Dubbla bortasegrar för Team X-Calibur i dameliten

X-Calibur fortsätter sin jakt på Spader Dam i toppen av damernas Elitserie. På söndagen blev det två segrar mot AIK och Hammarby på bortabanor. I nästa omgång möts de båda lagen och där kommer det troligtvis att avgöras vilket lag som blir seriesegrare. I herrarnas Elitserie hade IKW/Köping chansen att skaffa sig en liten, liten fördel i kampen om den sista slutspelsplatsen, men Tegnér grusade planerna då matchen slutade oavgjort.

I damernas Elitserie är det redan klart vilka fyra lag som kommer att gå till slutspelet, men än är det inte helt avgjort vilka som kommer få fördelen med att ha vunnit serien. Spader Dam leder än så länge, men X-Calibur har 2 matcher mindre spelade och kan komma upp på samma poäng. De båda lagen möts i nästa omgång, så där kommer det mer än troligt att avgöras vilka som tar hem seriesegern. 

I söndagens matcher mot först AIK och sen Hammarby tog X-Calibur två nödvändiga segrar för att fortsatt kunna hota Spader Dam i toppen. Mot AIK inledde laget från Partille med 5-0 direkt i första serien, och det var något som AIK aldrig lyckades återhämta sig från. X-Calibur fortsatte att dra ifrån och till slut kunde ta hem en ganska komfortabel seger med 14-6. För AIK's del gäller det att hålla undan för Hallandia och Merci som jagar bakom för att slippa kval.
Gästernas Josefin Hermansson var stand out i matchen, då hon hittade in ordentligt i slutet och avslutade med 279 och 245 för att landa på 892. Malou Eng i AIK var ende andre spelare som fick ihop över 800 med sina 815.

I nästa match mot Hammarby så blev det en nästan lika stark start för X-Calibur, då det stod 4-1 efter första serien. Men Hammarby lyckades omedelbart kvittera matchen till 5-5 i andra serien. Men till slut så var det bortalaget X-Calibur som hanterade det tuffa underlaget allra bäst och kunde till sist dra ifrån till 13-7 tack vare dubbla 4-1 serier i avslutningen. Hammarby har nu spelat färdigt alla sina matcher för i år och kommer att få rikta in sig på att spela i Allsvenskan nästa år.
Att det var tuffa förhållanden visar sig ganska tydligt på att Helena Carlsson i X-Calibur var ende spelare som lyckades ta sig över 800 med sina 810. Hammarbys Giggie Bengtsson fick ihop 787 och blev näst bäst i matchen

Oavgjort mellan IKW/Köping och Tegnér

IKW/Köping har fortfarande chansen att ta sin första slutspelplats i Elitserien någonsin, men chansen blev något lite mindre på söndagen när de tog emot Tegnér hemma i Köping. Hemmalaget inledde starkast och ledde med 7-3 och där och då var det nog inte så många som trodde att Tegnér skulle komma ikapp. Men värmlänningarna ville annorlunda och tack vare stabilt spel och små marginaler så kunde bortalaget ta 3-2 i tredje serien och 4-1 i sista serien för att matchen skulle sluta 10-10
Matchens bäste spelare var Köpings Alfred Odbert som inledde matchen med 548 på de båda första serierna och till sist landade på 960. Joakim Nordén bäst i Tegnér med 922.

För Tegnérs del innebar matchen att det nu är helt klart att det kommer bli kval för att hålla sig kvar i Elitserien nästa säsong. För IKW/Köping innebar den tappade poängen att de också tappade en liten fördel i kampen om den sista slutspelsplatsen. Det är nämligen ett helt getingbo och i teoring har hela 5 lag chansen att ta sig till slutspel. Full House ligger kvar på fjärdeplatsen med 23 poäng och 2 matcher kvar. Kaskad har även de 23 poäng, men bara 1 match kvar. Göta och Köping strax bakom på 21 poäng. Göta har 2 matcher kvar medan Köping har 3 matcher. Stureby har 20 poäng med 2 matcher kvar, så deras chans att ta sig upp är ytterst liten, men den finns. Spännande värre!

 

Christian Holmén   24 mars 2024 19:59