Uppladdning inför SM-avgörandet i 3-manna - så är läget hos herrlagen

Vi fortsätter uppladdningen inför dagens stegfinaler vid SM i 3-manna. Herrarna drar igång kl 15.20 och vi har kollat läget med de tre herrlagen inför avgörandet i Skövde.

IKW/Köping BK vann finalsteg 2 och har avancerat direkt till final. De är det enda elitserielaget på herrsidan som är med i stegfinalen. Tre av fyra spelare i laget har familjeband där Carl Eklund och Viktor Danielsson är halvsyskon. Tony Eklund är pappa till Carl och styvpappa till Viktor. Vi ställde några frågor till Tony Eklund inför dagens final.

Tony Eklund, IKW/Köping BK.

Hur är känslan inför finalen?
– Vi känner oss ganska trygga. Vi har koll på profilen och har en bra spelplan. Det blir få slag så det blir väldigt viktigt att vara med direkt från start.

Vad är er målsättning?
– Det är svårt för oss att säga att vi inte är favoriter och vi åker till Skövde för att vinna guld.

Vad betyder det att vara med på SM-veckan?
– Det är väldigt kul för vår klubb och det sporrar säkert våra juniorer. Det är många som kommer följa oss i tv. För bowlingen i stort är det också väldigt viktigt att synas och det är sådana här tillfällen vi måste nyttja. Vi ska försöka bjuda på en bra show på banan.

Vad tycker ni om hallen i Skövde?
– Det är en fin och fräsch hall som har mycket tävlingsbowling. Det är bland annat Viktors favorithall och den brukar passa bra för vänsterhänta.

BK Karma skrällde och blev tvåa i finalsteg 2 i december. Gänget från Mora spelar till vardags i division 1 Norra Svealand och ser fram emot semifinalen mot BK Ax. Vi har ställt några frågor till Jouni Kemppainen i Karma.

Jouni Kemppainen, BK Karma

Hur är känslan inför stegfinalen i Skövde?
– Det är lite spänt men det ska bli väldigt kul. Jag har varit med på lite landslagsuppdrag när jag var yngre så det känns som jag har lite kontroll på vad som väntar. Men för några av de yngre så är det självklart riktigt stort.

Vad är er målsättning?
– Vi går för att nå högst upp på pallen. Vi blev inspirerade av Gotlandspärlans skrällseger förra året och hoppas kunna göra som dem. Vi är samtidigt glada att vi redan har säkrat en medalj. När man ser hur många lag som var med från början så är det stort för oss att vara i final. Det visar att vi gör något rätt i lilla Mora.

Vad blir viktigt för er att få till i spelet?
– Det handlar om att ta rätt beslut och att i alla fall få en poäng mer än motståndarlaget. Vi har försökt förbereda oss på vad som komma skall. Jag hoppas att vi kan slappna av och njuta av det hela.

Vad betyder det att finalen sänds i svt?
– Det betyder otroligt mycket för bowlingen och är ett väldigt bra skyltfönster. Förhoppningsvis kan vi visa upp sporten från sin bästa sida, bjuda på en bra show och att det blir höga resultat.

BK Ax överraskade i finalsteg 2 och blev trea. I seriespelet håller Sollentunalaget till i Mellanallsvenskan. Nu väntar BK Karma i semifinal i Skövde. Vi kollade läget med Robert Myrén i BK Ax i uppladdningen inför SM-veckan.

Robert Myrén, BK Ax

Hur har er uppladdning varit?
– Vi har tränat på profilen flera gånger i veckan sedan vi blev klara för stegfinalen och gjort vår läxa. Sedan kan det bli lite annorlunda på plats i Skövde och det är ingen av oss i laget som har spelat under en tv-sändning tidigare. Men det är fantastiskt att svt sänder. Jag jobbar som fritidspedagog och barnen på fritids kommer att följa spelet på storbildsskärm. Man har varit som rena superstjärnan i skolan det senaste.

Vad säger du om de andra lagen i stegfinalen?
– Köping var med i samma elitseriekval som oss senast. De är ett fantastiskt bra lag och de får man se som favoriter. Jouni (Kemppainen) i Karma har jag träffat sedan ungdomsåren och de verkar satsa mycket i Mora. Det handlar mycket om vilka som har den bästa dagen.

Vad tror du om era möjligheter?
– Vi är förväntansfulla och har pratat om att göra vår grej. Vi tror att vi kan vinna mot alla och vi är inte rädda för motståndet.

Vad gäller att få till i spelet för det ska gå vägen?
– Det är viktigt att ta rätt beslut, tro på det vi gör och samtidigt att njuta av situationen.

Laguppställningar, herrar: 

IKW/Köping BK
Carl Eklund
Tony Eklund
Viktor Danielsson
Marcus Karlsson

BK Karma, Mora
Jouni Kemppainen
Lukas Andersson
Henrik Eriksson
Alexander Farén

BK Ax, Sollentuna
Robert Myrén
Andreas Holm
Elias Sjögren

Resultat damer

Resultat damer 

Mer om SM-veckan

Linus Wirén   03 februari 2023 07:36