Alingsås, Pergamon och X-Calibur allt närmare slutspel

Det blev en abrupt inledning på söndagen för BK Full House slutspelsdrömmar i herrarnas Elitserie. Team Alingsås vann den viktiga streckmatchen mot Ängelholmslaget och sedan blev det även förlust mot Team Pergamon.

I damernas Elitserie kan Team X-Calibur allt mer sikta in sig på slutspel efter att laget vunnit även sin tredje match i helgen, mot BK Merci på hemmabanorna.

Team Alingsås försvårade direkt gästande BK Full House slutspelsdrömmar i den viktiga ”fyra-poängs-matchen”. Full House var i stort behov av en seger, men hemmalaget försvarade närmast hänsynslöst sin slutspelsplats. Alingsås tog hem båda de två första serierna med klara 5-0 och med ledning 10-0 var matchen i princip redan avgjord innan den andra halvan påbörjats.

– Det gick lite enklare än vi trott. Att vi skulle ha 10-0 direkt var inget vi hade räknat med, men de hittade inte alls in i början. Vi var klassen bättre de första två, sedan gjorde de en bra inledning i den tredje serie, men vi kunde vända den och stänga matchen redan där, säger en nöjd James Blomgren.

Alingsås satte definitiv punkt för någon fortsatt spänning i den tredje serien med vinst 4-1 vilket gav totalt ointagliga 14-1. Matchen slutade med en förkrossande hemmaseger efter slutsiffrorna 17-3.

– Nu har vi allt i våra händer för att vara med på slutspelet i Jönköping vilket varit vårt mål hela säsongen, men det är viktigt vi fortsätter spela lika koncentrerat som vi gjort de senaste matcherna, säger James Blomgren som nu ser Stureby BK som den främsta konkurrenten om den nuvarande slutspelsplatsen.

I Alingsås var Gustaf Johansson bäst individuellt med 989 och i par med James Blomgren, 963, blev det även fyra glasklart vunna banpoäng. I Full House kämpade Kim Andersson bäst med 960 men Ängelholmslaget kunde inte hålla samma bredd som hemmalaget slagningsmässigt. Hemmalaget visade upp en imponerande jämnhet med Adan Henströms 872 som sjunde resultat.

BK Full House stod i helgen inför en lika viktig som tuff söndag med en av seriens svåraste  bortasvängar. Senare på söndagseftermiddagen var det dags för möte med tabelltrean Team Pergamon som också kunde befästa sin slutspelsplats med en seger.

Även om matchen I Partille var lite jämnare inledningsvis var Team Pergamon också ofina med sina gäster. Matchen avgjordes redan i den tredje serien efter att hemmalaget gått ifrån till ointagliga 11-4.

Med storstjärnan Jesper Svensson vilandes steg två andra spelare fram i hemmalaget och dammade in över 1000. Denna gång toppade Tobias Hogdin med 1031 före Pontus Falkhäll med 1029. I Full House var Kim Andersson återigen i topp individuellt, denna gång med 1005, men återigen räckte inte Ängelholmslagets bredd till mot en stabilt hemmalag som hade åttonde resultatet på 895, vilket hade varit lika med det fjärde bästa resultatet hos gästerna. 

IS Göta stärkte sin position för att slippa bli indragen i striden kring det nedre kvalstrecket efter seger på bortaplan mot Ludvika BK. Göta vann med 13-7 efter att ha avgjort matchen redan efter tre spelade serier med ledning, 11-4.

För Ludvika blev det däremot mer eller mindre klart för ett ovisst kvalspel för att Dalalaget ska hålla sig kvar. Det skiljer nu sex poäng upp till Köping ovan kvalstrecket och med endast fyra matcher kvar att spela.

Götas Anders Andersson var matchbäst individuellt med fina 1024 och Anders hann även pricka in en 300-serie och vinna alla fyra banpoäng i par med Karl Wahlgren, 960. I Ludvika toppade Tomas Norgren med 978.

Stureby BK skakade också av sig lagen vid det undre strecket och hakar istället på topplagen och har möjlighet utmana om en slutspelsplats. Detta efter en övertygande hemmaseger mot Kulladals BS. Hemmalaget drog ifrån från start och avgjorde matchen redan efter den tredje serien med en ointaglig ledning med 12-3. I den sista serien putsade gästerna till slutsiffrorna som stannade vid 13-7 till Stureby.

Bäst individuellt i Stureby var Marcus Tidbeck med 1003. I Kulladal toppade Dan Östergaard-Poulsen med 939.

Längre ner i tabellen tog BKF Falkenberg chansen att slippa kvalspel för att hålla sig kvar. Falkenberg fortsätter jaga IKW/Köping BK ovan kvalstrecket med en viktig bortaseger mot jumbolaget BK Joker med 13-7.

Hemmalaget hade kommandot i den första serien med 4-1, men sedan tog Falkenberg över och lyckades vinna de tre återstående serierna, samtliga med klara 4-1.

Hos segrarna toppade Fabian Persson med 909 och i hemmalaget var Rasmus Grönlund bäst med 901.

I damernas Elitserie tog Team X-Calibur sin tredje seger denna helg efter de två vinsterna under lördagens sammandrag i Falkenberg. På söndagen vann Partilledamerna på hemmaplan med 14-6 mot BK Merci.

– Det var en viktig helg för oss och vi är mycket nöjda vi kunde ta de sex poängen vi hade som målsättning inför den, säger en glad Josefin Hermansson i X-Calibur.

Men hemmalaget hade vissa svårigheter med att skaka av sig Merci trots klart högre slagningar. De tre första serierna slutade samtliga med knappa 3-2 till X-Calibur trots ett stort övertag i totalerna. Först i den sista serien kunde hemmalaget få riktig utdelning och punktera matchen med 5-0 i serien och tillslut en klar seger.  I totalslagning var X-Calibur nästan 700 poäng bättre med 6559 mot Mercis 5869.

Helgens tredje seger innebär att X-Calibur nu skaffat sig en mycket bra utgångsläge för att nå slutspelet - i princip är slutspelsplatsen redan klar. Med fyra matcher kvar att spela är laget hela sju poäng före Hammarby nedanför strecket.

– Även om det inte är helt klart siktar vi nu in oss på att spela ett slutspel. Under hösten såg det inte så bra ut, men vi har gjort helt andra matcher efter det och det är skönt att vi fått till spelet och satt ihop segrarna nu på slutet, fortsätter en nöjd Josefin Hermansson.

I hemmalaget var Josefin Hermansson bäst individuellt med 926 vilket även gav fyra vunna banpoäng i par med Hanna Engberg, 829. Klart bäst i Merci, och ensam i sitt lag över 800, var Alice Lindqvist med 873.

Länk till matcher och tabell herrarnas Elitserie

Länk till matcher och tabell damernas Elitserie

 

Jonas Brändström   05 mars 2023 18:09