Toppmöte live i damernas Elitserie

Till helgen drar bowlingens seriespel igång igen efter ett längre tävlingsuppehåll. I damernas Elitserie väntar två toppmöten varav ett redan på fredagskvällen när Team X-Calibur tar emot regerande svenska mästarna och serieledarna Spader Dam.

– Det ska blir riktigt roligt, säger X-Calibers Josefin Hermansson som säkert kommer lite extra laddad till match efter segern i AIK Ladies Tournament.

När den femtonde omgången spelas i helgen drar damernas Elitserie igång redan på fredagen. Då möts två av giganterna i svensk dambowling de senaste åren i ett toppmöte som även sänds live i Svenska bowlingförbundets Youtube-kanal. Det är dags för säsongens första möte mellan Team X-Calibur och Spader Dam.

– Det ska bli roligt att spela match igen efter ett långt uppehåll. Spader Dam är alltid roliga att möta så det ska bli skoj ikväll, säger Josefin Hermansson i hemmalaget X-Calibur.

Anna Andersson i gästande Spader Dam är lika laddad inför mötet mellan två profilstarka lag med många spelare i landslaget.

– Matcherna mot X-Calibur brukar vara tuffa och den här kommer säkert vara det också. Det är mycket prestige och en bra värdemätare var lagen står denna säsong. Matcherna mot de andra topplagen är också direkt avgörande vilket lag som kommer att stå som seriesegrare, förklarar Anna Andersson.

Svenska bowlingförbundet direktsänder mötet på förbundets Youtube-kanal på fredagskvällen. Sändningen startar klockan 18.40 (matchen börjar kl. 19.00) vilket är förbundets andra livesändning denna säsong. I slutet av november sändes även herrarnas elitseriematch mellan IS Göta och Team Pergamon.

– Det är givetvis jättekul att det kommer direktsändas men fokus för oss i X-Calibur är matchen, inte det som sker runtomkring, förklarar Josefin Hermansson vidare.  

– Det kommer säkert vara speciellt för många spelare som kanske för första gången har kameror riktade mot sig under match. Det gäller att kunna hantera det och inte låta detta påverka spelet. För egen skull tycker jag det ska bli jättekul och spännande med lite mer uppståndelse kring matchen, säger Anna Andersson som även hoppas att många bowlingintresserade runt hela Sverige tar tillfället i akt och tittar.

Spader Dam spelar ett toppmöte även på söndagen när serieledarna gästar tabelltvåan BK Högland i Nässjö. Blir Spader Dam utan poäng i helgens två matcher så passeras laget av helgens båda motståndare i fråga om minst antal förluster hittills i den haltande tabellen.

X-Calibur har då bästa facit med endast en förlust medan Högland har två och Spader Dam inkasserat tre förluster. Blir det däremot segrar för Spader Dam drar laget ifrån i toppen och blir svåra att för de andra att nå före grundserien är avslutad i vår.

Det väntar även spännande och viktiga möten bakom de tre lagen som dragit ifrån i toppen. B-K Eva, Stockholm, ska till Örebro för möte med BK Merci och även spela derby mot Hammarby IF. Eva, som inför helgen innebar den fjärde och sista slutspelsplatsen, inleder på lördagen mot Merci. Örebrolaget Merci är i starkt behov av en seger i mötet för att inte tappa mark till såväl slutspels- som platsen ovan kvalstrecket för att kunna säkra en plats i den högsta ligan utan ett ovisst kvalspel.

För Eva väntar sedan på söndagen derby mot sista-placerade Hammarby IF i Brännkyrka bowlinghall. Lyckas Eva två en dubbel borta denna helg ser det ljust ut för laget att återigen kvalificera sig för ett SM-slutspel senare i vår.

I herrarnas Elitserie fortsätter kampen vid alla streck där det spelas några riktiga fyrapoängsmatcher i helgen. IS Göta åker på ett tuff bortaturné med tre matcher och möter i tur och ordning Team Clan Nässjö BK, BK Kaskad och Stureby BK.

IS Göta inleder på lördagen med sin kanske svåraste uppgift  i helgen - att försöka ta poäng av serietvåan Team Clan i Nässjö. På söndagen väntar sedan BK Kaskad i en mycket viktig match då lagen ligger placeringarna efter varandra och krigar om samma slutspelsplatser. Senare på söndagseftermiddagen stundar ännu ett tufft möte mot Stureby BK där Göta bör ta poäng om helgens tidigare matcher inte fallit väl ut för Helsingborgslaget.

Ängelholmslaget BK Full House ska också på bortaturné och möter först IKW/Köping BK. Hemmalaget krupit allt närmare slutspelsstrecket efter fina resultat de senaste omgångarna och är nu bara en poäng efter gästande IS Göta men med två matcher mindre spelade.

På söndagen möter Full House Stureby BK i Bowlingpalatzet i Högdalen. Hemmalaget har allt mer dragits in i kampen kring det nedre kvalstrecket och är i stort behov av poäng och har nu två hemmamatcher samma lördag. Räkna med att laget från södra Stockholm kommer sälja sig dyrt på hemmabanorna under söndagen.

Tabellen har blivit lite uppdelad med sju lag som dragit ifrån de övriga fem. Ledare av den nedre kvintetten inför helgen är BKF Falkenberg som behöver poäng för att hålla sig ifrån det nedre kvalstrecket. Falkenberg möter i helgen på bortaplan två lag under samma streck och det gör helgens matcher mycket viktiga för samtliga inblandade.

På lördag tar BK Tegnér Säffle emot Falkenberg. Inför drabbningen skiljer endast tre poäng lagen emellan. Seger för Tegnér och nykomlingarna är bara en poäng efter Falkenberg medan en bortaseger skulle ge Hallandslaget lite arbetsro .

På söndag gästar BKF Falkenberg Ludvika BK som sladdar längst ner i tabellen. Ludvika är nu närmast tvingade att börja ta poäng för att inte spelet i den högsta ligan ska ta slut efter denna säsong.

Även Kulladals BS tillhör de lag som kämpar på den nedre delen av tabellen men står inför två riktigt tuffa uppgifter i helgen. Malmölaget är på näst sista plats i tabellen och gästar både serieledande Team Pergamon och tabelltrean Team Alingsås.

Det krävs nog ett smärre mirakel om Kulladal ska kunna åka hem med några poäng från dessa två möten men Kulladal har överraskat topplag förut.

Länk till förbundets sändning

Elitserierna omgång 15 – 16-18 februari

Fredag 16/2
Damer
19.00                Team X-Calibur BK - Spader Dam
(Sändningen startar 18.40)

Lördag 17/2
Damer
14.00                BK Merci - B-K Eva, Stockholm

Herrar
10.00                Ludvika BK - BKF Falkenberg
13.50                Team Clan Nässjö BK - IS Göta
15.40                IKW/Köping BK - BK Full House
17.00                BK Tegnér Säffle - BKF Falkenberg

Söndag 18/2
Damer
10.30               Hammarby IF BF - B-K Eva, Stockholm
11.10                BK Högland - Spader Dam

Herrar
10.00               BK Kaskad - IS Göta
11.00                Team Alingsås BC - Kulladals BS
11.00                Stureby BK - BK Full House
15.00                Team Pergamon BC - Kulladals BS
16.00                Stureby BK - IS Göta

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Text: Jonas Brändström

16 februari 2024 07:50