Clan inledde det nya året med att vinna med 20-0

Team Clan, som bara förlorade en match under hösten, fortsatte sitt segertåg och jakten på serieseger i lördagens match hemma mot Kulladal. Och det blev en riktigt uppvisning från hemmalaget, då Kulladal inte riktigt hängde med i svängarna. Matchen slutade hela 20-0 till Clan. Samtidigt behåller Pergamon serieledningen efter seger mot Tegnér och både Göta och Alingsås tog viktiga bortasegrar i kampen om slutspelsplatserna.

– Vi har en grym bredd och just nu är vi väldigt solida som lag, säger Peter Hellström i Clan

Clan är som bekant i det närmaste omöjliga at tas med hemma i Nässjö, och lördagens match mot Kulladal var inget undantag alls. Hemmalaget satte i högsta växeln med en gång, och sen var det åka av. Clan slog som vanligt en bra bit över 7000 poäng med sina 7268, och då Kulladal fick ihop ca 900 poäng mindre, så var det för dagen stor skillnad lagen emellan. Något som hemmalaget utnyttjade till max och lyckades vinna med hela 20-0. Något som inte händer speciellt ofta!

–Vi tänkte nog inte så mycket på just 20-0 när vi spelade, och det är väl egentligen inte så bra att detta händer, säger Peter Hellström.
–Men det var dock bra för vår diff, då den haltade lite mot Pergamons.

Clan håller en väldigt hög lägsta nivå. Kevin Lindbladh i hemmalaget stack ut lite med sina fina 998, men sen samlade Clan resten av sina spelare mellan Peter Hellströms 932 och Linus Vedins 856. För Kulladal var det Alexander Johansson som lyckades bäst med 915.

–Vi har ju vetat om att en del spelare försvinner iväg på PBA och landslag, så andra spelare har steppat upp och spelat mer tävlingar för att täppa till eventuella svackor. Vi är just nu väldigt solida som lag, avslutar Peter Hellström

Clan behåller i och med segern sin andraplats i serien, men de har fortfarande två matcher mindre spelade än ledande Pergamon och det skiljer bara 1 poäng.

Pergamon vände och vann mot Tegnér

För Pergamons del var det match i Säffle mot Tegnér som gällde, och till slut blev det en ganska bekväm seger för serieledarna. Det var dock hemmalaget som började starkast. Tegnér spelade bra i första serien, och även om Pergamon hängde på bra så vann Tegnér första serien med 3-2, vilket med lite tur kunde varit 4-1. Efter första serien tog sen det roliga slut för Tegnér, som tappade lite av sitt spel samtidigt som Pergamon la i en extra växel. Bortalaget smällde in 1869 i andra serien, vilket gav 5-0 och när tredje serien slutade 4-1 till Pergamon så var matchen avgjord. Till slut blev det 14-6 till Pergamon.

Pergamon behåller alltså serieledningen, men det lär bli en kamp ända in på mållinjen om vilket lag som kommer stå högst upp. 
Timmie Ahl i bortalaget hade en mycket fin dag på banorna och slog 1020. Även matchens näst bästa spelare hittades i Pergamon då Osku Palermaa visade gammal fin form och slog 963. I Tegnér blev lagkapten Daniel Nordström Green bäst med sina 918.

Dubbla bortasegrar för Alingsås

Inför helgens matcher pratade Alingsås James Blomgren om att det var dags att de steppar upp och visar att de vill vara med och spela slutspel i år. Och nog steppade de upp alltid!
Första matchen spelades mot IKW/Köping och även om Alingsås inte startade dåligt på något sätt, så spelade Köping ännu bättre och hemmalaget kunde vinna första serien med 4-1.

–Det kändes ju inte jättebra att torska med 4-1 i första serien. Vi var lite fel på det i början, men vi skällde lite på oss själva och sen tog vi nya tag, säger James Blomgren.

I andra serien tappade Köping mycket av det fina spelet som de hade i första serien, något som Alingsås utnyttjade med att kvittera matchen till 5-5. Efter det så var det Alingsås som styrde matchen dit de ville, och kunde vinna de två sista serierna med 4-1 respektive 3-2 och matchen med 12-8. 
Joakim West i Alingsås blev matchbäst med fina 987. I IKW/Köping var Erik Hermansson bäst med 900

–Jag tror inte banorna utvecklades så som IKW/Köping hade räknat med, men samtidigt så avslutade vi matchen mycket bra, säger James Blomgren

När Alingsås sen åkte vidare till Högdalen för match mot Stureby så blev det en mycket välspelad match, där båda lagen slog över 7100 poäng. Trots detta så vann Alingsås matchen ganska klart, då de slog hela 7450. Matchen stod och vägde efter två serier då det stod 5-5, men i de två sista serierna hade Alingsås en extra växel att lägga i och då hängde Stureby inte riktigt med. Alingsås vann till sist matchen med 14-6 och klättrade därmed upp på tredje plats i tabellen

–Det är den här nivån som jag vet att vi i Alingsås kan hålla, och det är därför det varit lite frustrerande emellanåt under hösten, säger James Blomgren 
–Men det var givetvis fantastiskt fint att börja vårsäsongen på ett sånt här sätt. Det finns inga lätta bortamatcher i årets Elitserie, så att kunna åka hem med 4 poäng är fantastiskt. Det känns som att Pergamon och Clan har bokat sina platser till slutspelet, men det är rätt många lag som slåss om de sista två platserna, så det var 4 viktiga poäng som vi tog idag.

Alingsås hade 6 spelare över 900 och allra bäst blev Emanuel Jonsson som slog 1022.  I Stureby blev Robin Noberg bäst med 976.
–En extra eloge till "Manne" som gjorde över 1020 med "bara" 207 i första serien, avslutar James Blomgren.

Stark bortamatch av Göta

Ett annat lag som gjorde en mycket stark bortamatch under lördagen var Göta, som gjorde processen ganska kort med Falkenberg. Göta, som hade både Jord van Weeren och Andrew Anderson med, började med 1784 i första serien, vilket blev dagens minst bra serie för bortalaget. Falkenberg hängde med bra i början, men när Göta tog 5-0 i andra serien och 4-1 i tredje serien så var matchen avgjord, och slutresultatet blev 15-5 till Göta.

–Vi spelade väldigt bra och i tredje serien gör vi helt rätt beslut, vilket gör att vi kan stänga matchen redan efter tre serier, säger Karl Wahlgren i Göta

Götas seger innebär att de fortsatt håller en slutspelsplats, men som sagt så är det många lag som är inblandade i kampen. Minst 5 lag är det som har en mer än realistisk chans att ta en av de 4 slutspelsplatserna.

–Vi siktar givetvis på slutspel, men det är långt kvar, så vi tar en match i taget. Men ja, jag är väldigt nöjd med laget idag, säger Karl Wahlgren

Bortalaget slog fina 7385 och hade även de hela 6 man över 900. Bäst av alla blev nämnda Jord van Weeren med fina 997. Även Andrew Anderson spelade bra och fick ihop 962, lika mycket som lagkamraten Anton Andersson. I Falkenberg blev Dennis Johansson bäst med 941.

Christian Holmén   20 januari 2024 18:17