Uppladdning inför Elit-SM - herrarnas stegfinal

Alla tre spelarna i herrarnas stegfinal i Elit-SM är med i Team Sweden. Vi har kollat läget med trion som gör upp om guldet imorgon i Umeå.

Rasmus Edvall, IS Göta

Hur har den senaste bowlingperioden varit för dig?
– Jag tog ett uppehåll under några veckor. Det har varit en intensiv säsong så det var skönt att slappna av lite och inte tänka på bowling. Jag drog igång igen med Falköpings sommartävling i helgen som var.

Hur upplevde du de tidigare stegen i Örebro?
– Spelet passade mig väldigt bra där. Många ville spela uretan men jag gick betydligt längre in i banan och spelade reaktivt. Jag hade inte riktigt koll på hur jag låg till i matchspelet och fattade inte först att jag vunnit och att jag skulle få åka till Umeå.

Hur är känslan inför Elit-SM?
– Jag har inte riktigt hunnit känna av det ännu. Men det kommer bli speciellt att spela en tv-final och det har jag inte har gjort tidigare. I medaljväg i SM-sammanhang har jag tagit två brons i 8-manna.

Vad blir nyckeln i spelet?
– Det gäller att träffa rätt direkt. Jag möter två väldigt bra bowlare. Jag känner dem ganska väl och vet vad de kan göra.

Har du spelat i Umeå tidigare?
– Nej det blir en ny hall att bocka av på listan. Jag har läst att det ska vara ett annat laminat jämfört med i Örebro. Eventuellt måste jag spela uretan men jag hoppas att det funkar med reaktivt.

Carl Eklund, IKW/Köping BK

Hur har din uppladdning varit?
– Jag spelade Europatourtävlingen i Tilburg i helgen som var. Kvalet gick väldigt bra men jag lyckades inte riktigt ta med mig den nivån till finalspelet. Sedan har det även varit lite andra småtävlingar den senaste perioden. Jag var med på träningslägret i Eskilstuna under onsdagen och sedan åker jag direkt till Umeå på torsdag.

Vad tror du om dina möjligheter i stegfinalen?
– Jag tror att jag har goda möjligheter och jag gillar att gå en lite längre väg i finalen.

Vad blir viktigt att få till när det är så få serier?
– Det gäller att vara noga med uppvärmningen. Jag har fått lite info om hallen som jag tror att jag kommer ha god nytta av. Det kan skilja sig mycket från spelet i Örebro och klimatet nu kan också påverka.

Hur var de första finalomgångarna i Örebro?
– Jag var nästan körd där men jag gav verkligen aldrig upp och hittade något i sista stund. Det var lättnad att jag lyckades ta mig vidare.

Du tog guldet med laget i 3-manna vid SM-veckan vinter. Vad skulle det betyda att även vinna under SM-veckan sommar?
– Det skulle vara coolt att vinna båda.

Hur tycker du det är att spela en tv-final?
– Jag tycker att det funkar bra. Jag fick erfarenhet av det i Skövde och jag är inte så kamerablyg. Banorna blir lite annorlunda av lamporna och det brinner lite snabbare på oljan. Men det har jag med mig i mina förberedelser. Det gäller att vara lugn och låta de andra göra misstagen.

William Svensson, BK Kaskad

Hur har din uppladdning varit inför Elit-SM?
– Jag tog ett välbehövligt uppehåll på några veckor efter en lång säsong men körde igång den här veckan igen. Tekniken har suttit helt okej på passen.

Vad har du fokuserat på under träningspassen?
– Det är mest att hitta en bra känsla i tekniken. Även att få till spärrspelet som kommer vara viktig för att optimera chanserna till att vinna. Sedan väl vid träningen i Umeå blir det mest att känna på banorna och få en känsla för hallen. Eventuellt finns det någon teknisk detalj som man kan finslipa på.

Vad är ditt främsta minne från tidigare Elit-SM?
– Jag har ett silver från 2017 i Borås. Jag var ung och det var första gången jag spelade en tv-final. Det var oerhört häftigt att vara med då. Det var flera som tyckte att jag ändå verkade så lugn och sansad.

Känns det speciellt när finalen direktsänds i SVT?
– Det är klart att det är lite extra och det blir mycket uppmärksamhet inför tävlingen. Det är lite pirrigt men jag har varit med om liknande situationer tidigare och lärt mig hur jag ska hantera det.

Vad säger du om de andra spelarna som är med i stegen?
– Det är tuffa motståndare. Carl (Eklund) är på uppgång i karriären och Ralle (Edvall) har bowlat väldigt bra de senaste åren och har mycket erfarenhet.

Elit-SM blir sista tävlingen i Kaskad-tröjan för denna gången. Därefter byter du till Team Pergamon. Vad beror klubbytet på?
– Det ska såklart bli spännande med en ny utmaning i karriären. Största anledningarna till bytet är att få bättre förutsättningar för att kunna tävla mer ute i världen och sen kändes det som att jag kört fast lite så en nystart kan vara bra. Men att ta beslutet att lämna Kaskad var absolut väldigt tufft, jag har haft en väldigt fin tid där. Vi har tagit steg för steg de senaste två åren och kunnat utmana om guldet. Det blir lite extra känsligt när lagen mötts de två senaste finalerna och det kommer ju vara väldigt konstigt att spela mot Kaskad också, men de har varit väldigt förstående över klubbytet så det underlättar helt klart.

Herrarna tar vid efter damerna och börjar spela ca kl 13.15 imorgon. Alla tre spelarna i stegfinalen är med i Team Sweden. Rasmus Edvall, IS Göta, tog hem matchspelet i finalomgång 2 i Örebro och är direkt i final. Där får han möta antingen Carl Eklund, IKW/Köping BK, eller William Svensson, BK Kaskad, som möts i semifinalen. Matcherna spelas i bäst av en serie. 

Resultat
Livescore

SVT sänder stegfinalerna med start kl 12.15.

För det senaste om Elit-SM, kolla även in Svenska Bowlingförbundets Instagram och Facebook

 

Linus Wirén   29 juni 2023 14:16