Fullt sammandrag direkt i Mellanallsvenskan

Årets vårsäsong inleddes direkt med fullt sammandrag i Mellanallsvenskan. Totalt 16 matcher spelades i Västerås, Motala, Stockholm och Skara. Matteus-Pojkarna ångar på i toppen och slaget om kvalplatserna både uppåt och nedåt fortsätter att vara ovisst!

Västerås som hemmalag fick under lördagen ta emot Vimmerby, Gotlandspärlan och Gamleby, och de tog definitivt vara på möjligheten det ges som hemmalag att vara lite starkare. De visade helt och hållet vart skåpet ska stå både i första matchen mot Vimmerby och i andra matchen mot Gamleby. Inget av de besökande lagen gavs egentligen någon chans i matcherna och bägge två var avgjorda redan efter 3 serier.
Matchen mot Vimmerby slutade med klara 17-3 efter att Västerås vunnit de båda avslutande serierna med 10-0 totalt. Västerås hade i den här matchen en mycket jämn topp, då hela 4 spelare fick ihop mellan 901 och 911. Allra bäst blev Martin Vasell med 911. Vimmerbys bästa spelare var Isac Wall med 830.
Mot Gamleby var det nästan favorit i repris, då den matchen slutade 16-3 till Västerås, största skillnaden var att det ”bara” blev 9-1 i de två sista serierna, istället för 10-0. Inte gjorde det saken lättare för Gamleby att Västerås sköt ännu högre siffror i den här matchen. Allra bäst blev Stefan Dew i Västerås, som sånär avslutade med en perfekt serie, men fick nöja sig med 289. 965 skrevs på Stefans slutresultat. Tommy Sarlin inte mycket sämre med sina 946. Henrik Ilhammar blev bäst i Gamleby med 850

Den andra stora vinnaren i Västerås blev Gotlandspärlan som trots en ganska taskig inledning i första matchen mot Gamleby, där de låg under med 4-1, lyckades vända på steken helt och hållet och till slut vinna med knappa 11-9. Detta mycket tack vara Anders Jakobsson och Tim Svensson som slog fina 943 respektive 920. Bäst i matchen blev dock Gamlebys Jacob Carlsson med hela 972
Stärkta av segern mot Gamleby så klev gotlänningarna in nästa match mot Vimmerby med gott självförtroende och de gjorde också processen ganska kort med motståndet i den här matchen. 9-1 efter två serier och slutresultat 16-4 till Gotlandspärlan. Matchbäst blev Gotlandspärlans Robert Gustavsson med 968. Robin Stefansson bäst i Vimmerby med 913

Västerås och Gotlandspärlan tog alltså med sig 4 poäng var hem medan Gamleby och Vimmerby fick åka hem helt utan poäng.

Även i Motala var det värdlaget som visade sig vara starkast när Team Baltzar tog emot Taifun, Örnen och Tegnér. Baltzar inledde med match mot Taifun, en match där Taifun inledde betydligt bättre än Baltzar och tog ledningen med 4-1. Efter det var det dock hemmalaget för hela slanten och matchen slutade 13-7 till Baltzar. Bäst i matchen blev Baltzars Markus Hilmersson med 928. Lagkamrat Dennis Pettersson fick ihop 906, medan Justin Karlsson blev bäst i Taifun, strax före Jonas Persson-Planefors med 914.
Baltzar fick sedan vänta ett par matcher innan det var dags att kliva in igen, den här gången mot Tegnér. Det här blev en mycket jämn och spännande drabbning där Tegnér var snäppet vassare i de båda första serierna och ledde med 6-4 efter halva matchen, men sedan svängde matchen långsamt när Baltzar vann tredje serien knappt och i sista serien lyckades hemmalaget knipa de poäng som var nödvändiga för att vinna med 11-9. Bäst i matchen blev Tegnérs Joakim Nordén med 883. Jonas Allard bäst i Baltzar med 861.

Varken Taifun eller Tegnér behövde dock åka hem helt lottlösa, då båda lagen lyckades besegra det sista laget på plats, Örnen, i sina respektive matcher. För Taifuns del så var det revansch direkt efter förlusten mot Baltzar och Örnen hängde inte riktigt med från början. Matchen var avgjord efter tre serier och slutade 15-5 till Taifun. Örnens Mats Andersson blev dock bäst i matchen med 871, medan Katarina Dahlin blev Taifuns bäste spelare med 867
För Tegnérs del så satt segern mot Örnen betydligt längre in. Örnen inledde starkast och vann första serien innan Tegnér kunde kvittera i andra serien. I tredje serien kom Tegnér dock igång ordentligt och vann med 4-1 innan de till slut kunde avgöra matchen till 12-8 i sista serien. Pontus Svensson i Tegnér var i slag i den här matchen med 925 och Mattias Kregert i Örnen var inte långt efter med 910.

