BK Calluna och BK Flash vidare i kvalet till elitserien

Det blev BK Calluna Borås och BK Flash som vann lördagens kvartsfinaler när kvalspelet inleddes på lördagen. Calluna vann en mycket jämn fajt mot BK Oden Falköping i damernas elitkval medan BK Flash fick en betydligt lugnare resa i sin seger mot BK Loet i herrarnas elitseriekval.

I kvalet till damernas elitserie blev det en väldigt jämn kamp i lördagens enda kvartsfinal mellan sjätteseedade BK Calluna Borås och sjundeseedade BK Oden Falköping.

– Det var en svängig och jämn match, precis som vanligt när vi möter Oden. De tog ledningen i den första matchen men sedan lyckades vi samla oss och skrapa ihop en viktig poäng, förklarar Carolina Lindström i Calluna.

Den första matchen slutade oavgjort, 10-10. Calluna räddade poängen genom att ta hem den sista serien med 4-1, och det var mycket jämnt överlag i den sista rutan. Bland annat vann Boråsdamerna två av borden med nio respektive tretton käglor samt totalen med 41 käglor.

I Calluna lyckades paret Susanne Brink, 741, och Karin Hjertén, 699, med bedriften att vinna samtliga fyra bordspoäng vilket inte hör till vanligheterna i ett oavgjort möte.

Det andra mötet blev minst lika jämnt som det första. Trots att det återigen hängde på några få käglor när det väl gällde kunde en vinnare nu koras. Calluna lyckades ta hem matchen med 11-9 efter en extremt spännande avslutning. Till exempel vann Oden ett bord med knappa tre poäng och Calluna tog hem totalen i den sista serien med ynka fyra käglors marginal vilket blev avgörande.

– Sista matchen var hårresande jämn. Det pendlade mellan vinst för Oden, oss eller lika fram tills den sista rutan. Vi lyckades knipa totalen med fyra ynka poäng i de sista slagen vilket gjorde att vi vann. Kul när bowling är så här jämnt och spännande, säger en nöjd Carolina Lindström som ser fram emot nästa helgs spel.

Även nu hade Calluna ett bordspar som lyckade vinna alla fyra banpoäng. Marie Carlstrand, 781, och Madelene Carlstrand, 766, var omutliga men klart bäst individuellt var Odens Josefin Andersson, 843.

Matchsegern innebär att laget vann kvartsfinalen med totalt 3-1. Boråsdamerna ställs nu i semifinalen nästa helg mot förstaseedade BK Hallandia som krigar för att behålla sin plats i den högsta ligan.

I herrarnas elitseriekval kunde BK Flash utan problem ta sig vidare genom att vinna dagens kvartsfinal BK Loet från Luleå. Den klara serietvåan i Nordallsvenskan vann mötet i Skellefteå med 4-0 efter att ha tagit två klara segrar.

– Vi börjar bli vana vid kval och gjorde det riktigt bra. Idag känner jag igen oss, säger en nöjd Stefan Borgström, spelande coach i Flash.

Den första matchen slutade 16-4 i Flash favör och den andra avslutades redan efter tre spelade serier då Härnösandslaget gått ifrån till en ointaglig ledning med 12-3.

I den första mötet var Flash Björn Wedin matchbäst individuellt med 893 och han vann också samtliga sju banpoäng under lördagens två matcher i par med Magnus Melander. I den andra matchen storspelade även Tobias Sagvold med 727 på de tre serierna och Flash hade i den matchen tre spelare på 700 poäng eller mer över de tre serierna.  

Sjundeseedade Flash ställs nu i semifinalen mot tredjeseedade Bodens BS – två lag som redan mötts tre gånger denna säsong i Nordallsvenskan där lagen vunnit var sin seger på hemmaplan men Flash tog mötet på neutral plan.

– Det ska bli jättekul nästa helg. Vi möter Boden för fjärde gången denna säsong och även om vi har plus på dem i inbördes möten säger det inte mycket när vi nu ska mötas igen, men vi ska göra vårt bästa så får vi se vilket Norrlandslag som senare får chansen att utmana om en elitserieplats, förklarar en laddad Stefan Borgström.

Länk till kvalträdet till damernas elitserie

Länk till kvalträdet till herrarnas elitserie

Jonas Brändström   27 april 2024 17:51