Clan tog chansen efter vinst i toppmötet

Team Clan vann toppmötet mot serieledande BK Kaskad i herrarnas Elitserie och tog chansen att utmana norrköpingslaget om seriesegern.

– Vi har alltid målet att vara i topp och nu finns chansen, säger en nöjd Robin Ilhammar i Clan.

Lördagens matchresultat innebar även att det nu är klart vilka fyra lag som spelar slutspel men kring kvalstrecket fortsätter spänningen.

Det blev stentufft i alla matcher som involverade lag indragna i kampen kring det nedre kvalstrecket. Inte mindre än tre matcher slutade oavgjort, 10-10, och de andra två slutade med knappa segrar, 11-9 och 12-8.

Inget av lagen i streckstriden blev någon stor vinnare efter lördagens resultat, men BKF Falkenberg fick i alla fall med sig två hemmapoäng efter att ha spelat oavgjort mot de båda topplagen BK Kaskad och Team Stureby.

– Nu blev det två poäng och det är svårt att säga idag om det var bra med två pinnar eller dåligt med två pinnar, det får sluttabellen ge facit på, för den hör lördagen slutade med lite status quo för alla lag kring strecket, säger Dennis Johansson i Falkenberg.

Han har ingen riktigt bra analys varför det inte stämmer för laget, inte ens på hemmaplan. 

– Vi gjorde det till jämna matcher. Det är inte lätt med 44:an, men om man även gör det svårt, blir det svårt, säger en mindre nöjd Dennis Johansson i Falkenberg. 

Den stora vinnaren denna lördag återfanns i toppmötet där Team Clan tog chansen att utmana om seriesegern efter att ha vunnit mot serieledande BK Kaskad samtidigt som Kaskad fick nöja sig med en poäng denna lördag efter det oavgjorda mötet tidigare under lördagen mot Falkenberg.

– Vi började starkt, och hade vunnit redan efter tre serier så det var en rolig match. Vi har alltid ett mål att vara i topp och Kaskad har några tuffa matcher kvar så vi ser att vi har chansen att utmana dem om seriesegern, förklarar en nöjd Robin Ilhammar i Clan.

I den välspelade matchen toppade Robin i hemmalaget med 990. Klart matchbäst var dock en storspelande Teodor Samuelsson i Kaskad som dammade in hela 1048 efter att ha avslutat med 299. Bättre lycka med det sista slaget i den sista serien hade Teodors klubbkamrat Markus Lenefjäll som avslutade med en 300-serie.

Ludvika BK var nära att få till en riktig topplördag och gripa sista chansen att slippa kvalspel. Först lyckades dalalaget vända och klara oavgjort, 10-10, mot Kulladals BS och sedan var Ludvika mycket nära att lugga även IS Göta på poäng i Helsingborg. I ett mycket svängigt möte, där lagen turades om att vinna med 4-1 i de två första serierna, tog hemmalaget hem även den tredje serien med 4-1. I den sista lyckades inte Ludvika vända tillbaka helt utan fick nöja sig med 3-2 i serien vilket gav Göta segern med knappa 11-9.

– Vi hade en teoretisk chans att slippa kval om vi vunnit båda idag, men det är inte nu vi hamnade där vi är. Det blir svårt att inte ha bästa laget med under många bortamatcher så nu får vi ställa in på kvala oss kvar, säger Olle Andersson i Ludvika.

IKW/Köping BK ligger också pyrt till på placeringen under kvalstrecket och efter fredagskvällens förlust mot Team Pergamon väntade ännu en tuff uppgift på lördagen. Team Alingsås stod på andra sidan och det blev också en andra förlust för Köping denna helg. Hemmalaget Alingsås fick dock kämpa in i det sista för segern efter att ha vänt underläge 3-7 efter halva matchen till seger med 12-8.  

Hemmalagets Gustaf Johansson drämde in 1003, och vann även alla fyra banpoäng i par med James Blomgren, 941, men överglänstes individuellt av Köpings Carl Eklund som strajkade ihop hela 1054.

För Stureby innebar dagens oavgjorda möte med Falkenberg och Alingsås seger att laget nu inte ens i teorin kan nå ifatt Alingsås som innehar den fjärde och sista slutspelsplatsen. Så redan före de två sista omgångarna är de fyra slutspelslagen klara.Det blir BK Kaskad, Team Clan, Team Pergamon och Team Alingsås.

Den stora spänningen om vilket lag som måste kvala tillsammans med Ludvika BK går däremot vidare.

I morgon söndag tar BK Full House emot Stureby i en match som fullbordar den sjuttonde spelomgången.

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Jonas Brändström   25 mars 2023 21:00