Calluna säkrade seriesegern i Södra Allsvenskan

Calluna vann sin sista match i serien mot Linnéa och kunde därmed säkra serieseger. Hässle slog Spader Dam F på bortabanor och lyckades så när ta sig förbi Oden upp på tredje plats. I Norra Allsvenskan vann AIK och Sundbyberg var sin match

Calluna åkte till Gislaved som serieledare, och de åkte från Gislaved som seriesegrare. Spader Dam F hade en liten chans att kunna gå om i sista serien, men den chansen grusades både av att Calluna vann sin match och att Spader Dam förlorade sin. I Gislaved var det en jämn match rakt igenom och den kunde ha slutat lite hur som helst. Totalslagningarna 5791 mot 5787 och att ingen serie slutade med mer än 19 poängs skillnad pekar mot en extremt jämn tillställning. 

Linnéa vann första serien med 3-2, Calluna vände i andra med 4-1 innan Linnéa återigen vann med 3-2 och matchen var helt öppen inför sista serien. I sista serien vann Linnéa totalslagningen, men förlorade trots det med 3-2 och Calluna kunde vinna matchen med 11-9. Calluna vinner alltså serien och får kvala till Elitserien. Linnéa hamnar sist i serien och får kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan.
Mimmi Persson i Linnéa bäst i matchen med 902. I Calluna var Carolina Lindström bäst med 893.

I Helsingborg så hade Hässle uppenbarligen riktat in sig på att göra vad de kunde för att ta sig förbi Oden upp på en tredjeplats. Hemmalaget Spader Dam inledde matchen bäst och vann första serien med 3-2. Efter det var det dock Hässle som tog tag i taktpinnen helt och hållet. 3-2 i andra serien följdes upp av 4-1 och 4-1 och vinst med 13-7.

Det räckte dock inte hela vägen. Hässle och Oden hamnar på samma poäng, men Oden har 4 poängs bättre differens och tar därmed tredjeplatsen. Hässle hamnar på fjärdeplats och blir kvar i Allsvenskan nästa säsong. 
Spader Dams Jenny Wegner bäst i matchen med 888. i Hässle var Lova Nilson bäst med 834.

Den sista matchen i Södra Allsvenskan spelades i Höganäs, mellan Höganäs och Trolle. En match som inte påverkade utgången av serien på något sätt, då det redan var klart att Höganäs var tvungna att kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan och Trolle befann sig på säker mark. Höganäs hade dock chansen att ta sig upp från jumbo till nästjumbo och kanske var det just den chansen som gjorde att hemmalaget lyckades vända underläge 6-4 efter två serier till seger med 11-9.

Höganäs tog sig därmed förbi Linnéa och hamnar näst sist. Trolle som sagt på säker mark och spelar Allsvenskan nästa år. Trolles Sandra Heidenberg bäst i matchen med 806. I Höganäs var Elvira Lindell bäst med 795

I Norra Allsvenskan spelade toppen mot botten då redan klara seriesgrare AIK spelade mot redan klara seriejumbon Team Sollentuna. Det syntes även på resultaten att AIK var det överlägsna laget i den här matchen. 600 poängs skillnad och 17-3 i slutresultat talar sitt klara språk. Dessutom så hade AIK de 6 högsta slagningarna i matchen, med Malin Brodins 788 som allra bäst. Linda Sundin bäst i Sollentuna med 731.

Även i dagens andra match var det klasskillnad för dagen, då Sundbyberg vann på bortabanor mot BK Prime Sthlm. Sundbyberg vann matchen med hela 14-6, efter att ha tagit sista serien med 5-0. Det var en förlust som sånär blev förödande för Prime, då de hade samma poäng som Sandviken på fjärde plats. Prime lyckades behålla sin tredjeplats med minimal marginal, då Sandviken hade exakt 0 i differens, och Prime hamnade på 1 poäng i diff. Ibland är marginalerna extremt små! Prime får kvala till Elitserien, medan Sandviken blir kvar i Allsvenskan.
Sundbybergs Nicole Layrisse blev matchens lirare med 845. I Prime blev Annika Kilander bäst med 822.

Christian Holmén   15 april 2023 20:11