BK Full House tog viktig seger och Kaskad vände och vann

I herrarnas Elitserie avgjorde BK Full House sent mot Kulladals BS, IKW/Köping BK vann ett jämnt bottenmöte mot BK Joker och BK Kaskad gjorde en heroisk vändning mot gästande IS Göta och är fortfarande obesegrade. För topplagen Team Pergamon och Team Clan blev det något enklare segrar.

BK Full House vann en jämn match på hemmaplan mot Kulladals BS på lördagen. Det var mycket tätt i tre serier där hemmalaget ledde med knappa 8-7, men i den sista serien gjorde Full House sin bästa serie för dagen, 1879, mot gästernas sämsta, 1589, och då blev det aldrig något snack om var segern skulle gå.

Hemmalaget vann till slut med 12-8 och håller därmed både Malmölaget bakom sig i tabellen och kan snegla mer uppåt i tabellen mot slutspelsstrecket.

– De första tre serierna är precis som man vill en bowlingmatchen ska vara, jämn och spännande. Sen vill man vara det lag som drar det sista strået så det var en perfekt match för oss. I den sista serien var vi lite före med rätt förflyttningar och gick ifrån samtidigt som vi märkte luften gick ur dem så vi kunde spela ut, säger en nöjd Kim Andersson i Full house.

I Full house storspelade danske Mik Stampe med fina 975 och var klart matchbäst före lagkamraten John Mattson, 939. Hos gästerna toppade Martin Paulsson med 919.

I Norrköping var hittills obesegrade BK Kaskad på väg mot sin första förlust denna säsong. Hemmalaget hade stora problem med att hitta rätt spellinjer och gästande IS Göta trummade på och tog en klar ledning med 8-2 efter halva matchen. Då var det nog få som trodde att hemmalaget skulle klara att hålla sin förlustnolla intakt.

Men i den tredje serien vaknade hemmaspelarna till och det rejält och dammade in hela 1879 mot Götas 1663. Det gav klara 5-0 i serien och ett underläge med endast 7-8 inför avslutningen som skulle blir enormt dramatisk. Kaskads Robin Hultsten avslutade sitt banpar och matchen i den sista serien.

– Det var väldigt dramatiskt hela matchen, men det visar också på vilken stark lagmoral vi har. Att ligga under stort efter halva matchen, och att i den sista serien slå ett avgörande slag så att vi gör den här upphämtning och vinner med 10-9 ger en fantastisk känsla även för egen del, förklarar en närmast tagen Robin Hultsten.

Robin gjorde nämligen först en strajk i den tionde och avslutande spelrutan, men fick bara ner sex käglor i sitt första bonusslag. Han visste då inte hur det låg till i matchen i övrigt, men fick då veta att med tre käglor skulle bordet sluta oavgjort om Götaspelaren strajkade i sitt sista slag. Robin fick ner tre käglor och det blev strajk för motståndaren så bordet slutade oavgjort. Vad han inte visste var att de nästan samtidigt vunnit ett bord med endast tre käglor så det räckte med ett oavgjort resultat på bordet för vändningen till seger med 10-9.

Kaskads Filip Wilhelmsson blev bäst individuellt. Efter en knackig start, liksom för hela Kaskad, drämde Filip in en 300-serie i serie tre och fick till slut ihop 929. Markus Bernhard var också över 900 i hemmalaget med 924. I Göta toppade Anders Andersson med 950 före Robin Persson med 918.

IKW/Köping BK tog också en knapp men mycket viktig bortaseger i bottenmötet med BK Joker. Köping vann, liksom Kaskad, med knappast möjliga marginal, 10-9. Efter att ha haft en klar ledning med 9-6 efter tre serier höll Köping dock på att tappa poäng i den sista serien. En vunnen banpoäng och ett oavgjort bord i avslutningen räddade segern till gästerna.

Carl Eklund, 825, och Viktor Danielsson, 823, var ensamma i Köping över 800. I hemmalaget toppade Andreas Magnusson, 858, och Kevin Karlsson, 824.

De båda topplagen Team Clan och Team Pergamon tog båda mer planenligt och lite enklare var sin tvåpoängare. Efter segern mot Joker kunde inte Köping matcha hemmastarka Team Clans strajkiver i Nässjö. Clan vann med klara 15-5 efter att ha fått ihop 7395 totalt mot gästernas 6839.

I Clan storspelade Robin Ilhammar med hela 1041 poäng. Bäst i Köping var Robins juniorlandslagskamrat under förra året, Carl Eklund, med 1005.

Team Pergamon vann mot gästande Ludvika BK även om hemmalaget fick kämpa en bit in i den sista serien för att säkra segern. Efter att Pergamon gått ifrån till 8-2 vaknade gästerna till liv i den tredje serien som Dalalaget vann med 4-1. I den sista serien var Pergamon åter i förarsätet och kunde utan större problem gå ifrån och vinna serien med 4-0 och matchen med 13-6.

Pergamon hade hela tre spelare över 1000 med Jesper Svensson i topp på 1041. Pontus Falkhäll var tvåa med 1017 och matchens enda spelare att vinna alla fyra banpoäng. I Ludvika var Andreas Grönstrand och Magnus Lindkvist de bästa individuellt, båda med 954.

I morgon söndag tar Stureby BK emot IS Göta, Team Alingsås får besök av Ludvika BK och Kulladals BS åker till Falkenberg för möte med BKF Falkenberg. Och på måndagskvällen avslutas omgång 12 i herrarnas Elitserie med kvällsmatchen mellan IS Göta och Team Pergamon.

(BK Full House. Foto: Tony Rosenquist)

Länk till matchresultat och tabell

 

Jonas Brändström   23-01-21