Bara hemmasegrar i söndagens Elitserie

Det blev enbart hemmasegrar i dagens 5 matcher i Elitserien. Pergamon behåller försprånget i toppen på serien. Alingsås skapade lite utrymme i kampen om slutspelsplatserna, en kamp som Kaskad i allra högsta grad är med i och Stureby plockade två viktiga segrar.

– Det är skönt att ha skapat lite marginal neråt, men vi kan betydligt bättre än så här, säger Alingsås James Blomgren

Kulladal under söndagen hade en av de tuffaste bortaresorna som Elitserien kan bjuda på, då Alingsås och Pergamon stod på schemat. Alingsås brukar alltid vara starka överlag hemma, men den här dagen var nivån lite lägre än vanligt och hemmalaget fick luta sig mot Lucas Fjällborg och James Blomgren som strikade betydligt mer än någon annan i matchen.
– Det var lite annorlunda mot hur det brukar vara här hemma. Det kändes segare och det blev svårare och svårare att få loss den sista käglan, säger James Blomgren

Alingsås började dock starkt, slog 1768 och vann första serien ganska klart med 4-1. Även andra serien slutade 4-1 till Alingsås, och när hemmalaget trots vikande siffor lyckades knipa 2 poäng i tredje serien så var poäng säkrat och i sista serien kunde Alingsås slå i den sista spiken med 3-2 och vinst i matchen med 13-7
Lucas Fjällborg spelade som sagt fantastisk bowling och slog hela 1044, medan James Blomgren fick ihop 999. Att Kulladals Filip Emanuel blev matchens tredje bäste spelare på 860 visar tydligt att Lucas och James var på en annan nivå idag.

– Jag har egentligen tvekat lite hela säsongen om vilket är det bästa sättet att lösa banorna vi har hemma, men idag var det definitivt läge att spela lite rakare. Lucas spelade helt enkelt riktigt bra bowling idag. Han hittade helt rätt med fart och var i banan han skulle spela, säger James Blomgren.
– Det är riktigt skönt att ha skapat lite marginal neråt nu. Det gäller dock att hålla i det här nu och fortsätta att träna, för jag tycker att vi kan bättre än vad vi visade idag.

Alingsås ligger nu trea i serien, och har 3 poäng ner till femteplatsen.

Kulladal bjöd upp till dans i Partille

Kulladal åkte sedan vidare till Partille där serieledande Pergamon alltså väntade. Ett Pergamon som trots att de saknade några av sina mest namnkunniga spelare satte högsta fart direkt. 1907 i första rundan och ledning med 5-0.
– Vi förlorade ju mot Kulladal hemma förra säsongen, så vi var väldigt sugna på att det inte skulle hända igen, säger Adam Andersson i Pergamon

Men Kulladal tänkte inte lägga sig platt, trots inledningen. Bortalaget ökade sin slagning ordentligt i andra serien och lyckades sånär kvittera matchen. Nu fick de nöja sig med 4-1, men det var ändå återigen match. I tredje serien sjönk resultatnivån betydligt för bägge lagen, och nu hade Pergamon de små marginalerna på sin sida och kunde vinna serien med 4-1 efter att ha plockat en banpoäng med bara 1 pinne. I sista serien kunde sen Pergamon avgöra med 3-2 och 13-7 totalt.

– Vi började matchen fantastiskt bra, men lyckades inte hålla ihop det riktigt. Banorna bröts inte riktigt ner på det sättet vi hade förväntat oss. Men jag tycker att vi till sist vinner rättvist även om det inte är någon tvekan om att Kulladal hotade oss. Vi får ödmjukt ta med oss poängen och försöka steppa upp till kommande tuffa drabbningar, avslutar Adam Andersson.

Adam själv bidrog starkt till segern genom att bli matchbäst på fina 932, och den fina formen håller i sig för den nyblivna SM-finalisten. I Kulladal var det nu Kevin Hansson som lyckades bäst med 863.
Pergamon fortsätter att toppa serien, och har nu 5 poäng ner till tvåan Clan. Dock med 2 matcher mer spelade. Kulladal blir kvar näst sist i serien, men har fortsatt ett glapp till jumboplatsen.

Kaskad vann tuff match 

Förra årets seriesegrare Kaskad har kommit igång ordentligt efter en något sämre start på årets säsong, och har mer och mer närmat sig en slutspelsplats. I dagens match mot toppkunkurrenten Göta togs ytterligare ett steg i den riktningen, men det satt långt inne. Det var nämligen gästerna som började starkast och tog 3-2 i första serien. Men där var det roliga mer eller mindre slut för Göta. Kaskad vände på matchen direkt i andra serien där det blev 4-1. När sedan både tredje och sista serien slutade 3-2 så hade Kaskad till slut vunnit matchen med 12-8.

– Shit, det var en riktigt tuff match. Men det hade vi också väntat oss, men idag hade vi turen att dra det längsta strået och hade marginalerna på våran sida, säger en nöjd Filip Wilhelmsson i Kaskad. 

Det var en bortaspelare som fick ihop den högsta slagningen då Götas Jan Macek slog 935. I Kaskad var det Rasmus Samuelsson som slog högst med 893. 
Segern innebar att Kaskad nu gick ikapp Göta poängmässigt. Båda har 19 poäng, men Kaskad har hela tre matcher mindre spelade på sin femte plats. 

– Vi är otroligt nöjda och glada över segern idag och det kommer bli en hård kamp om slutspelsplatserna ända in i mål. Men nu blickar vi framåt och hoppas att käglorna faller i vår väg, så kan det bli en toppenvår, avslutar Filip Wilhelmsson

Dubbla hemmasegrar för Stureby

Stureby fick under söndagen möta två skånelag på hemmabanor. Först var det Full House och senare på eftermiddagen Göta som fick känna på att möte ett Stureby som var riktigt taggat. I första matchen gav hemmalaget aldrig Full House chansen. Full fart från start och 5-0 redan i första serien. Det följdes sedan upp med 4-1 i både andra och tredje serien och matchen var avgjord redan efter tre serier och till sist vann Stureby med klara 16-4

Mot Göta var det inte långt ifrån att det var avgjort efter tre serier igen. Nu blev det istället 4-1 i första och 4-1 i andra serien. Göta hade dock inte riktigt gett upp hoppet och kunde vinna tredje serien med 3-2 för att ge sig själva chansen till poäng, men de chanserna slocknade i sista serien när Stureby vann med 3-2 och matchen med 13-7

Sturebys Dennis Eklund var på riktigt spelhumör den här dagen och blev matchbäst med 978 mot Full House och näst bäst i matchen mot Göta med 947. Mot Göta var det dock Jerry Ekman-Wogel som strikade mest och slog 982. Full House bäste spelare var Jimmy Dan Mortensen som slog 911 och bäst i Göta blev Rasmus Edvall på 938.

Göta behåller trots förlusterna sin fjärdeplats i serien, men har fler matcher spelade än både Kaskad och Köping. För Stureby innebar de båda segrarna att de gick förbi både Falkenberg och Tegnér i tabellen och skapade sig 2 poängs utrymme ner till kvalplatserna. Full House är fortfarande med i kampen om den sista slutspelsplatsen, men har nu lite uppförsbacke. 

Christian Holmén   18 februari 2024 19:24