BK Prime och BK Flash kvalsegrare på vägen mot Elitserien

BK Prime, Sthlm, besegrade BK Oden, Falköping, i semifinalen till damernas Elitserie och i kvartsfinalen till herrarnas Elitserie vann BK Flash Norrlandsmötet mot BK Prana.

– Ett steg på vägen är avklarad, säger en glad Annika Kilander i BK Prime, Sthlm.

Det spelades två kvalmatcher till Elitserierna på lördagen. BK Prime, Sthlm, och BK Oden, Falköping, ställdes mot varandra i den enda semifinalen mot Elitserien för damer. Mötet spelades i Karlskoga bowlinghall och Stockholmslaget visade sig vara ett nummer större denna dag och vann båda matcherna. Första mötet slutade 12-8 till Prime efter att laget avgjort matchen redan efter tre serier efter att de skaffat sig en ointaglig ledning med 11-4.

– Vi hittade in tidigare än de på den ganska svårspelade profilen, men Oden kom allt mer in matchen och valde också att spela klart matchen för att spela in sig ännu mer, förklarar Annika Kilander i Prime. 

Det blev också betydligt jämnare i det andra mötet. Efter tre spelade serier hade Prime bara en knapp ledning med 8-7. I den sista serien var däremot Stockholmsdamerna klart starkast, tog hem serien med 5-0, och den andra matchen totalt med 13-7.

– Det var betydligt tuffare i den andra matchen, men kändes ändå ganska tryggt och vi gjorde också vår bästa serie på hela dagen när det väl behövdes, förklarar en nöjd Annika Kilander.

Hos segrarna var Annika Kilander bäst individuellt med 792 före Annika Grönvall, 785 i den första matchen. Odens Olivia Malmer var dock matchbäst med 807 och vann även alla fyra banpoängen i par med Annika Ström, 684.

I det andra mötet toppade Helene Fischbach i Prime med 860 vilket även gav fyra vunna banpoäng i par med Åsa Myrén, 814. Matchbäst var dock återigen Odens Oliva Malmer, nu med utmärkta 897.

– Ett steg på vägen och det är kul spela mot andra motståndare än de man oftast gjort i seriespelet. Att få möta en ny motståndare taggade också hela laget lite extra, säger Annika Kilander.

BK Prime, Sthlm bildades så sent som 2019 och möter nästa helg toppseedade BK Merci från Elitserien i en av de tre finalerna om en plats till den högsta ligan. Lagets högsta målsättningen är dock inte främst att vinna och gå upp i Elitserien, enligt Annika.

– Jag är lite överraskad över att Merci hamnade i ett negativt kval. De är riktigt duktiga, men vårt mål är inte främst prestationen utan mer göra vårt bästa och att ha kul tillsammans när vi spelar och sen får vi se hur långt det räcker.

I den enda kvalmatchen till herrarnas Elitserie denna helg möttes BK Flash och BK Prana i en kvartsfinal i Umeå bowlingcentrum. Härnösandslaget BK Flash slutade tvåa i serien och hade plockat klart fler poäng än Prana i grundserien och infriade nu det knappa favoritskapet. Men det var Skellefteålaget BK Prana som inledde klart bäst i den första matchen.

– Vi var lite ställda i början och kom inte alls igång. Vi gjorde en bra vändning och hade marginalerna på vår sida idag, så det var en fantastisk laginsats, säger en nöjd Daniel Wallanger, spelade tränare i BK Flash.

Prana började klart bäst och drog ifrån till 7-3 efter halva den första matchen. Men Flash lyckades hitta sitt vägvinnande spel och vann båda de avslutande serierna med 4-1 och vände underläget till en knapp seger med 11-9.

I det andra mötet var Flash snäppet bättre i alla fyra serier, men det var mycket jämnt. Härnösandslaget vann samtliga fyra serier med knappa 3-2 och matchen totalt med 12-8.

– Några spelare som normalt brukar vara högt upp resultatmässigt, var lite lägre nu, och då klev andra fram i stället så sammantaget var det en mycket fin laginsats idag, berömmer Daniel Wallanger.

I det första mötet var Stefan Borgström bäst hos segrarna med 848 och i Prana toppade Peter Forsgren individuellt med 839. I den andra matchen var Daniel Wallanger i topp med 889 och bara poängen efter var unge Ossian Olsson med 888 som även var nytt personligt rekord i A-laget. Bäst i BK Prana var återigen Peter Forsgren, denna gång med 848.

Nästa steg för BK Flash är semifinal nästa helg mot serievinnarna i Nordallsvenskan, Bodens BS, som får ses som favoriter före mötet.

– Det är alltid kul att spela positivt kval och visst är de favoriter men vi ska vara där och fajtas så får vi se hur det går. Allt kan ju hända i dessa kval, och det har vi sett förut, säger en hoppfull Daniel Wallanger.

NOT: På grund av teknikproblem vid uppladdning av bilder till hemsidan kommer rätt bild när det bli möjligt.

Länk till matcher kvalspel 2022/2023

Jonas Brändström   29 april 2023 19:01