Falkenberg var nära en riktig skrälldubbel borta

BKF Falkenberg stod inför en av Elitseriens svåraste bortaresor men var nära en riktig fullträff. Lördagen inleddes med seger mot fjolårets finallag BK Kaskad och därefter fick topptippade Team Clan kämpa in till slutrutan för att inte tappa poäng på hemmabanorna.

– Vi är riktigt nöjda med två poäng den här tuffa lördagen, även om vi var nära mer, säger en glad Dennis Johansson i Falkenberg.

BKF Falkenberg skrällde rejält på lördagen när laget besegrade förra säsongens silvermedaljörer BK Kaskad på bortaplan. Norrköpingslaget brukar vara mycket svårslagna i sin hemmahall men den här lördagen var helt enkelt inte Kaskads. Trots att Kaskad tog totalen med över 400 käglor med en slagning över 7000 poäng vann Falkenberg matchen med 11-9.

– Vi bäddade för segern i den första serien då vi löste banorna riktigt bra direkt. Sedan blev det ganska jämnt i mittenserierna, innan de hittade något utöver det vanliga i den sista serien. Men det räckte inte för dem, och vi hade lite flyt att vi tog den sista pinnen vi behövde för seger i avslutningen då de körde så hårt, säger Dennis Johansson i Falkenberg.

Dennis påpekar att vi nog får räkna med att det kommer att lite mer upp och ner i matcherna denna säsong.

– Det kommer inte gå som på räls som det ofta gjorde förra säsongen utan det kan svänga rejält i matcherna. Det behövs betydligt mer justeringar och flyttningar under matcherna på årets profiler, fortsätter Dennis.

Pressade Clan till slutrutan

Falkenberg bjöd senare på lördagen även starka Team Clan på en riktig fajt i deras hemmahall i Nässjö, men den här gången räckte det inte till några poäng. Hemmalaget Clan fick kämpa in i det sista för att knyta åt säcken i en jämn match. Mötet slutade med knapp seger med 11-9 för Clan och lite avgörande för matchen var Clans rivstart i den första serien där Falkenberg  inte hängde med.

– Det var länge sedan vi tog poäng i Nässjö, men vi gick in för att göra så bra vi kunde. Efter deras rivstart kunde vi vända tillbaka i den andra serien och kvittera till 5-5 och då kändes det som att banorna kanske inte var självspelande för dem, men Clan spelade stabilt och gjorde det bra i slutrutan där de avgjorde hela mötet, förklarar Dennis Johansson som ändå var mycket nöjd med två poäng på denna tuffa bortasväng.

Köping numret större än BK Tegnér Säffle

Nykomlingen BK Tegnér Säffle hade inte mycket att sätta emot IKW/Köping BK trots hemmaplan. Gästerna var numret större och vann klart med 16-4. Men Tegnér hängde med ganska bra i alla fall halva matchen då underläget endast var 4-6  efter två spelade serier. Men i de två sista serierna fick hemmalaget lämna banorna tomhänta då Köping sopade rent och vann den andra halvan av matchen med 10-0.

– Det var ganska jämnt i början, men sedan gjorde vi en riktigt bra match och höll uppe spelet mycket bra. Skillnaden var att vi hade en bättre spelplan och då högersidan spelades sönder ganska snabbt blev det fördel för våra många vänsterspelare, och även Carl (Eklund) gick över till att spela från vänster, förklarar Tony Eklund i Köping.

Två av Köpings bordspar tog full pott i banpoäng. Viktor Danielsson toppade individuellt med 912 och i par med Jakob Bolin Åsman, 850, vann de alla fyra banpoäng. Även Tony Eklund, 835, och Emil Fahlén, 818 vann fyra banpoäng. I hemmalaget var Robin Sundfelt bäst individuellt med 829.

Mästarna Pergamon chockstartade mot Stureby

I den fjärde och sista Elitseriematchen på lördagen tog de regerande svenska mästarna Team Pergamon emot Stureby BK. Det som förra säsongen blev en riktig rysare blev denna gång en betydligt mer ensidig historia. Hemmalaget Pergamon var klart bättre matchen igenom och grundlade segern redan i de två första serierna efter att ha skaffat sig en ledning klara 9-2. Matchen slutade klara 15-5 till hemmalaget och mästarna från i fjol, som då hade det trögt inledningsvis, imponerar direkt denna säsongsinledning.

– Vi gör en tjurrusning i början av matchen och närmast chockar dem. Som coach är man att alltid lite orolig före den första matchen men 1967 i den första serien var fantastiskt bra av oss oavsett underlag. Ändå är jag nästan än mer nöjd med den andra serien då vi lyckades hålla ihop det bra där också så vi kunde skaffa oss möjlighet att avgöra matchen redan i den tredje, säger en glad Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

Hela Pergamon övertygade

Samtliga spelare i Pergamon gjorde en stabil insats. Sjunde spelare landade på 853 och även åttonde spelare med reserv var över 800. Bäst individuellt strajkade Timmie Ahl med utmärkta 971. Även Adam Andersson var över 900 med 928. I Stureby toppade Alex Joki med 887.

I morgon söndag spelas ytterligare fyra matcher i herrarnas Elitserie. Det bjuds på två Skånederbyn när Ängelholmslaget BK Full House åker till Helsingborg för bortamöte med IS Göta och till Malmö för match mot Kulladals BS.

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   23 september 2023 20:51