"Väldigt nöjd med spelarna" - Robert Andersson om World Series hittills

World Series rullar på. Jesper Svensson tog sig vidare till stegfinalen i Scorpion Championship och idag börjar Shark Championship. Förbundskapten Robert Andersson har följt de svenska spelarna på plats i Thunderbowl Lanes under veckan.
– Det kan nog vara svårt att förstå hur tufft det är här på touren. Det är jättebra att vi har haft två svenskar med i matchspelet i båda tävlingarna hittills, säger förbundskapten Robert Andersson.

Natten till fredag avancerade Jesper Svensson till matchspelet i Scorpion Championship i World Series. Det blir Svenssons andra stegfinal för denna säsongen tillika andra avancemanget på en vecka då han och Kyle Troup gick vidare till stegfinalen i Roth/Holman PBA Doubles förra helgen. Den stegfinalen avgjordes förra söndagen men sänds först nu på söndag på Fox Sport kl 18.00.

I första matchen av matchspelet i Scorpion Championship i Allen Park, Michigan, ställdes Jesper Svensson mot Ryan Ciminelli. Första serien vann Svensson med 243-155 men det skulle bli desto tuffare i de två kommande serierna. Ciminelli slog till med 277 poäng i serie två respektive serie tre och ledde med 2-1. Men Vimmerbysonen kom tillbaka och vann den fjärde serien med 258-235. I den femte och avgörande serien var Svensson starkast och vann med 223-184.
– Det kändes rätt tufft när Ciminelli storspelade i andra och tredje serien och det hade varit trist om det skulle ta stopp på ett liknande sätt som det gjorde för Jesper i Cheetah Championship. Men Jesper kom tillbaka och det var väldigt starkt att han lyckades vända, säger Robert Andersson som menar att en nyckelfaktor till vändningen var hans reaktiva spel.
– Jesper har utvecklat sitt spel med reaktiva klot de senaste åren. Han kunde gå långt in i banan och skruva med reaktivt, vilket gav fin effekt.

I andra matchen blev det dock förlust för Svensson mot Keven Williams med 3-1. Pergamon-spelaren reducerade till 1-2 när han vann den tredje serien med 201-192 men i den fjärde serien avgjorde Williams matchen genom att vinna med 258-196. Nu blev det ändå avancemang till stegfinalen för Svensson då han var högst seedad av de som förlorade i kvartsfinalen och han är vidare som femma till stegen.
– Det blev lite speciellt efteråt. Givetvis hade Jesper velat säkra avancemanget på egen hand och vunnit den andra matchen också. Men i vilket fall så är det riktigt kul att han är vidare och han verkade också glad över det igår kväll.

Stegfinalen avgörs natten till onsdag den 17/4 kl 01.00 (svensk tid) och sänds på Fox Sport.

För James Blomgren tog det stopp i första matchen av matchspelet mot Justin Knowles. Blomgren ledde med 2-0 men Knowles kom tillbaka och vände till seger med 3-2.
– James hade ett superläge i de två första serierna. Banan blev rätt konstig efterhand och det är lite speciellt när elva vänsterhänta spelare var vidare till matchspelet. Det gick tyvärr inte riktigt hela vägen men James stod för ett kanonbra spel i tävlingen. Det hade varit så häftigt om vi skulle få någon mer svensk spelare i en stegfinal.

Tidigare i veckan var William Svensson endast en seger från stegfinalen i Cheetah Championship. Han förlorade i andra omgången av matchspelet mot Deo Benard med 3-1.
– Det var jättebra gjort av William, säger Robert Andersson.

Totalt är nio svenskar med i World Series.
– Jag är väldigt nöjd med hela gänget som är här. Jag kollar mycket på de tre cirklarna som för mig står för bowlingkunskap, eget ansvar i spelet och hur man fungerar i grupp. Alla spelarna har kommit väldigt långt inom alla dessa områden. Ibland kan jag känna mig lite överflödigt på plats men samtidigt är det frukten av ett långt arbete som gjort att vi nått dit. Sedan finns jag givetvis där när spelarna vill bolla saker.

Idag börjar kvalet i Scorpion Championship. Första kvalomgången över fem serier inleds kl 17.00 (svensk tid) och den andra omgången startar vid midnatt.
– Profilen är 48 fot och det är ovanligt att vi spelar på en så lång profil. Det kommer nog bli höga poäng i början och det finns en risk att det blir väldigt lurigt på höger sida efterhand. Men flera av våra spelare gillar den typen av spel och jag tror det finns goda möjligheter till fina resultat i Shark också.

Robert Andersson åker hem imorgon. På måndag beger han sig till Singapore för en tävlingsresa med delar av Team Sweden dam där Anneli Blomqvist, Hanna Engberg, Emma Halttunen och Ottilia Gunnarsson kommer att spela Sonic International Classic.

Resultat Shark Championship

Livestream

Livescore

Följande svenska spelare är med i World Series 2024:
James Blomgren
Pontus Andersson
Jesper Svensson
Martin Larsen
William Svensson
Rasmus Edvall
Karl Wahlgren
Kim Bolleby
Robin Ilhammar

Linus Wirén   12 april 2024 17:12