Det blir hela 3 nya lag i herrarnas Elitserie nästa säsong!

Efter dagens semifinaler i kvalet till Elitserien så står det klart att det kommer bli hela 3 nykomlingar i nästa års serie, då både Tegnér och Kulladal förlorade sina matchserier mot Bulltofta respektive Forsheda. Dessutom tog sig Sundbyberg, Boden, AIK och Västerås vidare.

Imorgon söndag kommer det alltså att avgöras vilka tre lag som kommer ta de tre lediga platserna i nästa säsongs Elitserie. Och det står alltså redan klart att det kommer att vara tre nykomlingar jämfört med årets säsong. I Backahallen i Göteborg spelades det matcher mellan Tegnér och Bulltofta. Tegnér var högst seedade av alla lag i kvalet, och Bulltofta lägst seedade. Och till en början så visade Tegnér klassen. 5-0 i första serien i första matchen ledde snabbt till att Tegnér hade avgjort med 11-4 efter tre serier och kopplat grepp om kvalet. Matchen slutade 14-6.
Pontus Svensson i Tegnér storspelade och slog fina 967, medan Bulltoftas bäste spelare blev Stefan Borglin med 897.

I andra matchen började dock Tegnér att darra, vilket Bulltofta kunde utnyttja genom att spela stabilt matchen igenom. 4-1 i första serien, och även om Tegnér gjorde en kanonrunda i serie två så räckte det bara till 3-2 för värmlänningarna och närmare än så kom aldrig Tegnér i den matchen. 4-1 i både tredje och sista serien gav vinst med 14-6 till Bulltofta. 
Nu var det Bertil Henriksson i Bulltofta som stal showen med att slå hela 983. Nästan hundra poäng bättre än Tegnérs Emil Svensson som var näst bäst i matchen med 896.

I tredje matchen var det återigen Tegnér som inledde starkast med 1839 och 4-1 i första serien. Men Bulltofta gav inte upp och lyckades hitta ett bra läge och kunde så smått börja komma ikapp med 3-2 i andra serien. När Tegnér sedan tappade lite i tredje serien så var Bulltofta där och högg igen och lyckades knipa 4-1, vilket gav en hel del självförtroende och när Bulltofta sen slog 1812 i sista serien så hängde Tegnér inte med och matchen var avgjord med 12-8 till Bulltoftas fördel. Att Tegnér slog 6964 och Bulltofta 6967 skvallrar lite om hur jämnt det var. Bulltofta alltså vidare och spelar om en Elitserieplats imorgon. Tegnér får därmed börja om i Allsvenskan nästa säsong.
Mikael Gottfries i Bulltofta visade vart skåpet skulle stå med 993 efter att ha avslutat med 278 i sista avgörande serien. Daniel Nordström Green bäst i Tegnér med 934.

Sundbyberg slog Marbodal i två raka

Bulltoftas motståndare i finalen om Elitserieplatsen kommer att bli Sundbyberg. Stockholmslaget åkte till Örebro för att möta Marbodal från Tidaholm. Och även om det var Marbodal som inledde starkast när de slog hela 1854 och vann med 4-1 i första matchen, så blev det till slut egentligen inget snack om saken vilket lag som var starkare i första matchen. Sundbyberg vände direkt på matchen i andra serien genom att vinna den med 5-0 och till slut kunde Sumpan vinna matchen med 14-6.
Sundbybergs Mikail Andersson samlade sina serier mellan 232 och 247 för att slå fina 972 och bli matchbäst. I Tidaholm blev Johan Nilsson bäst med 897.

Andra matchen blev betydligt jämnare mellan de båda lagen. Sundbyberg tog första serien med 3-2 efter att ha vunnit totalpoängen med 1 ynka poäng, 1773 mot 1772. Marbodal kvitterade matchen till 5-5 i andra serien innan det blev kamp om poängen resten av matchen. Trots att Sundbyberg slog 100 poäng bättre än Marbodal i tredje serien blev det "bara" 3-2 till Sumpan och i sista serien blev det till slut 3-1 till stockhomslaget, som till sist vann matchen med 11-8 mot ett hårt kämpande Marbodal. Sundbyberg får alltså spela om en plats i Elitserien mot Bulltofta imorgon.
Trots förlusten så var det Marcus Fogelberg i Marbodal som hade den högsta slagningen med fina 985. William Dahlsten i Sundbyberg näst bäst i matchen med 957.

