Full pott för Högland på bortasväng

Två lag ställdes inför dubbla bortamatcher denna elitserielördag, men bara ett av dem gick segrande ur båda matcher och fick fara hemåt med fyra efterlängtade poäng.

BK Högland fick en förträfflig inledning på sin bortasväng i södra Sverige under lördagen. Lagets första match gick av stapeln på förmiddagen i Helsingborg mot regerande svenska mästarinnorna Spader Dam. Gästerna fick en något starkare inledning med sina tre poäng mot hemmalagets två, men då de levererade en synnerligen svag andraserie vändes ställningen till 6-4. Trots att Högland följde upp detta med ytterligare en serie som inte skulle klassas som en höjdare kägelpoängmässigt lyckades de ändå spela sig till tre poäng och matchen var således ytterst jämn inför den avgörande serien. Spader Dam, som fram till denna punkt varit relativt jämna i den totala sammanställningen av kägelpoäng, sänkte sig rejält medan Högland onekligen såg sin chans att knycka en fullpoängare – vilket de också gjorde och kammade hem vinsten med 12-8.

– Vi har förmånen att ha fått flera nya spelare i år som är med och slåss om platser i A-laget, vilket gör att alla behöver höja sig något steg för att ta en plats och det är något jag bara ser som positivt. Det visar ju sig framförallt i matchen mot Spader Dam, säger Höglands rutinerade spelare Rebecka Larsen som även funderar över när deras motstånd förlorade på hemmaplan senast, då det sannerligen är en sällsynt företeelse.

Ovan nämnda Rebecka Larsen blev matchbäst på 855 poäng och tätt efter henne finnes Spader Dams Filippa Persson på 851 samt Höglands Judith Friman på 847.

Ytterligare ett lag som hade dubbla bortamatcher på sitt lördagsschema var Hammarby IF BF, som inte behövde färdas långt för att möta sina motståndare. Första stoppet gjordes i Högdalen där de besökte B-K Eva Stockholm och starten på matchdagen skulle minst sagt inte bli en angenäm sådan. Hemmaspelarna inledde betydligt starkare och tog en stadig ledning som innebar åtta poäng mot två vid halvtid. I den tredje serien gjorde Hammarby dock ett starkt försök att vända på matchen, då även de slog till med 4-1, innebärandes att B-K Eva ledde med 9-6 inför slutserien. Där visade däremot hemmalaget att de var starkast när det verkligen gällde och med ytterligare en fyrapoängare till sin total vann de således med 13-7.

Susanna Kiiskinen, som blev matchbäst, och Caroline Lagerlöf innehade högst slagningar i B-K Eva Stockholm med 847 respektive 801 poäng och i Hammarby IF BF var det Giggie Bengtsson som stod för högst poäng med 802.

Hammarby IF BF fortsatte till bortamatch nummer två för dagen – denna gång mot nykomlingarna AIK BK D, som håller till i Bowl-O-Rama. Trots att det gästande laget fick ett litet övertag inledningsvis skulle hemmalaget snart komma att visa vart skåpet skall stå. 5-0, två gånger om, i serie två och tre, innebar att de redan efter tre serier gått segrande ur derbyt. Ytterligare fyra poäng till AIK respektive en poäng till Hammarby resulterade i 16-4 och en storvinst för hemmaspelarna.

Maria Lindius blev såväl bäst i laget som i matchen med sina 810 poäng, följd av lagkamraten Malin Gref med 785. Högst slagning i gästande Hammarby innehade Amanda Engström med 757 poäng.

Dagens sista match skulle komma att bli en ytterst jämn sådan när BK Hallandia tog emot sina gäster BK Högland. Som bekant gav de sitt tidigare motstånd på nöten, vilket potentiellt gjorde att de anlände till Falkenberg med extra gott självförtroende denna eftermiddag. Det var inte bara slutresultatet som skulle vittna om jämnhet i matchen utan även hur lagen från första till tredje serien spelade sig igenom en tät kamp. Inför den sista serien stod det 8-7 i Hallandias favör och trots att de till och med höjde sig kägelpoängmässigt i matchens slutskede räckte det ej då deras motståndare höjde sig lite mer. Högland kunde därav lägga fyra poäng till sina sedan tidigare sju befintliga och vann slutligen med 11-9. Det var inte bara utfallet av banpoängen som visade jämnhet – Hallandia slog totalt 6062 poäng medan Högland slog 6056. Med andra ord var det säkerligen många naglar som förkortades markant under matchens gång.

– Det känns riktigt skönt att rulla hemåt med fyra poäng efter två tajta matcher. Det som är avgörande i båda matcherna idag är att vi tar ett steg framåt i de avgörande lägena och sätter strike samt räcker våra rutor när det verkligen behövs. Vi jobbar som ett lag och ger aldrig upp, berättar en stolt Rebecka Larsen som med sina suveräna 917 poäng även blev matchbäst i denna drabbning.

Näst på tur bland de individuella slagningarna var Hallandia-spelarna Linnéa Andersson och Sandra Granfeldt som slog 822 respektive 806 poäng.

Länk till tabell och matchfakta i damernas elitserie

Text: Amanda Seppälä Steén

Amanda Steén   23 september 2023 20:28