AIK och Västerås har säkrat kvalplatser till Elitserien

Efter dagens sammandrag i Mellanallsvenskan står det klart att AIK och Västerås kommer att få kvala till Elitserien. I A-gruppen står andraplatsen mellan Stureby F och Gotlandspärlan, medan det är ett trelagsrace i grupp B där Bågen har en liten fördel med färre spelade matcher. Om Stureby F lyckas hålla undan och ta andraplatsen, så kommer de dock inte att få kvala till Elitserien. Samtidigt står det också klart att Gamleby kommer att få kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan, trots 300 för Jacob Carlsson

Det spelades totalt 11 matcher i dagens Mellanallsvenska, då det var sammandrag i 4 olika hallar. Dagens två stora vinnare var Västrerås och AIK som tog 2 segrar vardera och därmed säkrade kvalplatser till Elitserien. För AIK's del så var det sammandrag hemma i Bowl-O-Rama, och det utnyttjade AIK till fullo. Först var det Matteus-Pojkarna som stod för motståndet och AIK startade matchen i ett rasande tempo. 1852 och 1886 i de två första rundorna gav en tidig ledning med 9-1 och AIK kunde till slut stänga matchen med totalt 16-4
AIK's Lukas Jelinek samlade sina serier mellan 226 och 245 och slog 952 för att bli matchbäst. Victor Forss blev bäst i Matteus-Pojkarna med 925.

Efter lite vila fick AIK sen ta emot Sundbyberg. Resultaten blev inte riktigt lika höga som i början på dagen, men det var egentligen aldrig något snack om saken vilket lag som var det bättre för dagen och AIK kunde till slut vinna ganska stort med 15-5. De båda segrarna gör att AIK är klart för Elitseriekval, tack vare den stora diffen de har. Även om Stureby kan gå ikapp poängmässigt, så kan de inte stänga gapet i diff och därmed inte ta sig förbi AIK i tabellen. Gotlandspärlan kan ta sig förbi AIK, men mer om det senare!
Lukas Jelinek återigen extremt jämn och matchbäst med 920. William Dahlsten bäst i Sundbyberg med 856.

Dubbla segrar för Västerås

För Västerås var vägen till två segrar lite längre än vad det var för AIK, även om det började starkt mot Gamleby i Vimmerby. Västerås var numret för stora matchen igenom och vann till slut med klara 17-3. Det var i den sena matchen mot Varta som det stod och vägde lite mer, då Varta inledde starkare och var i ledningen med 6-4 efter halva matchen. Men i tredje serien svängde matchen totalt och Västerås kunde plocka hela 5-0. Och när det sen blev 5-0 även i sista serien så kunde Västerås säkra segern med 15-5, gruppseger och kvalplats till Elitserien. Definitivt en lördag att fira!

I första matchen mot Gamleby så var det Västerås Tommy Sarlin som slog högst med 923. Som så ofta tidigare så var det Jacob Carlsson som var bäst i Gamleby med 885. Mot Varta var det sedan Martin Vasell som steg fram i Västerås och slog 938 och blev matchbäst. Oscar Svensson bäst i Varta med 904.

Dubbla förluster för Stureby

Stureby F har varit med i toppen av grupp A hela säsongen, men under lördagen blev det två raka förluster. Först var det Matteus-Pojkarna som tog revansch för förlusten mot AIK, även om det var en mycket knapp seger. Matteus-Pojkarna hade ledningen med 9-6 inför sista serien och kunde knipa de 2 banpoäng som behövdes i sista serien för att vinna med 11-9. För Matteus-Pojkarna var det en viktig seger, då de för närvarande ligger på andra plats i grupp B, dock på exakt samma poäng och samma diff som Sundbyberg!
Matteus-Pojkarnas Dennis Andersson blev matchbäst med 901 medan Sturebys bäste spelare blev Janne Wendel med 885

Sundbyberg å sin sida började sin dag med att mer eller mindre köra över Stureby. 6941 mot 6108 och seger med 18-2 talar sitt tydliga språk att Sundbyberg för dagen var det betydligt bättre laget. Mycket tack vare William Dahlsten som slog fina 967 som var nästan 100 poäng bättre än lagkamraten Calle Waller som slog 876 och blev näst bäst i matchen. Filip Wendel bäste Sturebyspelare med 852.
Stureby alltså fortsatt tvåa i grupp A, men Gotlandspärlan kan komma ikapp och förbi. För Sundbyberg blir det en hård kamp med Matteus-Pojkarna och Bågen i grupp B om vilket lag som tar andraplatsen bakom Västerås. Bågen spelar båda sina matcher imorgon söndag, och har två matcher mindre spelade än både Matteus-Pojkarna och Sundbyberg, men två poäng mindre. Så upplagt för rysare i grupp B!

