Allsvenska matcher med kamp kring strecken fortsätter

Söndagen bjöd på mycket bra allsvensk bowling och någon som verkligen hittade spelet var Pergamons Albin Gullstrand som fick ihop inte bara en utan två 300-slagningar under sina två matcher.

Södra Allsvenskan
Vi börjar med damerna där BS Hässle hade en viktig hemmamatch mot Höganäs BC. Höganäs som på lördagen var i Falköping och förlorade mot BK Oden är redan klara för kval om att hålla sig kvar i Allsvenskan. BS Hässle som till denna säsongen har bytt en stor del av laget och har många yngre, mindre erfarna spelare som kommit in är ändå med och slåss om en kvalplats till Elitserien.
Den här matchen blev det dock en svag inledning av det unga hemmalaget och 1-4 i banpoäng. Andra serien fick hemmalaget med sig både käglor och banpoäng och kunde reducera via 3-2. Det var dock Höganäs som gjorde bästa avslutningen och matchen slutade 7-13 med kägelpoängen 5372-5813. Matchbäst blev Höganäs Elvira Lindell på 892 poäng följt av Sandra Gustafsson på 860 poäng. I Hässles unga lag var det rutinerade Marthina Lundgren som hade högsta slagningen på 853 poäng.
- De var klart bättre än oss hela matchen och vi var egentligen aldrig riktigt nära, tyvärr. De gör en av sina högsta slagningar på hela säsongen och vi en av våra lägsta och det räcker inte, säger Marthina om dagens match.
Dagens förlust innebär att Hässle hamnar precis under kvalstrecket till Elitserien och spelar vidare i Allsvenskan nästa år.
- Vi har haft ett stort generationsbyte till denna säsongen, och fått in en massa unga tjejer som behöver lite mer erfarenhet. Detta är också en del av att bygga erfarenheter, säger Marthina.
Ändå starkt att föryngra nästan hela laget och ändå vara med och slåss om kvalplatser. Laget idag hade sex spelare som var 17 år eller yngre, där Lizzie Karlsson är lagets yngsta på 12 år.
- Tittar man på hela säsongen så är vi otroligt nöjda. Vi hade inte så höga förhoppningar, och det har verkligen gått otroligt bra. Tjejerna tränar och tävlar flitigt och har utvecklats otroligt mycket. Så det ser lovande ut för framtiden!

Mellanallsvenskan
Matteus-Pojkarna BK som är klara för kval till Elitserien åkte efter oavgjort i Västerås vidare till Gotland och söndagsmatch mot IK Gotlandspärlan. Det bjöds på en lite svängig match där Matteus-Pojkarna vann första serien men Gotlandspärlan tog över ledningen i andra och övertag med 6-4 efter halva. Tredje serien gick till Matteus-Pojkarna som höll liv i matchen via 1-4 och med knapp leding inför sista med 7-8. Matteus-Pojkarna tappade poängmässigt i sista serien och även om det var jämnt på enstaka bord blev det Gotlandspärlan som plockade hem full pott i banpoäng och vann matchen med 12-8, kägelpoängen 6389-6351.
Matchbäst blev Gotlandspärlans Andrei Liljegren på 942 poäng, följt av Robert Gustavsson på 927 poäng.
Högsta slagningen hos Matteus-Pojkarna hade Mattias Wetterberg på 891 poäng.
Matteus-Pojkarna som fick med sig en poäng på helgens bortasväng får nästa helg spela om vem som vinner Sydallsvenskan då de nu har samma poäng som tabelltvåan BK Tegnér men med bättre diff.

Nordallsvenskan
Piteå BK fick en tuff uppförsbacke när Vilhelmina drog sig ur Nordallsvenskan och slåss nu med BK Fjällräven om plats för att slippa kvala sig kvar i Allsvenska serien.
Efter lördagens förlust i Härnösand åkte de vidare till Örnsköldsvik för match mot Domsjö IF BK i deras 4-banors hall. När Piteås första fyra spelat stod det 7-5 i banpoäng och kändes ganska jämnt. Efter första serien i andra omgången hade hemmalagets ledning utökats till 9-5 som blev 10-6 efter andra. Inför sista serien stod det 10-8 och Piteå som hade totalen med en kägla behövde ”bara” vinna de två borden för att säkra oavgjort. Det blev hemmalaget Domsjö som vann borden och matchen slutade 13-7 då Piteå även tappade totalen. Kägelsiffrorna landade på 6077-5763.
Matchbäst blev Domsjös Viktor Söderlund på 871 poäng följt av Stefan Söderlund på 850 poäng. Högsta slagningen i Piteå hade Johnny Johansson på 823 poäng.
Domsjös seger innebar att de gick om Piteå i tabellen och att de nu är med och kämpar om sista platsen för att slippa kvala då de har en match mindre spelad. De möter i sista omgången hårt motstånd på sin bortatripp i just Fjällräven men även serieledande Boden.
Piteå som blev poänglösa på denna bortatripp avslutar mot Prana torsdagen den 13/4 och får sen ladda för kvalspel.

