USA-resan gav både fina erfarenheter och resultat

Fyra svenska rullstolsbowlare och ledarteamet kan summera ett fantastiskt äventyr i Omaha, USA.
– Det har varit en superbra resa. Vi fick mycket bra erfarenhet och roligt också att vi fick med hem en hel del medaljer, säger en glad Johanna Svenungsson, coach och verksamhetsutvecklare för svensk parabowling.

I förra veckan flög fyra historiska svenska rullstollsbowlare till Omaha i USA för att delta i tävlingen Great Plains PVA Invitational. De fyra var Annika Lindgren, Ronny Sördén, Gunnar Wanneberg och Richard Norén, samtliga Täby BwK. Resan genomfördes med stöd av Svenska bowlingförbundet.

– Vi blev väldigt bra mottagna och de var mycket glada att vi var där. Amerikanerna var också imponerade över de resurser vi hade med oss, och att vi menade riktigt allvar med vår satsning, säger Johanna Svenungsson som ingick i ett tre personer starkt ledarteam med huvudcoachen David Runefelt och fysioterapeuten Malin Boltorp.

Första gången svenska rullstolsbowlare tävlade internationellt

Det var inte bara första gången svenska rullstolsbowlare deltog i denna stora rullstolstävling, det var även första gången någonsin svenska rullstolsbowlare tävlade internationellt.

– Vi har bara haft igång rullstolsbowlingen i ett år i Sverige. I våras var första gången rullstolsbowlare var med på Para-SM så det här är något helt nytt. Förväntningarna var att vi skulle lära oss mer och få en status på var våra spelare står prestationsmässigt mot spelarna i USA:s landslag och vi fick riktigt bra svar, förklarar en mycket nöjd Johanna Svenungsson.

Tävlingen Great Plains PVA Invitational arrangeras av föreningen Paralyzed Veterans of America, PVA, och årets upplaga var den sjätte i ordningen. Den amerikanska satsningen på ett landslag har varit igång tre år och Johanna fick många nyttiga erfarenheter med sig hem till Sverige.

– Det märktes att de kommit mycket längre. De hade bland annat anpassat spelblocken på tävling bättre och efter rullstolsspelarnas förutsättningar då de tar mer tid på sig vilket vi inte gjort och även utvecklat hjälpmedel mer än vi gjort här i Sverige.

Amerikanska tränare i rullstol

Johanna nämner att de tagit fram en ränna som gick att montera direkt på permobilen och där spelaren kan styra klotet helt själva. Det gjorde att spelare både med och utan ränna kan möta
varandra. USA har även tränare som själva sitter i rullstol och de har även en teknik, eller rättare sagt strategi, som
gör att de fick högre hastighet på
kloten.

– Det finns många fler rullstolsspelare i USA eftersom de har många veteraner och de ligger långt framme internationellt. Samtidigt är det kul
att se och veta att vi i Sverige också är med tidigt i den här utvecklingen.

Trots att de amerikanska landslagsspelarna hade högre hastighet på kloten och tränat längre kunde de svenska bowlarna ändå hålla en jämn nivå resultatmässigt.

– Vad vi märkte var att vi siktade lite bättre och kunde behärska svårare oljeprofiler bättre då de oftast spelar på enklare profiler i USA. Särskilt Gunnar Wanneberg, som tävlat mest av de svenska bowlarna, var också mest van att anpassa sitt spel efter olika profiler.

Mixade klasser damer och herrar

I Omaha spelades singel, dubbel och 3-manna där spelsätt och regler var annorlunda än i Sverige. Samtliga lagtävlingar spelades mixade damer och herrar. Tävlingen hade tre individuella klasser och baserade på snittet och även här mötte damer och herrar varandra. Singelspelet spelades över 15 serier med två block om dagen med tre serier i varje block och på söndagen avslutades allt med en stegfinal.

För att få fram ett amerikanskt snitt inledde de svenska spelarna med att spela nio serier före själva tävlingen. Sedan delades spelarna in i de olika klasserna.

Gunnar Wanneberg spelade i klass A, den näst högsta klassen under de som spelade scratch, och Gunnar vann sin klass i singel. Ronny Sördén kom tvåa i B-klassen, Annika Lindgren knep en femteplats och Richard Norén slutade på trettonde plats.

– Gunnars resultat i ren slagning hade placerat honom högt även i scratch-klassen och det var mycket roligt att vi kunde hålla jämna steg med spelarna i det amerikanska landslaget, berättar Johanna.

Svensk seger i 3-manna

Den stora pricken över i:et var segern i 3-manna där Annika Lindgren, Gunnar Wanneberg och Richard Norén besegrade alla amerikanska lag. Totalt deltog ett 50-tal spelare inklusive det amerikanska landslaget.

– Vi åkte inte bara dit utan vi presterade också mycket bra utifrån förutsättningarna, och alla hade även riktigt kul. Målet är att få till ett konkurrenskraftigt lag till VM och efter den här resan tror vi att det är fullt möjligt, avslutar en optimistisk Johanna Svenungsson.

Annika Lindgren Richard Norén Rullstolsbowling USAAnnika Lindgren och Richard Norén med pokaler.

Ett amerikanskt TV-team var också på plats och gjorde ett reportage inför tävlingen:

Länk till tv-inslaget

Jonas Brändström   03 augusti 2023 00:34