Gotlandspärlan har allt i egna händer

Gotlandspärlan har fördelen i grupp A av att ha hela 3 matcher mindre spelade än både AIK och Stureby. Om Pärlan vinner samtliga sina kvarvarande matcher, så är det de som kommer att stå högst upp i serien när allt är över och i så fall peta ner Stureby på tredjeplats. Och på lördagen tog de ett lite kliv mot det scenariot i dagens andra match i Visby mot Karma. Gotlandspärlan inledde matchen starkast och ledde klart med 8-2 efter två serier, men det blev lite nerv i matchen när Karma tog 4-1 i tredje och närmade sig. Pärlan kunde dock samla sig och vann till slut matchen med 12-8
Det var också en Pärlan-spelare som blev matchbäst, då Robert Gustavsson gjorde 895. Karmas Elias Ersson var dock inte långt efter med 893.

Trots förlusten mot Gotlandspärlan, så lyckades Karma mer eller mindre säkra nytt Allsvenskt kontrakt tack vare seger mot Stånga tidigare på dagen. Det var en seger som satt väldigt långt inne, då Stånga ledde matchen med 8-7 inför sista serien och hade momentum. Men i sista serien sjönk Stångas resultat, samtidigt som Karma lyckades höja sig och Karma kunde till slut vinna matchen med knappa 11-9. Karma har därmed 4 poäng ner till Ax på kvalplats med två matcher kvar, och 60 poäng bättre diff än Ax. Även för Stångas del är det klart att det blir Allsvenskan nästa år.

Gamleby får spela Allsvenskt kval

Gamleby har haft en tung säsong, och det fortsatte under lördagen. Inte nog med att det blev storförlust mot Västerås, det blev även en mycket knapp förlust mot Ax i en mycket jämn och spännande match. Det stod 5-5 efter halva matchen, men sen gjorde Ax ett litet ryck i tredje serien där de vann med 4-1 och det lyckades Gamleby inte ta igen, utan matchen slutade med 11-9 till Ax. Viktiga poäng för Ax som håller undan för Baltzar i grupp B, men för Gamleby är det nu klart att det blir kval som gäller för Gamleby, då de inte längre kan komma ikapp lagen ovanför.
Gamlebys fixstjärna Jacob Carlsson gjorde vad han kunde för att hjälpa sitt lag. Han avslutade matchen med 12 raka strike och slog hela 1013. I Ax var Tobias Karlsson bäst med 819.

Ax och Baltzar gör upp i botten på grupp B

Laget som hamnar sist i Mellanallsvenskans grupp B kommer att bli direktdiskvalificerad till division 1, och det kommer bli en hård kamp mellan Ax och Baltzar. Ax tog två viktiga poäng mot Gamleby, men i dagens första match mot Varta blev det förlust. Det var jämnt i de två första serierna i matchen, då det stod 5-5, men i andra halvan var Varta helt enkelt starkare och kunde till sist vinna med klara 14-6. 
Vartas Jonathan Lönn storspelade och slog 957, trots en lite svagare avslutning på 190. I Ax var det Eskil Lind som slog högst med 911.

För Baltzars del var det bara en match som stod på schemat för dagen, den mot Taifun i Västerås, och det var Baltzar som tog kommandot i matchen och ledde med 6-4 efter två serier. Baltzar fortsatte att spela bra, men problemet för dem var att Taifun började spela ännu bättre och tog 4-1 i de båda sista serierna och vände på matchen och vann med 12-8. Taifun helt klara för Allsvenskan nästa säsong
I en mycket välspelad match så hade hemmalaget Taifun både Justin Karlsson och Ville Jesslén över 1000 poäng med 1039 respektive 1003. I Baltzar slog Martin Westberg 980 och Lucas Nybacka 972.

Både Baltzar och Ax har 2 matcher kvar att spela. Baltzar har 10 poäng och Ax har 12 poäng. Samtidigt har Baltzar 2 hemmamatcher, medan Ax har 2 bortamatcher. Så förmodligen kommer det bli mycket nerver de två sista matcherna för båda lagen!

Christian Holmén   23 mars 2024 18:50