Avgörande väntar för de allsvenska lagen

I både herrarnas och damernas elitserier är allt klart kring de kritiska strecken inför helgens sista grundserieomgång. Swebowl tar därför pulsen även på de allsvenska serierna inför slutomgången och reder ut vilka lag som redan är klara och vilka som fortfarande har chansen att få spela slutspelet till den högsta ligan.

I herrarnas elitserie blev det förra helgen klart att BK Full House blir det fjärde och sista slutspelslaget som gör seriesegrarna Team Pergamon samt Team Clan Nässjö och Team Alingsås sällskap i vårens SM-slutspel.

Om andraplatsen är det dock öppet mellan Clan och Alingsås som står på samma poäng inför helgen. Båda lagen spelar även dubbla bortamatcher i den sista omgången. Team Clan innehar andraplatsen med något bättre poängskillnad och möter Ludvika BK och BK Tegnér Säffle. Alingsås möter i sin tur Kulladals BS och IS Göta.

BK Ludvika blir degraderade till allsvenskan och Kulladals BS och BK Tegnér Säffle måste kvala för att hålla sig kvar i den högsta ligan. Men kampen om vilka allsvenska lag Kulladal och Tegnér får möta är i högsta grad öppen även inför helgens 21:a och sista grundserieomgång.

I Mellanallsvenskan är AIK BK och IK Gotlandspärlan redan klara för positivt slutspel från grupp A då tvåan Stureby F inte får kvala uppåt där föreningens A-lag redan spelar.

I grupp B blir helgen däremot en riktig nagelbitare för BK Matteus-Pojkarna, som redan spelat klart sina matcher, om de får göra redan klara seriesegrarna Västerås SK sällskap.

Matteus-Pojkarna har två poäng och ynka två poäng bättre poängskillnad tillgodo på jagande Sundbybergs IK som har två matcher kvar att spela i den sista omgången. Sundbyberg ska till Norrköping och Motala för bortamöten med BK Örnen och Team Baltzar. Exakt samma bortasväng som Matteus-Pojkarna hade förra helgen och som inbringade en seger och en förlust.

Gör Sundbyberg om samma bedrift och det med tre poäng positiv poängskillnad på de två matcherna hamnar lagen på samma poäng men Sundbyberg passerar Matteus-Pojkarna med en fjuttig poäng bättre poängskillnad.

Även fjärdeplacerade BK Bågen har chansen med då krävs det att laget vinner båda sina hemmamatcher i helgen mot Västerås SK och BK Ax samtidigt som Sundbyberg inte får ta mer än två poäng.

I Sydallsvenskan är Marbodals BS och Olofströms BS klara för slutspel till elitserien. Just nu andra- och tredjeplacerade farmarlagen till Team Pergamon och Team Clan får inte kvala uppåt till den högsta ligan eftersom lagens A-lag redan återfinns där.

Kampen återstår därmed om den tredje och fjärde platsen. Forsheda BK med 24 poäng samt BK Femtionian och BK Bulltofta, båda 23 poäng, har de bästa utgångslägena. Forsheda har två bortamatcher i helgen mot BF Solängen och BKF Falkenberg F medan de två andra endast har var sin match kvar att spela. För Forsheda räcker det med en inspelad poäng på sina två möten för en säker plats då laget har klart bättre poängskillnad än de övriga tre.

Femtionian möter på bortaplan redan slutspelsklara Olofströms BS medan Bulltofta tar emot Höganäs BC som krigar för att slippa negativt kval. BK Joker ligger på sjätte plats med 22 poäng och möter på hemmaplan Kabaré BS och måste vinna för att ha någon chans.

I Nordallsvenskan har Bodens BS och BK Flash varit klara för slutspel till elitserien länge. Det är dock ännu en tät kamp om den tredje slutspelsplatsen mellan BK Prana och BK Loet.

Skellefteålaget BK Prana har 22 poäng, Loet från Luleå har 20 poäng och båda lagen har två bortamatcher var kvar i helgen. Prana möter Junsele BK och BK Flash medan Loet ska möta Domsjö IF och Umeå IK. Än kan mycket hända om det blir två Norrbottenslag till slutspelet samt ett från Västernorrland eller om också Västerbottens blir representerade med ett lag.

I damernas elitserie har det stått klart ett bra tag att Spader Dam, Team X-Calibur, BK Högland och B-K Eva, Stockholm, återigen blir de fyra damlagen i SM-slutspelet. De inbördes positionerna blev klara i den näst sista omgången när Spader Dam vann den avgörande seriefinalen mot X-Calibur och blev klara seriesegrare.

I den sista omgången bjuds det återigen denna helg bland annat en toppmatch när Team X-Calibur tar emot BK Högland. Ett intressant möte där båda lagen får spänna musklerna mot varandra inför det nalkande slutspelet.

AIK har redan klart med den säkra platsen för fortsatt spel i elitserien nästa säsong medan BK Hallandia och BK Merci får kvala och Hammarby IF åker ur direkt. Men vilka får Hallandia och Merci kämpa emot för att behålla sina platser i den högsta ligan?

I damernas två allsvenska serier är fyra av fem lag redan klara för slutspelet till elitserien. Totalt sju lag, två från elitserien och fem från de allsvenska serierna, kommer att göra upp om tre platser i den högsta serien nästa säsong.

Från den Norra allsvenskan är serieledande Stånga IK klara för positivt slutspel. Om den andra platsen krigar BK Prime, Sthlm, och Sandvikens AIK BK där Stockholmsdamerna har spelat ihop 30 poäng mot Sandvikens 29. Den sista helgen har lagen var sin match kvar där Prime möter B-K Eva, Stockholm, B och Sandviken tar emot Sundbybergs IK.

I den Södra allsvenskan blev alla tre positiva slutspelsplatser klara förra helgen när BS Hässle besegrade BK Trolle i en avgörande match. Nu blir det BK Oden Falköping, BS Hässle samt BK Calluna Borås som får chansen att avancera i seriesystemet.

Länk till bowlingens Nationella serier

Elitserierna omgång 21 - 13-14 april

Lördag 13/4
Herrar
10.20             Kulladals BS - Team Alingsås BC
14.00             Ludvika BK - Team Clan Nässjö BK
15.30             IS Göta - Team Alingsås BC

Damer
11.00             Team X-Calibur BK - BK Högland
15.00             B-K Eva, Stockholm - BK Hallandia

Söndag 14/4
Herrar
10.00             IKW/Köping BK - Team Pergamon BC
10.00             BK Tegnér Säffle - Team Clan Nässjö BK

Damer
10.00             AIK BK D - BK Hallandia

 

 

Jonas Brändström   12 april 2024 11:35