Uppladdning inför SM-avgörandet i 3-manna - så är läget i damlagen

Imorgon är det dags för stegfinal i SM i 3-manna under SM-veckan i Skövde. Damerna är först ut och börjar spela kl 14.15. Vi har kollat läget med de tre lagen inför finalen.

BK Högland vann finalsteg 2 i Jönköping i december och har avancerat direkt till final i Skövde. Nässjölaget har även haft en fin säsong i elitserien hittills och ligger tvåa i tabellen. Vi har ställt fyra frågor till Rebecka Larsen inför fredagens SM-final i Skövde.

Rebecka Larsen, BK Högland

Hur är känslan inför finalen?
– Det känns bra. Vi har väntat ett tag på det här nu och det ska bli spännande.

Hur har er uppladdning varit?
– Vi har tränat som vanligt med elitserielaget och igår tränade vi i 3-mannalaget. Det har varit lite extra fokus på spärrträning men annars har vi mest kört på som vanligt. Vi har ganska bra självförtroende i laget. Vi spelade bra i finalsteg 1 och 2 och det har även gått fint i Elitserien.

Vad tycker du om spelformen?
– Det är en väldigt kul spelform. Man är beroende av att det ska klaffa för alla tre. Det är mycket som kan hända men det gäller att vi spelar på som vi brukar.

Vad säger du om motståndet, antingen Spader Dam eller B-K Eva?
– Det är två jättebra lag. Det kommer bli tufft oavsett vilka vi får möta i finalen och vi får ta det för vad det är. Det är skönt att veta att det blir guld eller silver för oss.

Spader Dam är regerande mästare i 3-manna och har med samma lag i år. De blev tvåa i finalsteg 2 och likt förra året i Piteå så inleder de i semifinal mot B-K Eva. I Elitserien ångar de mesta mästarinnorna från Helsingborg på och toppar tabellen. Vi har ställt fyra frågor till landslagsstjärnan Anna Andersson:

Anna Andersson, Spader Dam:

Hur är känslan inför stegfinalen?
– Det känns bra och vi är taggade. Det kan nog bli lite mer press på oss efter segern förra året. Men det bästa är nog att inte tänka för mycket på det och vara i nuet så får vi se hur långt det räcker.

Kan du beskriva era styrkor som lag?
– Vi kompletterar varandra väldigt bra och litar på varandra. Vi har flera olika styrkor och har kul tillsammans. Det känns positivt att vi kan ha det lite lättsamt bakom banorna och ha en god stämning.

Vad tror du om era möjligheter?
– Siktet är inställt på guldet men det kommer bli två tuffa matcher i så fall. Förra året började vi i semifinal i stegfinalen också. Jag tror inte det behöver vara en nackdel att börja i semifinal om man väl går vinnande ur den. Då har man koll på banorna och är igång till finalen.Det är ett kort format så det gäller att ha fullt fokus. Vi hoppas kunna göra en repris på förra året.

Vad betyder det att finalen sänds direkt i svt?
– Det är jättekul både för oss spelare och för sporten. Det är viktigt för bowlingen att synas i tv och vara med i hetluften. Förhoppningsvis kan fler få upp ögonen för bowlingen och verkligen förstå att det är en sport.

Bromma-Klubben Eva är återigen i stegfinal i 3-manna. Förra året i Piteå föll de mot Spader Dam i semifinalen men i år har de chans till revansch. Lena Sulkanen var med förra året och ser fram emot att inta banorna i Nöjesarenan i Skövde imorgon. Vi har ställt några frågor till den tidigare världsmästaren.

Lena Sulkanen, B-K Eva:

Vad blir nyckeln för er i spelet?
– Det är kort distans så det gäller att vara på tårna direkt och få en bra start. Annars kan det lätt bli lite stress i spelet. Sedan är det även dagsformen som avgör mycket.

Vad tror du om era möjligheter?
– Spader Dam är favoriter men vi har allt att vinna och ska gå ut och ha kul. Det är synd att Anneli (Blomqvist) inte kan vara med för oss imorgon då hon har spelat på Island istället. Hon spelar galet bra just nu, men vi andra får försöka fylla den stora rocken.

Hur tycker du det är att spela 3-manna?
– 3-manna är jätteroligt och det blir verkligen lagspel när det är Bakers. Vi gillar att ställa upp och sedan har det även gått ganska bra.

Vad betyder det för bowlingen att vara med under SM-veckan?
– Det är väldigt kul att det tv-sänds. SM-veckan är ett jättebra och proffsigt arrangemang. Det är värdefullt att bowlingen får synas extra.

Laguppställningar:

BK Högland
Malin Johansson
Maria Fridell
Rebecka Larsen
Sara Lundin

Spader Dam
Anna Andersson
Katrin Jansson
Emma Halttunen
Josefine Linderoth

B-K Eva 
Evelina Andersin
Amelie Holgersson
Lena Sulkanen

Resultat damer

Resultat herrar

Mer om SM-veckan

 

 

Linus Wirén   02 februari 2023 21:43