Dennis Johansson ledde Falkenberg till nytt elitseriekontrakt

BKF Falkenberg hade en toppenlördag i herrarnas Elitserie. Falkenberg vann de viktiga bortamatcherna mot Ludvika BK och IKW/Köping BK och är nu klara för en 19:e säsong på raken i den högsta ligan.

– Vilken lättnad, helt sjukt bra laginsatser idag, säger en sprudlande nöjd Dennis Johansson i Falkenberg.

I herrarnas Elitseries näst sista grundserieomgång var det framförallt Falkenberg som var piskade att vinna för undvika att hamna i ett ovisst kval. Och Hallandslaget lyfte sig rejält och vann båda sina viktiga bortamatcher på lördagen.

Först besegrades Ludvika BK med solklara 15-5 efter riktigt stabilt spel och en totalslagning över 7000. Sedan vann Falkenberg även det viktiga streckmötet mot IKW/Köping BK med 13-7 efter att ha varit snäppet bättre än hemmalaget hela matchen och vunnit samtliga fyra serier.

Om Falkenbergs Dennis Johansson var mindre glad efter förra helgens två hemmamöten som gav två oavgjorda matcher är han desto mer nöjd efter dagens spel.

– Förra helgen stämde inte mycket, men nu när det gäller som mest, gör vi nog säsongens två allra bästa laginsatser, säger en sprudlande glad Dennis Johansson.

Fyra inspelade poäng innebar att Falkenberg nu är klara för Elitseriespel även nästa säsong redan före den sista omgången.

Varför stämde det så bra nu och inte tidigare under säsongen?

– Det är det många som ställt oss den frågan. Men jag har inget riktigt svar på det. Det var bara riktigt bra fokus och positivt lagspel idag, förklarar Dennis Johansson.

Dennis Johansson är från Köping och har alltid trivts i hallen i Köping vilket han även visade denna lördag. Han strajkade nu ihop hela 1042 och dammade in 290 i den sista och avgörande serien mot sin tidigare modersklubb.

– Det är något magiskt i Köping och jag har alltid lyckades spela bra här mot min moderklubb. Jag gjorde en 300-serie här sist vi möttes och nu stämde det rätt bra också, säger en nöjd Dennis Johansson som även i mötet mot Ludvika toppade individuellt med utmärkta 997.

I Carls Eklunds frånvaro på grund av spel i Junior-EM räckte hemmalaget inte till och Viktor Danielsson var nu bäst i hemmalaget med 974. För Köping innebär förlusten att kampen nu står mot Kulladals BS och att det krävs seger mot Kulladal BS när de båda lagen möts i i Köping i den sista omgången.  

Team Alingsås såg till att toppstriden  i allra högsta grad lever i den sista omgången. Alingsås lyckades nämligen med något som inget lag tidigare lyckats med denna säsong, att besegra serieledande BK Kaskad på dess hemmaplan.

Matchen blev mycket svängig och jämn där den tredje serien kom att bli avgörande. I den två första serierna turades lagen om att vinna serierna med 4-1 men i den tredje serien dammade Alingsås in hela 1954 mot hemmalagets 1723. Det gav gästerna 5-0 i serien och en ledning med 10-5 inför avslutningen och trots en enorm kraftansträngning av hemmalaget lyckades Alingsåsparet, Gustaf Johansson och James Blomgren, ta den banpoäng laget behövde för seger med 11-9.

Matchbäst individuellt var gästernas Gustaf Johansson med 961och i hemmalaget toppade Filip Wilhelmsson med 952.

I toppstriden spelar jagande Team Clan sin match denna omgång 18 först i morgon söndag när laget tar emot BK Full house. Seger för Clan i den matchen och laget är bara två poäng efter Kaskad och med en match mindre spelad då Clan har två matcher kvar den sista omgången.

Snacka om att vi står inför en rafflande avslutning i den sista omgången om två helger när Kaskad på lördagen i sin sista grundseriematch tar emot Clan på hemmabanorna i Norrköping medan Clan även kan ta poäng på söndagen då laget möter Stureby BK i sin sista grundspelsmatch.

I striden om seriesegern får vi inte glömma bort Team Pergamon som efter en mindre lyckad höstsäsong radat upp segrar efter årsskiftet. Idag tog Pergamon en klar bortaseger i Malmö mot Kulladals BS. Pergamon vann med klara 14-6 på den mer svårspelade långoljeprofilen 44 fot och har nu samma poäng som Kaskad i toppen men med klart sämre poängkvot.

Martin Larsen var klart matchbäst och i topp individuellt hos segrarna med fina 971 på det tuffa underlaget. Det gav även gav fyra vunna banpoäng i par med Alexander Larsson, 872. I hemmalaget toppade Alexander Johansson på mer beskedliga 820.

För Kulladal innebar förlusten att laget i högsta grad nu är indragen i streckstriden kring det nedre kvalstrecket. Kulladal avslutar också grundserien med två bortamatcher där lördagsmatchen mot IKW/Köping kan bli helt avgörande vilket av lagen som blir tvingade till ett ovisst kvalspel för att hålla sig kvar i den högsta serien.

BK Full house gjorde ingen Ängelholmsbo besviken utan vann på bortaplan mot jumbon och redan nedflyttningsklara BK Joker. Men det satt långt inne och Full house avgjorde matchen först i den sista serien.

Gästernas Kim Andersson var matchbäst individuellt med 959 medan hemmalagets Kevin Karlsson, 944, och Arvid Thomsson, 812, var det enda bordsparet med full pott i vunna banpoäng.

Nykomlingarna Stureby BK gör en stark återkomst i den högsta ligan och efter en ny seger på lördagen mot slutspelsklara Team Alingsås befäster Stockholmslaget sin femteplats i tabellen. Hemmalaget inledde strålande med hela 1956 mot 1859 för Alingsås serien och det gav ledning med 4-1 efter den första serien. En ledning Stureby höll matchen ut. 

I Stureby missade Lukas Sevelin fyrsiffrigt individuellt med en ynka kägla och stannade på 999. Lagkamraten Jerry Ekman-Wogel var inte långt efter med 989 och Jerry vann även alla fyra banpoäng i par med Marcus Tidbeck, 970. I Alingsås toppade Emanuel Jonsson med 955.  

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   01 april 2023 20:32