ax, som inledde serien lysande, fick åka hem utan. Värdarna Sundbyberg inledde dagen med match mot AIK där samtliga serier slutade med 3-2 till gästande AIK, tack vare högre slagning i alla serier. AIK vann därmed första matchen med 12-8. I sista matchen för dagen var det dags för Sumpan att försöka ta revansch, och kanske något otippat så lyckades de vinna matchen mot serieledande Matteus-Pojkarna. Matchen stod och vägde något inför sista serien då Sundbyberg hade ledningen med 9-6, men Matteus-Pojkarna föll igenom totalt och sumpan kunde vinna matchen med 13-7.
AIK's Sebastian Cronholm var bäst i första matchen med sina 888, medan Sundbybergs Gustavo Layrisse Montiel fick ihop 871. Filip Poikela i Matteus-Pojkarna fick ihop 882 samtidigt som Mikail Andersson blev bästa Sumpanspelare med 873.

När Ax sedan fick kliva på banorna så var det mot ett AIK som definitivt redan var uppvärmda och redo för utmaningen. AIK inledde med sin femte 3-2 runda i rad innan resultaten sedan stack iväg lite grann i Solnalagets favör. AIK hade avgjort matchen efter tre fina serier och till slut vann de ganska klart med 15-4. När Matteus-Pojkarna sedan klev in på banorna så blev det tyvärr inte mycket bättre för Ax, då M-P var det starkare laget matchen igenom och till sist slutade matchen 13-7 till Matteus-Pojkarna.
Anders Gustavsson i AIK hittade in ordentligt direkt i sin andra match för dagen och klämde in den andra perfekta 300-seriern för dagen när han inledde med 300 mot Ax. Tillslut blev det 901 för Andreas och matchbäst. Martin Wallin bäst i AX med 859. Martin fortsatte sedan att spela bra och blev även Ax bästa spelare i matchen mot Matteus-Pojkarna med 881. Han överskuggades dock av Mattias Wetterberg i M-P som fick ihop 934.

Tredje sammandraget spelades i Karlstad, där Taifun stod som värdlag och Gotlandspärlan, Tegnér och Västerås kom på besök. Här var det Tegnér som var det dominerande laget då de tog med sig 4 ganska enkla poäng hem. Västerås fick vända hem utan poäng medan Taifun och Gotlandspärlan fick med sig var sin seger. Hemmalaget Taifun fick äran att inleda mot Gotlandspärlan i en match som blev svängig och spännande. Pärland inledde starkast, Taifun kom sedan igen i andra men tappade sedan i tredje serien igen och Pärlan hade ledningen med 10-5 inför sista serien, då hemmalaget vaknade till ordentligt och kunde sånär kvittera men Gotlandspärlan höll undan på ett banpar och vann matchen med 11-9. Taifun tog sedan gruvlig revansch mot stackars Västerås som inte fick vara med i matchen alls inledningsvis. Taifun hade mer eller mindre avgjort matchen efter två serier redan då det stod 10-0. Matchen slutade 14-5 till slut.
Gotlandspärlans Robert Gustavsson bidrog stort till deras seger med fina 906 medan Daniel Svahn i Taifun fick ihop 831. I matchen mot Västerås så var Jonas Persson-Planefors i Taifun bäst på banorna med 905. Västerås bäste blev Linnea Rundgren med 867.

Mellan de båda matcherna kom Tegnér in och avverkade först Gotlandspärlan där Tegnér ryckte till 10-5 efter tre serier och satte spiken i kistan med 3-2 i sista serien och 13-7 i matchresultat. Inte heller Västerås lyckades bjuda upp till dans mot Tegnér, då matchen i det här fallet var helt avgjord efter tre serier med 11-4. Slutresultatet landade på 15-5.
Tegnér hade flertalet fina individuella resultat den här dagen. Kristian Persson och Daniel Nordström Green fick ihop 933 respektive 919 mot Gotlandspärlan och Joakim Nordén smällde in 918 mot Västerås. I Gotlandspärlan var Robert Gustavsson bäst igen med sina 883, medan Susanna Kiiskinen var bäst i Västerås med 906.

Vimmerby stod som värd för dagens sista sammandrag och de fick ta emot Kåess, Mariestad och Gamleby. Här var det flertalet jämna matcher som spelades, men när det hela var över var det Gamleby som var gladast av alla med sina 4 poäng, medan Mariestad åkte på två snöpliga förluster och blev utan poäng. Hemmalaget Vimmerby inledde dagen på allt annat än optimalt sätt. Kåess som stod för motståndet var betydligt mer på tårna och kunde avgöra matchen redan efter 3 serier efter 3 gånger 4-1. Vimmerby kom sedan tillbaka något och vann sista serien med 4-1 till slutresultatet 13-7 för Kåess. Vimmerby fick sedan vila ett tag innan det var dags för match mot Mariestad i en match som blev mycket jämn. Det stod 5-5 halvvägs genom matchen, innann Vimmerby gjorde ett litet ryck till 9-6, ett ryck som skulle bli avgörande då Mariestad hade marginalerna mot sig trots vinst med 3-2 i sista serien. 11-9 till Vimmerby.
Kåess' Anders Klasson hade högst slagning i första matchen med sina 91. Peter Thorstensson i Vimmerby fick ihop 796. I Vimmerby-Mariestad så var västgötarnas Erik Ahlstrand överlägset bäst i matchen med 896. Vimmerbys Isac Wall näst bäst i matchen med 809.

När Gamleby klev in i handlingarna så var det nog inte många som trodde att det skulle bli seger mot Kåess efter två serier. Kåess var nämligen riktigt på gång efter segern mot Vimmerby och ledde med 8-2 efter halva matchen. Då vaknade Gamleby ordentligt, ökade slagningen med 300 pinnar på en serie och på något sätt krigade sig Gamleby till 9-1 i den andra halvan av matchen och vann således med 11-9. Gamleby fortsatte sedan att spela bra mot Mariestad, men det var inte jättelångt ifrån att det blev ombytta roller i den matchen. Gamleby ledde komfortabelt med 7-3 efter två, men Mariestad gav inte upp och det fattades bara 11 poäng på totalen i sista serien för att det skulle blivit oavgjort. Men som det nu blev så fick Gamleby med sig alla poängen och 11-9.
Jacob Carlsson trivdes alldeles ypperligt mot Kåess och slog dagens högsta slagning i Mellanallsvenskan med sina 991. I Kåess var Joakim Bäck bäst med 902. Mot Mariestad var det sedan Felix Bergmans tur att glänsa och slog 888 för matchbästa resultat. Juhani Ojala i Mariestad fick ihop 824.

Nu är det dags för juluppehåll och samtliga lag i serien har spelat 11 matcher. I topp hittar vi Matteus-Pojkarna som skapat sig lite utrymmer ner till kvalstrecket med sina 19 poäng. Tegnér Hänger dock på och är bara en poäng bakom nu. Bågen ligger trea med 16 poäng medan AIK och Gamleby båda landar på 15 poäng. I undre halvan av tabellen är det extremt jämnt och det kommer nog bli en hård fajt om vilka som kommer bli nedflyttade direkt och vilka som får kvala. Just nu ligger Vimmerby som jumbo med sina 5 poäng. Örnen ligger strax ovanför med 6 poäng. En trio som består av Kåess, Sundbyberg och Mariestad har alla 7 poäng medan ytterligare tre lag, Västerås, Baltzar och Gotlandspärlan har 8 poäng. Så toppen börjar utkristallisera sig lite grann, men i botten ser det mer ut som ett getingbo.

Linus Wirén   03 december 2022 22:33