Boden slog ut Flash

Det blev möte mellan två lag från Nordallsvenskan i en av semifinalerna, då Flash och Boden båda fick åka till Uppsala för att göra upp. I första matchen så var det Flash som startade allra starkast och lyckades ta hela 4-1 direkt. Därefter var dock det roliga slut för Flash, som inte riktigt kom upp i nivå resten av matchen. Boden tog 5-0 i andra serien och släppte sedan bara ifrån sig ytterligare två poäng och kunde vinna matchen med 14-6
Emil Holmberg i Boden bäst i matchen med 889 medan Björn Wedin blev bäst i Flash med 797

I andra matchen blev det sedan ganska svängigt. Boden fortsatte på den inslagna vägen och tog 3-2 i första serien. I andra serien vände dock Flash på matchen med 4-1 och hade fortfarande ledningen med 8-7 inför sista serien. Då hade Boden alla marginaler på sin sida och vann 3 banpar med mindre än 10 poäng och lyckades ta hela 5-0 och vinna matchen med 12-8. Därmed var matchserien avgjord och Boden spelar vidare om en plats i Elitserien.
Daniel Rönnbäck i Boden hittade in ordentligt och slog 941. I Flash var det Torbjörn Jonsson som slog bäst med 859.

Extremt jämnt mellan Kulladal och Forsheda

Förutom Tegnér så var det också Kulldala som fick kvala för att försöka hålla sig kvar i Elitserien. Och som andraseedade i kvalet fick de möta Forsheda i Uppsala. Och det blev två matcher som var extremt jämna. Forsheda inledde första matchen i ett rasande tempo och slog 1818 och vann första serien med 4-1. I andra serien tappade de sedan farten, slog 200 poäng lägre och nu kunde Kulladal vinna med 4-1 för att kvittera matchen. I tredje serien spelade båda lagen bra, men mycket tack vare att Forshedas Jimmy Andersson smällde in 12 raka strike och 300, så kunde Forsheda återigen vinna med 4-1 och skaffade sig bra läge inför sista serien. Där blev det till slut mycket spännande, då ett av banparen slutade oavgjort och Forsheda tog ett andra banpar med bara 6 poäng. Det gjorde att Forsheda till sist kunde vinna matchen med 10-9.
Jimmy Andersson spelade bra hela matchen och fick ihop 974. I Kulladal var Johan Danielsson bäst med 938.

I andra matchen blev det precis lika jämnt. Nu var det Kulladal som inledde bäst och tog 3-2 i första serien, denna gång var Martin Paulsson på hugget och startade matchen med 12 strike och 300.  I andra serien skiljde det endast 3 poäng i totalslagningen, och det var Forsheda som hade marginalerna på sin sida och kunde vinna serien med 3-2 för att kvittera matchen. I tredje serien fortsatte det sedan att vara oavgjort efter att totalslagningen denna gång blivit lika, 1647 för båda lagen! Inför sista serien stod det alltså 7-7 och känslan var att det kunde sluta hur som helst, men till slut var det Forsheda som drog det längsta strået och tog 4-1 i sista serien och vann med 11-8 och petade därmed ner Kulladal i allsvenskan. Forsheda får spela mot Boden om en plats i Elitserien.
Martin Paulsson i Kulladal matchbäst med 972 medan Kent Karlsson blev bäst i Forsheda med 940.