Baltzar fick alltså ihop två segrar och 4 poäng under dagen, Tegnér och Taifun åkte hem med var sin seger medan Örnen fick åka hem tomhänta.

Om något värdlag var favorittippat under dagens sammandrag, så var det nog Matteus-Pojkarna som tog emot Nobel, AIK och Bågen hemma i Birkahallen. Och de gjorde ingen besviken, då de liksom Västerås inte hade några större problem med motståndet den här dagen. Både matchen mot Nobel och den senare matchen mot Bågen blev storsegrar. Mot Nobel stod det 8-2 i halvtid och 16-4 när matchen var över, detta trots att matchens med råge bäste spelare var Nobels Lars Lindbäck med sina 948. Han var dock över 100 pinnar bättre än näst bäste lagkamrat. Bäst i Matteus-Pojkarna var Dennis Andersson med 893.
Mot Bågen blev segern ännu större, där tilläts motståndarna bara ta 3 poäng och M-P kunde vinna med hela 17-3 utan någon större dramatik. Här var Victor Forss i Matteus-Pojkarna bäst med 965. Samuel Mäkinen i Bågen fick ihop 824.

Inte heller gick det mycket bättre för varken Bågen eller Nobel när det var dags för AIK att kliva på banorna. AIK inledde mot Nobel och det var efter två serier en helt jämn match, men i tredje serien lyckades AIK knipa 4-1 och till slut kunde de vinna med 12-8. Lukas Jelinek i AIK slog högst med sina 946 medan Lars Lindbäck var på fortsatt spelhumör och fick ihop 916.
AIK tog sedan med sig sitt momentum in i matchen mot Bågen, där de fortsatte att spela stabilt på en hög nivå. 7-3 efter två serier förvaltades väl till 13-7 i slutresultat. Lukas Jelinek även här bäst med ännu bättre 957. Lagkamrat Alvin Kvarnström hängde på och fick ihop 938. Alexander Beck blev bäst i Bågen med 892.

Matteus-Pojkarna ångar på i toppen av serien och tar med sig 4 friska poäng hem, precis som AIK som inte är många poäng bakom Stockholmskonkurrenten. Bågen och Nobel fick klara sig utan poäng den här dagen.

Det var definitivt hemmalagens dag den här lördagens sammandrag då även det sista värdlaget Kåess fick med sig dubbla segrar hem. Kåess hade besök i Skara av Ax, Mariestad och Sundbyberg. I första matchen mot Ax hade Kåess inledningsvis inga problem med motståndet, och de lyckades avgöra matchen efter tre serier med 11-4 och tur var väl det då Ax kom igång ordentligt i sista serien och snyggade till slutsiffrorna till 11-9. Anders Klasson bäst i Kåess med 921 och Andreas Holm bäst i Ax med 888
Mot Sundbyberg var det lite mer av en berg- och dalbana för Kåess. Sumpan inledde starkast med 3-2 i första, innan Kåess skickade in dagens högsta serie i andra och vann med 5-0. I tredje serien kom det en reaktion och Kåess slog där dagens sämsta serie och Sundbyberg kunde vinna med 3-2 igen. Till slut vann Kåess med 13-7 efter 4-1 i sista serien. Joakim Bäck i Kåess hade en bra match och slog fina 944. I Sundbyberg var Marcus Pettersson bäst med 877.

Dagens båda högsta individuella slagningar i hela Mellanallsvenskan kom när det var dags för Mariestad att kliva på banorna för att möta Ax. Erik Ahlstrand i Mariestad fick ihop fina 1004, men trots detta var han inte bäst i matchen då Ingvar Sjögren i Ax slog 1016. Matchen då? Den vann Ax hyfsat komfortabelt med 12-8 efter att ha avgjort med 11-4 efter tre serier.
Mariestad var sedan sugna på revansch när det var match mot Sundbyberg och efter två mycket bra inledande serier var det nog många som trodde att Mariestad skulle vinna ganska enkelt efter att ha plockat 5-0 och 3-2 och dessutom spelat mycket bra. Men i tredje serien tappade Mariestad allt och Sumpan kunde komma igen med en fem-nolla i sin tur och tack vare en knapp totalseger i sista serien, endast 5 pinnar skiljde lagen åt, så kunde Sundbyberg kassera in en fin vändning och seger i matchen. Mariestad hade matchens bästa spelare i Christoffer Ivarsson som slog 968. Även Per Bergqvist och Kim Karlsson över 900. Calle Waller ensam i Sundbyberg över 900 med sina 917

Kåess tog med sig 4 fina poäng hem, lokalkonkurrenten Mariestad fick åka hem tomhänta och Sundbyberg och Ax fick med sig 2 poäng vardera

Christian Holmén   23-01-21