BK Fjällräven spelade hemmamatch i Kiruna mot Umeå IK BF som på lördagen varit i Boden och fått med sig en tung förlust mot serieledarna. Det blev hemmalaget Fjällräven som styrde och höll i matchen från början till slut och hade redan efter tre serier avgjort matchen med 11-4. Sista serien slutade som första med 3-2 till Fjällräven som vann med 15-5 och kägelpoängen 6404-5843.
Matchbäst blev Fjällrävens Peter Gäderblom på 861 poäng följt av Kristoffer Svonni på 859 poäng. Högsta slagningen hos Umeå hade Henrik Ekblom på 847 poäng.
Förlusthelgen för Umeå innebär att de har kvar sin tredje plats men med en öppning för Prana att utmana om den platsen så kampen om sista slutspelsplatsen kvarstår.

Sydallsvenskan
Det var Team Pergamons farmarlag som hade två bortamatcher på söndagen. Första matchens spelades i Lund mot Lunds BK Mamba. Hemmalaget öppnade starkast kägelmässigt men banpoängen räknas och det blev 3-2. Andra serien kvitterade Pergamon för att i tredje serien rycka ifrån när Albin Gullstrand radade upp 12 strike i rad! Det gav Pergamon ett övertag inför sista serien med 6-9. Sista serien blev jämn lagen vann två bord vardera och Pergamon fick med sig totalen med en kägla! Matchen slutade 8-12 med kägelpoängen 6539-6626.
Matchbäst blev Pergamons Albin Gullstrand som med sin 300-serie landade på 965 poäng följt av Pär Svensson på 922 poäng.
Högsta slagningen i Lunds BK Mamba hade Niklas Assarsson på 907 poäng.
Trots dagens förlust fortgår kampen om sista kvalplatsen mellan Bulltofta BK som har den just nu på 23 poäng, Lunds BK Mamba och Marbodals BS som båda har 21 poäng (och två poängs skillnad i diff) dessa tre lag har en match var kvar att spela. På pappret finns det även chans till platsen för Varta BK med sina 19 poäng då de har två matcher kvar att spela men det kräver vinst i bägge matcherna med en hög pluskvot och att ingen av de övriga lagen vinner.

Pergamons Farmarlag åkte vidare för att avsluta söndagen med match mot BK Thule i Baltiska i Malmö. Trots att det var en match mellan tabellens topp- och bottenlag och trots att Pergamon hade nästan 200 mer i kägelpoäng blev det en jämn start när Thule fick med sig två banpoäng.
Även om Thule sedan ökade kunde de inte hänga med i Pergamons smått otroliga 2007 sedan Albin Gullstrand slagit sin andra 300-serie för dagen! När Pergamon tog full pott i banpoäng i tredje serien var matchen redan avgjord 3-12 och det blev även full pott i sista serien till Pergamons Farmarlag som därmed tog över serieledningen via 3-17 och kägelutklassningen 6230-7151.
Matchbäst även denna match blev dagens stjärna Pergamons Albin Gullstrand med sina 1002 poäng även denna gång följt av Pär Svensson nu på 944 poäng. Även Zakarias Lindkvist och Andreas Kleinschnittger tog sig över 900-strecket med 980 respektive 974.
Högsta slagningen i BK Thule stod Marcus Rasmusson för med 882 poäng.
När vi frågar Albin Gullstrand om dagens matcher får vi veta att mötet i Baltiska var mot moderklubben BK Thule
- Jag har gjort 4 stycken 300 serier på väldigt kort tid, vilket känns väldigt bra. Med dessa två idag, har jag 7 stycken officiella, men siktar såklart på 2 siffrigt. 1000 på match har jag gjort två gång tidigare, med min moderklubb BK Thule. Där gjorde jag 1028 och 1013. Idag kom en match till över 1000 vilket känns underbart, samt 6/6 poäng igen för oss!
(Not 6/6 poäng är med elitlagets vinst igår).

Foto: Albin Gullstrand, Pergamon (Baltiska Bowlinghallen)

Karin Wiklund   02 april 2023 18:54