Fulla sammandrag i Mellanallsvenskan

Det var fullt sammandrag i Mellanallsvenskan i helgen. Totalt spelades det hela 16 matcher i fyra olika bowlinghallar. Det var mycket som avgjordes i toppen på serien, men kring de nedre strecken ser det ut att kunna bli en kamp in på mållinjen

Efter helgens sammandrag så står det nu helt klart att Matteus-Pojkarna, AIK och Tegnér kommer att vara tre av de fyra lag som får kvala till Elitserien. Nu är det bara frågan om vilken inbördes ordning de kommer hamna på i serien. Den fjärde platsen har Bågen skaffat sig ett litet övertag om, då de nu "bara" behöver vinna 1 av sina 2 kvarvarande hemmamatcher för att säkra kvalplats.

Kring de nedre strecken är det däremot betydligt jämnare, då jumbo Vimmerby och nästjumbo Mariestad fortfarande har teoretiska chanser att ta sig uppåt. Men framför allt i Vimmerbys fall så måste alla resultat gå deras väg i resterande matcher, medan Mariestad har det lite mer i egna händer. Det kommer bli spännade matcher framöver för lagen som är inblandade.

I dagens sammandrag i Sollentuna så tog hemmalag Ax emot Västerås, Sundbyberg och Gotlandspärlan. Hemmalaget Ax blev den stora vinnaren och tog hem båda sina matcher mot Västerås och Gotlandspärlan. 
Matchen mot Västerås blev mycket jämn och avgjordes inte förrän i sista serien där Västerås till sist kunde vinna totalen med knappa 18 pinnar och matchen med 11-9. Tommy Sarlin i Västerås hade matchens högsta slagning med 871. I Ax var Andreas Holm bäst med 866

När det sedan var dags att möte Gotlandspärlan så var Ax det betydligt starkare laget för dagen, även om det var Gotlandspärlan som inledde bäst och tog ledningen med 3-2. Efter första serien släppte dock Ax endast ifrån sig 1 poäng till och vann matchen med 16-4. Här var Tomas Lind i Ax bäst med 882, medan Andrei Liljegren blev bäst i Pärlan med 855. 

Västerås fick å sin sida åka hem från Sollentuna utan poäng, då de förlorade ytterligare en mycket jämn match mot Sundbyberg. Sumpan gjorde precis det som krävdes och vann med 11-9. Återigen var det en Västerås-spelare som var bäst i matchen då Stefan Dew gjorde 861. William Dahlsten bäst i Sundbyberg med 837

Sista matchen i Sollentuna stod mellan Sundbyberg och Gotlandspärlan, där Sunbyberg först tog vara på att de var lite mer uppvärmda än motståndet och vann första serien med 4-1. Sen var det dock Gotlandspärlan för hela slanten. 3 x 4-1 och seger med 13-7 för gotlänningarna. Sundbyberg och Gotlandspärlan fick därmed med sig 2 poäng var hem. Rickard Thelander i Sumpan matchbäst på 874. Andrei Liljegren återigen bäst i Pärlan med 825

I Säffle där Tegnér var värdar så kom Matteus-Pojkarna, Taifun och AIK på besök. Även här var det hemmalaget som blev den största vinnaren, då Tegnér lyckades besegra båda Matteus-Pojkarna och AIK. Mot Matteus-Pojkarna var Tegnér inledningsvis det starkare laget och la grunden till segern tidigt. M-P gjorde ett försök att komma ikapp, men det räckte inte riktigt och Tegnér kunde vinna med 13-7. Pontus Svensson i Tegnér bäst i matchen med 922 medan Oskar Almroth blev bäst i Matteus-Pojkarna med 870.

Mot AIK satt segern däremot ganska långt inne för Tegnér. AIK inledde matchen betydligt starkare och ledde matchen med 7-2 halvvägs igenom. Det var först då Tegnér vaknade och tog tag i taktpinnen. Och det var precis att det räckte. 4-1 och 4-1 i de två sista och vinst i matchen med 10-9. Tegnér hade tre spelare över 900 i Joakim Nordén, Mattias Nilsson och Emil Svensson där den förstnämnda var bäst med 948. Både Hadley Morgan och Lukas Jelinek i AIK var även de över 900 med Hadleys 939 som bäst.

AIK behövde dock inte åka hem tomhänta, då de mer eller mindre körde över Taifun i matchen innan. Taifun hängde inte alls med i början och det stod 10-0 till AIK efter två och 17-3 när matchen var slut. Lukas Jelinek bäst matchen med 959. Även Alvin Kvarnström och Jaroslav Lorenc över 900. Rasmus Eriksson bäst i Taifun med 812.