Seger för AIK mot Gotlandspärlan

Även i mötet mellan AIK och Gotlandspärlan i Norrköping blev det väldigt jämnt emellanåt. I första matchen kopplade AIK ett tidigt grepp om matchen och ledde med klara 8-2 efter två serier. Men Gotlandsopärlan gav inte upp, och när de började hitta in så hängde AIK inte med riktigt. Det blev 4-0 till Pärlan i tredje serien och när fjärde serien slutade 4-1 till gotlänningarna så var vändningen fullbordad. 10-9 till Gotlandspärlan och fördel i semifinalen.
Andrei Liljegren i Gotlandspärlan ledde sitt lag med 966 och blev matchbäst. Alvin Kvarnström var bäst i AIK med 874.

I andra matchen kopplade AIK återigen ett grepp och hade den här gången 7-3 efter två serier. Nu tänkte de dock inte släppa något i onödan och i tredje serien tog AIK 3-2 och ledde med 10-5 inför sista och de flest trodde nog att det var klart där och då. Men det var nära att Gotlandspärlan återigen stod för en vändning. AIK tappade spelet i sista serien vilket Pärlan kunde utnyttja, men det räckte inte riktigt hela vägen då serien slutade 4-1 till Gotlandspärlan, men matchen slutade 11-9 till AIK.

Det blev alltså en tredje match lagen emellan, och nu hade AIK bestämt sig för att nog får vara nog. De trampade gasen i botten från start och för tredje matchen i rad så vann AIK de båda första serierna, men den här gången med 5-0 och 5-0. 10-0 efter två serier, och när tredje serien sen slutade med 4-1 till AIK så hade laget från Solna avgjort serien och har fortsatt chansen att spela i Elitserien nästa år.
Kevin Melin spelade lysande bowling och slog 729 på sina tre serien i matchen. I Gotlandspärlan var det Robert Gustavsson som var matchbäst med 641.

Västerås spelar vidare mot AIK

Det blir de båda gruppsegrarna från Mellanallsvenskan som får göra upp om en Elitserieplats. AIK får nämligen möta Västerås, som vann grupp B. Detta efter att Västerås åkt till Västervik och spelat mot Olofström. Det satt dock ganska långt inne till en början, då Olofström bjöd på bra motstånd. I första matchen inledde Olofström riktigt starkt och ledde matchen med 9-1 efter två serier. Västerås skärpte sen till sig och gjorde vad de kunde för att komma ikapp, men det räckte inte hela vägen, och Olofström kunde hålla undan och vinna matchen med 12-8.
Olofströms Lukas Andersson hittade något som ingen annan i matchen var i närheten av och storspelade matchen igenom. Hela 1060 landade hans resultat på. I Västerås var det Stefan Dew som var bäst med 908.

Nu var det dock lite slut på det roliga för Olofström. I andra matchen tog Västerås ett tidigt grepp, ledde med 7-3 efter två och efter tre serier så var matchen avgjord med 11-4. Där valde båda lagen att avsluta matchen och förbereda sig inför nästa istället. 
Nu var det Johan Brunsberg i Västerås som hittade in allra bäst och hade fina 742 på sina tre serier. Lukas Andersson återigen bäst i Olofström, men nu på 632.

Tredje matchen blev lite av en kopia av den andra matchen. Västerås var lite starkare hela vägen, ledde med 6-4 efter två serier och när det sedan blev 5-0 i tredje serien så hade Västerås fulländat vändningen och tagit sig vidare i kvalet. Nu blir det alltså match mot AIK, som vann grupp A i Mellanallsvenskan, om vilka som går upp i Elitserien.
Västerås Per Jansson inledde tredje matchen beskedligt med 168 och 187, men i tredje serien löste han banorna perfekt och slog 300! Det var dock lagkamraten Tommy Sarlin som var lagets bäste i matchen med 666. Matchbäst blev dock återigen Lukas Andersson i Olofström som slog 686.

Spännande matcher imorgon!

Imorgon söndag avgörs det alltså vilka tre lag som tar elitserieplatserna. Formatet är detsamma som idag där ett av lagen måste vinna två matcher. Matcherna som väntar imorgon är alltså följande:

Sundbybergs IK - Bulltofta BK
Bodens BS - Forsheda BK
AIK BK H - Västerås SK BK

Vinnaren i varje match tar sig till Elitserien nästa säsong!

Alla resultat

Christian Holmén   04 maj 2024 18:49