Första kvalomgången avklarad i kvalet till Allsvenskorna

Under lördagen var det fullt ös i kvalet till de olika Allsvenskorna. Totalt var det 24 lag som är med och gör upp om de 7 platserna som finns tillgängliga i Allsvenskan. 

I den norra gruppen så avgörs det redan den här helgen vilka lag som blir klara för Allsvenskan, och under lördagen så spelades det tre matcher. I Boden möttes Junsele och Team Berget i en kamp om vilket lag som ska få möta Piteå imorgon, och det var en match där det egentligen inte var så mycket snack om saken. Junsele var det bättre laget från början till slut och hade avgjort bägge matcherna redan efter 2 serier, 13-2 och 12-3.
I Junsele hade Jojje Ström 650 på sina tre i första matchen och i andra matchen fick Joakim Wingstedt ihop 620. Bergets bäste var Mats Olsson i båda matcherna, 583 i första matchen och 640 i andra. 

Nästa match tog plats i Lycksele, mellan Bodens BS F och IFK Umeå. Även här var det avgjort efter två matcher, då Boden lyckades vinna, även om det satt långt inne. 12-8 i första matchen och 11-9 i andra stannade siffrorna på till slut. Boden går därmed vidare och får möta Domsjö i avgörande match om en Allsvensk plats. 
I första matchen hade Helena Sundqvist i Boden 879, vilket också var matchens enda resultat över 800, och Johan Djärv i Umeå 775. I andra matchen fortsatte Helena spela bra och fick ihop 855. Peder Jacobsson i Umeå 840.

Två lag som fick stå över första omgången och därmed direkt fick spela avgörande match om en av platserna till Allsvenskan var Jonsta och Loet. Och frågan är om det inte blev den jämnaste matchen i hela kvalet. I första matchen slog Jonsta nästan 200 poäng högre än Loet, men ändå var det Loet som vann matchen med 11-9. I andra matchen blev det sedan tvärtom, då Loet hade ett högre resultat men nu var det Jonsta som vann med 11-9. Det fick alltså avgöras med skiljeserie, där Loet till slut var lite starkare och kunde vinna med 3-2, mycket tack vare Daniel Tserni som slog 264. Loet blev alltså första lag att bli klara för Allsvenskan nästa säsong!
I första matchen var Magnus Lidberg i Jonsta bäst med fina 922. Sebastian Landin Olsson bäst i Loet med 844. I andra matchen hittade Jonstas Mattias Jonsson in ordentligt och slog 948. Anton Sandberg bäst i Loet med 898. 

I den mellersta gruppen så var det tre matcher som spelades då Örnen möter Åkeshov i Eskilstuna under söndagen. Två av matcherna avgjordes efter två serier och den tredje matchen gick till skiljeserie. I Lindesberg var det Team Linköping och Rigel/DBS som möttes, och det var Rigel som var det lite starkare laget för dagen även om Linköping stod emot bra. 12-8 i första matchen följdes upp av 13-7 i andra. Rigel går därmed vidare och får möta vinnaren av Örnen och Åkeshov näst helg.
Rigels Markus Östergren Groth och Daniek Sikström hade 911 respektive 905 i första matchen, medan Joel Lothigius i Linköping fick ihop 829. Markus Östergren Groth gjorde över 900 även i andra med sina 902, men fick den här gången se sig överskuggad av lagkamrat Andreas Karlsson som gjorde 930. Linköpings bäste i andra matchen blev Magnus Andersson med 868.

Till Fagersta fick Sandviken och Kåess ta sig under lördagen. Sandviken för att försöka ta sig upp i Allsvenskan och Kåess för att hålla sig kvar. I första matchen visade Kåess klass och tog en klar seger med 14-6, men i andra matchen så var det Sandvikens tur att visa upp fina siffror och avgjorde redan efter tre serier med 11-4. Det blev därmed skiljeserie och då var det återigen Sandviken som hade alla marginaler på sin sida och vann serien med hela 5-0. Sandviken går därmed vidare till näst helgs match match och Kåess frå rikta in sig på division 1 nästa säsong.
Första matchens lirare var Mattias Tiveljung med 905, medan Thomas Linder i Sandviken fick ihop 842. I andra matchen var det återigen en Skaraborgare som hade högst slagning, då P-O Buller gjorde 664. Axel Gustafsson i Sandviken fick ihop 649. I skiljeserien var Sandvikens Daniel Pierrou klarast lysande stjärna med 241. Jimmy Nordvall bäst i Kåees med 217.