Taifun var däremot det lag som inte fick med sig några poäng alls, då de förlorade matchen mot Matteus-Pojkarna. Här var det dock inte frågan om någon överkörning. Taifun ledde matchen efter både första och andra serien, men till slut orkade de inte stå emot riktigt och efter en mycket jämn match stod M-P som vinnare med  10-9. Mattias Wetterberg i Matteus-Pojkarna hittade in ordentligt i den här matchen och smällde in 987. Även Victor Forss var över 900. Ovanligt nog så var det ingen mer i Matteus-Pojkarna som orkade med att göra över 800... I Taifun var Robin Sandberg bäst med 809.

I Gamleby bowlinghall samlades förutom hemmalaget även Örnen, Vimmerby och Baltzar. Här hände något så ovanligt som att hemmalaget åkte på dubbeltorsk i ett sammandrag. Först var det Örnen som var för starka då de tog en tidig 7-3 ledning och sen höll ifrån till 12-8. Gamlebys Jacob Carlsson bäst i matchen med 868. I Örnen var David Johansson bäst med 854

När det sedan var dags för försök till revansch mot Baltzar så ville det sig inte alls för för Gamleby. Baltzar var det bättre laget från start och hade avgjort matchen efter tre serier och vann till sist med 15-5. Felix Bergman i Gamleby och Elliot Moulin i Baltzar delade på platsen som matchbäst med sina 863.

Det var istället Örnen som var den stora vinnaren i Gamleby. Detta då de slog tillbaka Vimmerby utan några större problem. Matchen var avgjord efter tre serier och Örnen vann med 17-3 till slut. Viktiga poäng för Örnen i bottenstriden. Hampus Thorstensson i Vimmerby var matchbäst med 855 medan Jesper Nithagen var bäst i Örnen med 834

Vimmerby grep dock det lilla minimala halmstrå som fanns kvar genom att lyckas slå tillbaka Baltzar i den efterföljande matchen. Vimmerby inledde starkast och släppte sedan aldrig ifrån sig ledningen och kunde till sist vinna matchen med 12-8. Isac Wall i Vimmerby var med marginal matchens lirare med 919. Elliot Moulin var återigen bäst i Örnen och näst bäst i matchen med 822.

Det sista sammandraget tog plats i Karlskoga där Nobel som värdlag tog emot Mariestad, Kåess och Bågen. Det var alltså här som Bågen tog ett par ordentliga kliv mot den där sista kvalplatsen. Först genom att slå tillbaka Mariestad i en match som blev väldigt svängig. Bågen ledde med 7-3 när Mariestad vände på matchen genom 5-0 och 8-7 efter tre serier. Då kom Bågen tillbaka igen och vann till sist med 11-9. 1 ynka poäng skiljde på det sista bordet i Bågens favör.  Jonas Dammen var bäst i Bågen och matchen med 906. Erik Ahlstrand bäst i Mariestad med 818.

Sen var det nästa västgötalags tur att känna på Bågens dagsform. Kåess startade matchen bäst och tog ledningen med 4-1, men sen var det slut på det roliga och Bågen vände och vann till sist relativt enkelt med 14-6. Joackim Biehl i Bågen var ende spelare i hela matchen som lyckades ta sig över 800 med sina 814. Joakim Bäck bäst i Kåess med 797

Mariestad som också är i desperat behov av poäng fick dock åka hem från Karlskoga helt utan. Detta efter att dagen inletts med förlust mot Nobel. Detta trots att Mariestad inledde matchen med 5-0 och allting såg prima ut. Nobel började dock direkt att plocka ikapp och i sista serien fullbordades vändningen med 4-1 och vinst med 11-9. Två mycket knappa förluster för Mariestad. Anders Wåhlstedt i Nobel bäst i matchen med 836. I Mariestad var Lars Pejstrup bäst med 829

Inte heller Nobel fick med sig full pott hem dock, då de i sin andra match mot Kåess tappade en ledning. Nobel inledde nämligen med 4-1 i första serien, men Kåess vill annorlunda och avslutade matchen och dagen med 5-0 och vinst i matchen med 12-8. Nu hade Joakim Bäck i Kåess hittat in ordentligt och smällde in 924. I Nobel var Christoffer Lehmus bäst med 835.

Inför de två sista omgångarna så är Matteus-Pojkarna alltså klara för kvalplats till Elitserien. Tegnér har häng på Matteus-Pojkarna i toppen och har chans på serieseger. Västerås och Ax har båda chansen att ta den fjärde platsen, men då måste som sagt Bågen förlora båda sina kvarvarande hemmamatcher.

Kring de nedre strecken har Vimmerby 7 poäng, Mariestad 10 poäng, Örnen 12 poäng, Kåess 13 poäng, Taifun 15 poäng och Baltzar 17 poäng. Samtliga dessa lag har skulle kunna antingen ta sig upp eller ramla ner på kvalplats, så det kommer bli livsviktiga poäng för samtliga dessa lag de sista omgångarna.

Christian Holmén   25 mars 2023 18:19