Fortsatt dramatik om kvalplatserna i Mellanallsvenskan

Det kommer inte att avgöras förrän i sista omgången i Mellanallsvenskan vilket lag som kommer ta den fjärde och sista kvalplatsen till Elitserien. Dessutom så har Mariestad fortfarande en liten chans att klättra upp från direktnedflyttning. Däremot är det nu klart att Vimmerby kommer att åka ur Allsvenskan

Det är fortfarande tre lag som har chansen att plocka den där sista kvalplatsen till Elitserien som är kvar. Just nu innehas platsen av BK Bågen, men Team Gamleby ligger nu på samma poäng som Bågen, dock med betydligt sämre poängskillnad. Detta efter att Gamleby tagit chansen under dagens matcher och vann både mot Nobel och Bågen på bortabanor.

Första matchen mot Gamleby blev en svängig historia. Gamleby inledde bäst med 3-2 i första serien, Nobel vände helt på matchen genom att vinna andra serien med 4-1. Sen vände bortalaget på steken igen och det var deras tur att vinna med 4-1. Inför sista serien kändes det därmed helt öppet om vilket lag som skulle ta med sig segern hem, men det var alltså Gamleby som var lite starkare och vann till slut matchen med 11-9.
Jacob Carlsson i Gamleby var bäst i matchen med sina 884. Tobias Jarlemark var starkast i Nobel med 840

Segern mot Nobel gav Gamleby chansen att gå ikapp Bågen. En chans som till slut förvaltades väl, även om det satt långt inne. Det var nämligen så att Bågen var starkare på sina hemmabanor inledningsvis. 3-2 i första serien, som Gamleby kvitterade till 5-5. Sen tog bågen 3-2 igen och var där och då nära att säkra sin kvalplats. Men bortalaget kom tillbaka igen, den här gången med besked. Sista serien slutade 5-0 till Gamleby som därmed vann matchen med 12-8

Bågen har fortfarande allt i egna händer, då de i kraft av mycket bättre poängskillnad forfarande "bara" behöver vinna sista hemmamatchen i sista omgången. Gamleby har även de en hemmamatch kvar
Bäst i den här matchen var återigen Jacob Carlsson som den här gången ökade rejält och smällde in 970. Stefan Biehl bäst i hemmalaget med 912.

Västerås är det tredje laget som fortfarande har en chans att ta sig upp på fjärdeplatsen. Detta efter att ha spelat oavgjort mot Matteus-Pojkarna hemma i Västerås. M-P tog en tidig ledning i den matchen med 4-1, sen kom Västerås igång ordentligt och vann med 4-1 och 4-1 i de två efterföljande serierna. I sista serien slog Matteus-Pojkarna en 1828-runda och kunde därmed kvittera matchen till 10-10.

Västerås ligger därmed 2 poäng bakom både Bågen och Gamleby, men med ännu bättre poängskillnad än vad Bågen har, så om både Bågen och Gamleby förlorar och Västerås vinner i sista omgången så blir det de som tar fjärdeplatsen.
Bäst i matchen var Mattias Wetterberg som var i ordentligt slag den här dagen med 987. Susanna Kiiskinen bäst i Västerås med 924

I botten är det nu helt klart att Vimmerby kommer att spela i division 1 nästa säsong. Detta efter att ha förlorat dubbelt borta i dagens matchen mot Taifun och Tegnér. Vimmerby hade inte mycket att säga till om i någon av matcherna då både Taifun och Tegnér för dagen var betydligt starkare och bägge matcherna var avgjorda redan efter tre serier. 17-3 slutade matchen mot Taifun och mot Tegnér fick Vimmerby se sig besegrade med 15-5.

I Karlstad så var Taifuns Jonas Persson-Planefors på allra bästa spelhumör och slog hela 1021, inklusive 300 i tredje serien! Bra jobbat i en match där ingen annan klarade 900! I Vimmerby var Robin Stefansson bäst med 849. I Säffle var det Tegnérs Daniel Nordström Green som var bäst med 976 och här ar det Daniel Stefanssons tur att bli bäst i Vimmerby med 914.
Tegnér fortsätter tampas om serieseger medan Taifun nu ligger på säker mark i tabellen.

För Mariestads del ser det tufft ut. Det blev nämligen förlust i dagens match mot AIK, som kom på besök i Västergötland. AIK inledde matchen i rasande fart och ledde med 9-1 efter två serier och därmed var matchen mer eller mindre avgjord. Mariestad gjorde ett tappert försök och vann tredje serien med 4-1 men till slut var det AIK som tog segern med 15-5. 

Det som gör att Mariestad fortfarande kan ha lite lite hopp är att AIK även slog konkurrenten Kåess i Skara. Här satt segern lite längre in för AIK, men återigen avslutade AIK starkt, vann sista serien med 5-0 och matchen med 13-7. 
I matchen mot Mariestad var AIK's Andreas Gustavsson bäst med 945. Kim Karlsson i Mariestad klarade sånär 900 med sina 899. I Skara var det en Kåessare som var bäst, då Jenny Karlsson fick ihop 938. Jonas Andersson bäst i AIK med 921.

Mariestad har 10 poäng med 2 matcher kvar medan Kåess har 13 poäng med 2 matcher kvar. Så det är en tunn strimma av hopp som Mariestad lever med. 

Det är helt klart att förutom Mariestad och Kåess, så kommer även Örnen att antingen få kvala, eller åka ur direkt. Örnen har 14 poäng, så teoretiskt kan Mariestad komma ikapp och Kåess kan gå om. Örnen måste då förlora sin sista hemmamatch, samtidigt som Mariestad måste vinna båda sina kvarvarande matcher. Örnen skaffade sig den marginalen genom att vinna dagens match hemma mot Baltzar, och detta relativt enkelt. Matchen var avgjord redan efter tre serier och Örnen kunde till sist springa iväg till 16-4. Baltzar på säker mark trots förlusten.
Daniel Gran i Örnen bäst i matchen med 910. Baltzars bäste spelare blev Patrik Westerlund med 841.

Sundbyberg och Ax är två lag som inte längre är inblandade i någon av striderna i toppen eller botten, utan båda har säkrat platser i Allsvenskan nästa år. Under lördagen spelade de match mot varandra i en match där hemmalaget Sundbyberg för dagen var det starkare laget och vann relativt enkelt med 13-7
Marcus Pettersson i Sumpan blev bäste spelare i matchen med sina 971. Tomas Lind bäste spelare i AX med 945

Christian Holmén   01 april 2023 18:39