Sandvikens motståndare nästa helg blir Stureby F1, då de inte hade några större problem att slå tillbaka Djurgården när de båda drabbade samman i Gullmarsplan. I första matchen vann Stureby samtliga serier med 4-1 och matchen med 16-4. I andra matchen var det lite jämnare, då matchen stod 5-5 halvvägs igenom, men Stureby var lite starkare på slutet och kunde till sist vinna med 12-8. 
Stureby hade med sig ett starkt lag där Tommy Wendel och Erik Andersin var segerorganisatörer med 900 respektive 890 i första matchen och 933 och 915 i andra matchen. I Djurgården fick David Throgmorton ihop 864 i första och i andra gjorde Zachary Roman 887.

I den södra kvalgruppen var det även där tre matcher. Femtionian och Karlskrona spelar sin match imorgon i Perstorp. I Trollhättan var det dock västgötaderby mellan Alingsås F1 och Oden från Falköping, i en kamp som var mycket mycket jämn. I första matchen tog Oden en tidig ledning med 8-2, men Alingsås kom igen och lyckades till sist kvittera matchen till 10-10. I andra matchen var det sånär att något liknande hände igen. Oden hade ledningen med 6-3 efter två serier. Då vaknade Alingsås återigen till liv, men den här gången räckte det inte ända fram och Oden kunde till sist vinna med 10-9 och får därmed möta vinnaren mellan Femtionian och Karlskrona nästa helg.
Erik Andersson i Oden bäst i första matchen med 871, medan Arne Moberg var bäst i Alingsås med 849. I andra matchen inledde Martin Karlsson i Oden på allra bästa sätt. 12 raka strike och en perfekt 300-serie. Svårt att hitta ett lägligare tillfälle att göra 300 än i ett kval. Martin blev också bäste Oden-spelare i matchen med 881. Bäst i matchen blev dock Arne Moberg, som ökade från första och slog 939.

I Partille spelades det ett par mycket välspelade matcher mellan Virveln och Solängen. Det var dock Solängen som var strået vassare för dagen. 11-9 i första matchen där båda lagen slog runt 6700 poäng följdes upp av en ännu bättre match av Solängen, då de slog 6849 och vann matchen med 13-7. Solängen därmed vidare till nästa omgång.
Virvelns Robert Stålcrona hittade in ordentligt i första matchen och slog hela 979. Hugo Caprin bäst i Solängen med 920. I andra matchen var det Solängens Torbjörn Johannessons tur att glänsa, då han sånär bräckte 1000-gränsen med sina 998. Joakim Gustavsson bäst i Virveln med 880

Solängens motståndare nästa vecka kommer bli Cahoot, då de slog tillbaka Göta F1 i Osby. I första matchen var Cahoot det klart bättre laget och vann hyfsta komfortabelt med 12-7. I andra matchen såg det dock länge ut som att Göta skulle ta med sig segern, men tack vare en bra avslutning från Cahoot, då de vände underläge med 7-8 till seger med 11-9, så blev det Cahoot som går vidare och får möta Solängen.  
Göta hade fin hjälp av Karl Wahlgren som slog högst i första matchen med 931. Andreas Ljunggren bäst i Cahoot med 897. Även i andra matchen var det en Göta-spelare som var bäst, den här gången var det Sandra Svantesson som slog 931. I Cahoot var Peter Eriksson bäst med 851.

Pga teknikstrul så går det inte att ladda upp bilder för närvarande, så ny bild kommer så snart som möjligt!

Christian Holmén   29 april 2023 17:49