20-0 av Spader Dam i damernas elitserie och hemmasegrar i herrarnas

Det blev idel hemmasegrar i herrarnas elitserie under söndagen. Bland annat tillfogade Stureby BK serieledande Team Pergamon BC sin blott tredje förlust denna säsong.

I damernas elitserie fick sig nykomlingarna AIK BK en rejäl läropeng av de regerande svenska mästarna Spader Dam som vann med hela 20-0.

Det spelades tre matcher i herrarnas elitserie på söndagen och alla vanns av hemmalagen. Stureby BK har fått upp ångan rejält på senare tid och följde upp lördagens något mer väntande storseger mot Ludvika BK med att överraskande även besegra de regerande svenska mästarna och serieledande Team Pergamon BC.

Stureby inledde matchen i ett frenetiskt strajktempo i hemmahallen och noterade hela 2005 i den första serien mot Pergamons 1809. Det gav Stureby 4-1 i serien vilket följdes upp med ytterligare en serievinst med 4-1. Klar ledning med 8-2 efter två serier på hemmaplan ska normalt borga för en säker seger till slut men nu var det Team Pergamon på andra sidan klotreturerna.

I den tredje serien kontrade nämligen gästerna med 4-1 och matchen levde i allra högsta grad inför avslutningen. Men Stureby lyckades stå emot trycket från de rutinerade gästerna och vinna med 12-8 efter att lagen bland annat vunnit var sitt bord med endast tre käglor i den sista serien.

Jerry Ekman-Wogel var bäst individuellt med 971 i ett Stureby som hade sämste spelare, inräknat även reserver, på 840. I Pergamon var Osku Palermaa bäst med 960.

BK Kaskad fick vända hem till Norrköping poänglösa efter helgens tre bortamöten då laget även förlorade söndagens möte mot BKF Falkenberg. Falkenberg gjorde en mycket gedigen insats och släppte aldrig in Kaskad i matchen.

Hemmalaget vann med klara 15-5 och visade upp ett stabilt spel i samtliga fyra serier. Segern var mycket viktig för Falkenberg som nu återigen klättrade upp över det nedre kvalstrecket. Kaskads chanser till ett nytt slutspel i vår minskade i och med att laget blev helt poänglösa denna helg.

I Falkenberg toppade Dennis Johansson och Theo Stéen med 940 respektive 930 och tillsammans sopade de rent och vann alla fyra banpoäng. Kaskads bäste för dagen var Emil Ågren på 919.

I söndagens tredje herrmatch var nykomlingarna BK Tegnér Säffle och nosade på poäng mot hemmalaget IS Göta. Slutspelsaspirerande Göta vann dock matchen med knappa 11-9 efter att ha kommit tillbaka fint i den sista serien. Den tredje serien vann Tegnér klart med 5-0 efter att hemmalagets spelnivå sjunkit betänkligt.

Individuellt var Anders Andersson Götas bäste för dagen med 930. I Tegnér toppade Mattias Nilsson på 897.

I damernas elitserie fick nykomlingarna AIK BK lära sig den tuffa vägen hur det är att möta ett regerande mästarlag på seriöst spelhumör. Spader Dam gav inte bort en enda poäng till det gästande Stockholmslaget och vann med hela 20-0. Hemmalaget noterade nästan 7000 i totalslagning och var över 1000 poäng bättre än AIK.

Bäst i hemmalaget var Filippa Persson med utmärkta 964. Spader Dam hade i det närmaste hela laget över "pari" med sju spelare över 800 och de båda reserverna var nära med 796. Bäst i AIK var Fanny Lindahl med 796.

I söndagens andra dammatch var B-K Eva, Stockholm återigen igen nära att fixa säsongens första poäng mot något av lagen ovanför i tabellen. Men denna gång drog tabelltvåan BK Högland återigen det längsta strået och vann en jämn match mot fjärdeplacerade Eva med 11-9.

Hemmalaget gick ifrån till 7-3 efter halva matchen men Eva kom tillbaka i den tredje serien och reducerade Höglands ledning till knappa 8-7 inför den sista serien. Avslutningen blev aldrig riktigt dramatisk då hemmalaget tidigt höll gästerna stången på två bord och även tog hem totalen med 1567 mot 1514. 

Lagen hade var sin spelare över 900. Rebecka Larsen var bäst i Högland med 910 och i Eva toppade Caroline Lagerlöf med 903.

Länk till matcher och tabell herrarnas elitserie

Länk till matcher och tabell damerna elitserie

 

 

Jonas Brändström   25 februari 2024 16:44