Dubbelvinst på Skåneturné för Team Clan

Höst, helg och herrelitserie – tre saker som gör att folk samlas och jublar i bowlinghallar landet över. I synnerhet ett lag hade dubbelt så mycket att jubla för.

Herrarnas första elitserieomgång för denna säsong rullades igång i Högdalen där hemmalaget Stureby BK tog emot förra säsongens raket BK Kaskad – som med sin framfart nådde tabellens topp. Denna lördagförmiddag skulle Norrköpingslaget däremot få en motig start på dagen då stockholmarna efter halvtid redan knyckt åtta poäng av tio möjliga. Detta var ett underläge som gästerna hade kämpigt att återhämta sig från och med 3-2, två gånger om, i hemmalagets favör, blev det alltså Stureby som gick vinnande ur detta startskott med 14-6.

Titeln som matchbäst tilldelades Dennis Eklund med 918 poäng, men inte långt därefter fanns även Kaskads Teodor Samuelsson på 916 samt hans lagkamrat Filip Wilhelmsson på 900.

Några som dock skulle få en betydligt trevligare start på bortaplan var Team Clan BK som tog sig till Malmö och Baltiska hallen för att möta Kulladals BS. De har suttit på en tydlig plan inför den här säsongen kring hur laget skall tackla faktorer som rör såväl samarbetet som de förhållanden de spelar under.

– Det har varit mycket fokus på kommunikation och eventuella lösningar på de nya profilerna. Det gäller att komma rätt på dem snabbt, berättar Team Clans Pontus Andersson.

Det gästande laget var ytterst konsekventa hela matchen igenom, både när det kommer till kägelpoäng och banpoäng. Med tre poäng per serie hela matchen igenom landade de således på 12 poäng mot Kulladals sju, då ett banpar slutade oavgjort i matchens tredje serie. Kulladal hade med andra ord en liten chans att gå segrande ur matchen, men endast om de tagit full pott i den avslutande serien.

Högst resultat i matchen stod Robin Ilhammar från Team Clan för med 915 poäng och näst på tur bland de individuella slagningarna finnes Kulladals Fredrik Lundstedt och Alexander Johansson på 905 respektive 891 poäng.

Ett skånskt lag som onekligen var redo för säsongsstart var Ängelholms herrar i BK Full House som under tidig eftermiddag tog emot Ludvika BK. Skåningarna hade ärmarna upprullade redan från start och trots att de inte bjöd på några astronomiska siffror levererade de sannerligen med fem poäng i första följt av fyra i andra serien, vilket försatte dem i ett starkt utgångsläge inför andra halvan av matchen. 9-1 blev till 12-3 efter tre spelade serier och därmed var matchen, som kom att sluta 16-4, redan avgjord.

BK Full Houses John Gustavsson stod för matchens högsta slagning, följd av lagkamraten Jimmy-Dan Mortensen, på 875 respektive 868 poäng. Spelaren med högst slagning i Ludvika blev Andreas Grönstrand med hans 849 poäng.

Team Clan BK tog sig vidare till Helsingborg där de ställdes mot IS Göta – ett motstånd som skulle bli betydligt knivigare att ge på nöten än motståndet i föregående match. Hemmalaget norpade till sig flest banpoäng i matchens första serie, men då var gästerna kvicka på att kontra med att ta ledningen. Efter halva matchen var spelad stod det 6-4 till Clan men detta bemötte helsingborgarna med att slå till med 4-1, vilket skapade ett solitt läge att ta avstamp från i serie nummer fyra då de satt på en liten ledning. I matchens slutskede skulle det dock visa sig att Team Clan var starkast när det gäller, då de dels slog matchens i särklass högsta kollektiva kägelpoäng men också gick segrande ur matchen med sina 4-1. En bidragande faktor var naturligtvis att bortalagets Jonathan Hallberg slog till med imponerande 300 poäng, vilket självfallet var ytterligare ett glädjeämne i sammanhanget för dem.

– Det var en för djäkla bra lagmoral med mycket rätt beslut samt väldigt många bra bowlingslag. Vi hade fullt fokus på varje ruta, berättar Pontus Andersson om andra matchens fjärde serie.

Förlusten till trots var det två Göta-spelare som innehade de två högsta slagningarna i denna drabbning – Rasmus Edvall på 939 och Anders Andersson på 934. Högst kägelpoäng i Clan var det ovan nämnda Pontus Andersson som stod för med 925 poäng.

Lördagens avslutande match gick av stapeln på Köpings bowlingcenter där hemmalaget IKW/Köping BK mötte BK Kaskad. Dagens andra match för östgötarna skulle föra med sig betydligt mer nöjsamhet än den första. Trots att de hamnade i ett nätt underläge efter matchens första spelade serie, med två poäng mot Köpings tre, lyckades de spela till sig en gedigen mängd banpoäng i den andra och tredje serien. Med 5-0 följt av 4-1 innebar det att de fick med sig tillräckligt med banpoäng för att redan, efter nämnda tre serier, säkra en vinst.

13-7 i Kaskads favör blev slutresultatet men trots det var det hemmalagets Viktor Danielsson som kunde titulera sig matchbäst med 917 poäng. Efter honom finnes lagkamraten Erik Hermansson och Kaskads Emil Ågren – båda på 889 poäng.

Länk till tabell och matchfakta i herrarnas elitserie

Text: Amanda Seppälä Steén

Amanda Steén   16 september 2023 19:51