AIK-seger i Norra - Callunafall i Södra

Sundbyberg tog helgens enda bortaseger i de allsvenska damgrupperna. I söder jämnar det till sig och i norr har AIK en bekväm serieledning.

Det blev spännande mellan Prime och Sundbyberg. Prime startade starkast och hade ledningen med 6–4 efter två serier, men det var jämnt resultatmässigt och det var inte stora skillnader på borden. I tredje serien fick SIK till ett par höga serier, vilket gjorde att de vann tre bord och även tog totalen. Tack vare 4–1 ledde nu SIK med 8-7 inför sista. Där vann lagen två bord var, men det var SIK som tog totalen och därmed segern i matchen med 11-9. I Prime hade Mia Collin 806, men SIK:s Lina Elfström glänste mest med 887. Elfström tog också full pott i banpoäng i par med Nicole Layrisse.

Spännande var det minst av allt när SIK sedan ställdes mot AIK på Bowlorama. AIK var det klart starkaste laget och släppte bara två poäng ifrån sig under matchen. 5–0, 4–1, 5–0 och 4–1 talar sitt tydliga språk. Malin Brodin var matchbäst med 863, följd av Nathalie Asklund med 845. Paren Brodin/M. Eng och Asklund/Lindahl tog fyra banpoäng vardera. 

 

Det var inte lätt att vara topplag i Södra allsvenskan den här lördagen. Serieledande Calluna var på resande fot och fick åka hem med noll poäng i bagaget. Ändå började det väldigt bra i Hässleholm, där spelarna i Hässle inte hade vaknat till kl 10:00. En mycket svag inledning från hemmalaget gav gästerna smakstart med 5–0, men sedan var det Hässle för hela slanten. Andra serien tog Hässle med 4–1, tredje med 3–2 och ställningen var 7–8 med en serie kvar. Den gick till Hässle den också, 4–1, och så hade laget med de många juniorerna vänt på steken och vunnit med 11–9 mot det rutinerade Calluna. Hässles serieföljd är intressant – 1217, 1551, 1539 och 1569. Marthina Lundgren var bäst hos segrarna med 805, men värt att nämnas är att Lizzie Karlsson, född 2010, slutade med 242 och 244! Callunas Sussi Brink hade matchens högsta slagning med 874.

Boråstjejerna fortsatte till Karlskrona där Trolle väntade. Hemmalaget startade i högt tempo och tog ledningen med 4–1. De mattades lite i andra serien men vann den med 3–2 för att sedan trampa på gasen igen till 5–0 i tredje. Där var spiken i kistan och segern klar, men Trolle ville avsluta i stor stil och tog även sista serien, 3–2 den här gången. Matchen slutade 15–5 i hemmafavör. Jannice Schöld hade 837 och tog full pott i banpoäng för sitt Trolle tillsammans med Alexandra Andersson. Lena Carlsson var också över pari – 809 idag. Bäst i Calluna var Karin Hjertén med 756.

Serietvåan Oden gick på pumpen mot Linnéorna i Gislaved. De tre första serierna slutade 3–2 till Linnéa, varav serie 1 och 3 var ganska lika: båda lagen vann två bord var med ganska stora siffror och totalen gick med marginal till småländskorna. Den andra serien däremot, där var det riktigt jämnt på ett av borden och totalen vanns av hemmalaget med en enda pinne. Sista serien tog de med 4–1 och slutlig seger med 13–7. Mimmi Persson gjorde 844 och toppade hos segrarna, men full pott i banpoäng fick hon inte. Det fick däremot Hanna Persson i par med Jessica Eriksson. Odens Josefin Andersson hade 786.

Calluna leder fortfarande serien på 17 poäng och Oden är fortfarande tvåa på 14, men bakom dem har det dragit ihop sig. Uppe på 14 poäng är också Hässle, som nu nafsar Oden i hasorna, och Linnéa är bara en poäng bakom dem. Det kan bli en spännande vår i Södra allsvenskan!

I Norra allsvenskan har AIK ett bekvämt läge i toppen, tre poäng före Stånga. Efter Stånga är det ett stort hopp ner till Prime, vilka just nu är tredje laget över det övre strecket. Sundbyberg är en pinne bakom och har spelat en match mindre. 

Catharina Blixt Jeppson   28 januari 2023 20:26