Fördel hemmalagen i Sydallsvenskans sammandrag

Söndagens sammandrag i Sydallsvenskan spelades i Nässjö och i Tidaholm där samtliga åtta lag lyckades få med sig poäng.

Första matchen i Nässjö spelades mellan Team Clan F1 och Forsheda BK. Hemmalaget Clan öppnade storstilat med 1878 och tog hem 4-1 i banpoäng och upprepade det i serie två. Tredje serien kom dagens högsta omgångssiffror med 1885 mot Forshedas 1559. Matcen avgjordes även när Clan tog full pott i banpoäng. Sista serien verkar det som luften gick ur Clan då de tappade flera hundra i kägelpoäng och Forsheda kunde snygga till resultatet med 1-4. Matchen slutade 14-6 och med kägelpoängen 7064-6449. Pontus Andersson blev matchbäst på fina 1040  poäng och tog även full pott i banpoäng tillsammans med Jonathan Hallberg. Bra siffror även av Alfred Berggren i Clan på 967 poäng. Högsta slagningen i Forsheda hade Roberth Carlsson på 889 poäng.

Andra matchen i Nässjö spelades mellan Vimmerbylaget Varta BK och Forsheda BK som fick vara kvar på banorna som bortalag. Det blev en väldigt jämn match där lagen turades om att vinna serierna med 3-2 tills oavgjort resultat 10-10. Kägelpoängskampen vann Forsheda 6336-6529. Högsta slagningen i Forsheda hade även denna match Roberth Carlsson nu på 917 poäng som gjorde honom matchbäst. Vartas högsta slagning stod Dennis Häll för med 895 poäng.

Tredje matchen fick Varta BK vara kvar på banorna som hemmalag och ta emot Höganäs BC. Här var det Höganäs som kopplade greppet om matchen och hade ett övertag efter halva matchen med 3-7. Varta gjorde en stark tredjeserie de tog samtliga banpoäng efter att knipit två av borden med sex käglor och tog en knapp ledning inför sista serien med 8-7. Fjärde serien var det Höganäs som gjorde matchens högsta omgång samtidigt som Varta tappade vilket gav Höganäs full pott i banpoäng och vinst i matchen med 8-12. Kägelpoängen slutade 6511-6729.
Robin Rehn i Varta blev matchbäst på 911 poäng och högsta slagningen i Höganäs hade Skuli Freyr Sigurdsson på 900 poäng.

Söndagens sista match i Nässjö spelades mellan Team Clan BF F1 och Höganäs BC som gjorde en rejäl dipp mot matchen före. Första serien var jämn där lagen tog bord vardera och Clan fick med sig totalen med 18 käglor. Sedan ångade Clan på och lite lämnade Höganäs kvar på perrongen när 4-1 följdes upp med två 5-0. Matchen slutade i en klar seger till Clan med 17-3 och kägelsiffrorna 6666-5927. Matchbäst blev återigen Clans Pontus Andersson nu med 961 poäng följt av lagkompisen Jonathan Hallberg på 900 poäng. Lagkonstallationen tog även denna match 4 banpoäng.
Högsta slagningen hos Höganäs hade Mattias Möller på mer blygsamma 795 poäng.
Lite nyfikna på tappet med över 800 käglor för laget mellan matcherna frågade vi Höganäs och fick det ärliga svaret;
- Vi gjorde en bedrövlig helg och lyckades öppna banorna på ett bra sätt som inte skulle vara hållbart för oss i 8 serier och hamna i vår egna fälla och kunde inte hitta några bra vägar för att lösa det i andra matchen. Så det är bara hatten av för Clan och kriga på i nästa omgång, sammanfattar Mattias lagets insats detta sammandrag.

I Forshallen i Tidaholm inledde hemmalaget Marbodals BS i en match mot BK Virveln. Även här var det hemmalaget som öppnade starkast och hade 9-1 efter två spelade serier. Tredje serien vann förvisso Virveln men Marbodal fick med sig två banpoäng vilket avgjorde matchen. Eloge till Virveln som trots att matchen redan var avgjord avslutade med sin bästa omgång och fick med sig 4 banpoäng. Matchen slutade 12-8 till Marbodal. Matchbäst blev Virvelns Mathias Ulfhielm på 905 poäng. Högsta slagningen hos Marbodal hade Anders A Crona på 882 poäng.
- Vi började vi bra och redan efter 2 kändes det avgjort, men Virveln höjde sig avsevärt och vara nära att komma ifatt men vi klarade det med nåd och näppe, sammanfattar Marbodals Makis Manthos inledande matchen på våren 2023.

Andra matchen i Tidaholm spelades mellan Göteborgslaget Kabaré BS och BK Virveln som stannade kvar på banorna som bortalag. Även i Tidaholm blev andramatchen en jämn historia där båda lagen turades om med att vinna med 3-2 tills matchen slutade oavgjort 10-10. Även kägelpoängen var jämn i denna match 6324-6270. Jimmy Hellman från Kabaré blev matchbäst lite i en klass för sig med 942 poäng och tog även fyra banpoäng med lagkompisen Bobby Hellman. Högsta slagningen i Virveln hade Jörgen Alexandersson med 875 poäng.

Tredje matchen i Tidaholm och Kabarés andra match mot Örgryte IS BF blev om möjligt ännu jämnare även om det svängde mer mellan serierna. Kabaré öppnade starkast och tog ledningen med 7-3 men i tredje och fjärde serien vände det och Örgryte tog kommandot och kvitterade med 3-7. Matchen slutade oavgjort med 10-10 och endast 35 käglors skillnad på totalen 6858-6823.
Örgrytes Andreas Hansen blev matchbäst på 949 poäng, följt av klubbkamraten Jon Friberg på 913 poäng. Högsta slagningen i Kabaré hade Kristoffer Klasson på 909 poäng följt av klubbkamraten Bobby Hellman på 904 poäng.

Sista matchen i Tidaholm spelades mellan Marbodal och Örgryte. Det var Örgryte som tog ledningen i första serien med 1-4 men redan i andra kvitterade Marbodal med 4-1. Tredje serien lyckades Marbodal få med sig alla bord även om det var riktigt jämnt och hade inför sista serien säkrat oavgjort via 10-5. Tredje serien var det Örgryte som tog ledningen men Marbodal fick med sig ett bord vilket räckte till seger med 11-9, kägelpoängen blev 6584-6691. Marbodals Makis Manthos blev matchbäst med 960 poäng medan det hos Örgryte var deras damer som läste banan bäst i denna match – Jessica Magnhammar 937 poäng tätt följd av Christina Dahlgren på 936 poäng.
- Den här matchen en helt öppen historia med 2 extremt jämna lag. Vi hade turen att i tredje serien ta en 5-0 trots att vi endast vann totalen med drygt 40. Kanske oavgjort hade varit en mer rättvist resultat, säger Marbodals Makis Manthos om matchen.
- Vi är tacksamma för våra 4 poäng som vi verkligen behövde och det var riktigt roliga matcher inför vår stora hemmapublik, sammanfattar han sammandraget.

Samtliga lag fick därmed åka hem med poäng efter söndagens sammandrag. Hemmalagen Clan och Marbodal fick med sig fyra poäng, Höganäs och Kabaré åkte hem med två poäng i bagaget. Forsheda, Varta, Virveln och Örgryte fick med sig en poäng vardera.

Foto: Forshallen, Tidaholm

Karin Wiklund   23-01-22