U16-träningslandskampen mot Finland avgjord

I helgen som gick så spelades det en träningslandskamp i Åbo mellan Finland och Sverige för ungdomar 16 år och yngre. Landskampens upplägg var som ett minimästerskap där 8 pojkar och 4 flickor från respektive land gjorde upp i singel, dubbel, lag, All-event och Masters. Och det var Sverige som fick åka hem med flest segrar!

Det var 12 förväntansfulla ungdomar som fick åka till Finland och Åbo för att spela träningslandskamp mot Finland. Landskampen spelades över två dagar och Kupittaa Bowlingcenter som stod som värd. Landskampen spelades alltså över flera distanser där Sverige och Finland fick mäta sig mot varandra i olika format med finalspel i både lag och senare även i Masters

-Den här landskampen har varit påtänkt ett tag nu, men inte blivit av på grund av framför allt pandemin, säger Sveriges huvudcoach Amanda Andersson. 
-Idén är att förbereda ungdomarna för eventuella mästerskap i framtiden. Det är ofta en rätt stor grej att få dra på sig landslagsdressen och spela ett EM eller VM, så förhoppningen är att några av de här ungdomarna kommer bli uttagna i framtiden och då redan ha lite erfarenhet från ett landslag och att bli coachade på det här sättet.
-De enda kraven som både vi och Finland hade på deltagande var att vara under 16 år och inte spelat i ett landslag tidigare. Och sen fick de bara ha med sig 4 klot, istället för 6 som är brukligt på mästerskap.

Landskampen inleddes med lagdistanserna på lördagen där dubbeln var ut först, och redan där var det nära att det blev storslam för Sverige direkt. För flickorna så var Sveriges lag 1 med Saga Johansson och Lova Nilsson för dagen överlägsna allt motstånd. De slog totalt 2392 och vann dubbeln med 277 poäng. Närmast bakom var Sveriges lag 2 med Amelia Andersson och Emilia Kiiskinen.
På pojksidan så var det Felix Möller och Elias Rickardsson i Sveriges lag 2 som fick en perfekt start på landskampen då de slog 2606 och tog hem dubbeln före Finlands lag 1 som slog 2539. Sveriges lag 3 med Wilmer Kvarnström och Erik Larsson placerade sig på tredje plats med 2413.

-Jag tror att de har gjort likadant på EM nu, att man väntar lite med singeln. Det är bra, för det tar bort lite av pressen på ungdomarna, säger Amanda Andersson. 
-Det är skönt att slippa känna direkt att man är ensam, utan att man är ett lag till att börja med.

Efter dubbeln så var det dags för lagdistansen, som spelades med 4 spelare i varje lag. Här spelade först samtliga spelare tre serier, och efter det fick bästa svenska lag möta bästa finska lag i en final. Här stack pojkarnas lag 2 ut ordentligt, framför allt i tredje serien då de fick till det riktigt bra och slog hela 1006, vilket gjorde att de landade på 2674, 177 poäng före Sveriges lag 1. Wilmer Kvarnström, Erik Larsson, William Dahlsten och Noel Haglund Torgersen fick därmed spela final mot Finlands lag 1 över en serie. Där fortsatte Sverige att dominera och vann med 894 mot 781.

Flickornas lag med Saga Johansson, Lova Nilsson, Amelia Andersson och Emilia Kiiskinen var även de på hugget och vann först "kvalet" över Finlands lag med 2329 mot 2054. I finalen slog Sverige 742 och tog en klar seger även här mot Finlands 660. Mycket bra första dag för Sverige med 4 förstaplatser av 4 möjliga!

När andra dagen drog igång så var det med singelspelet. Nu skulle det även avgöras vem som vann All-Event och vem som skulle få möta vem i Masters. Saga Johansson som spelat stabilt genom hela första dagen lyckades knipa förstaplatsen i singeln med sina 1156, men det var med knapp marginal då både lagkamraten Amelia Andersson och Finlands Julia Vesanen slog 1150. Julia tog till sist andraplatsen efter roll-off och Amelia blev trea. Saga kunde även tack vare detta säkra segern i All-Event, där hon följdes av Lova Nilsson på andra plats och Amelia Andersson på tredje. 

-Saga är bara 13 år, så det är verkligen starkt av henne att vinna All-Event, säger Amanda Andersson

I pojkarnas singel så var det på väg att bli finskt i toppen, men William Dahlsten ville annorlunda! William skickade in hela 269 i sista serien, och slog fina 1341 vilket ledde till seger med 39 poäng då Nooa Vilokkinen avslutade med 191 och slog 1302. Även plats 3-5 gick till Finland innan vi hittade 6 svenskar i rad i resultatlistan igen. Singeln betydde dock även att för första gången i landskampen så var det en förstaplats som gick till Finland, då Juho Vuoppola fick ihop totalt 3247 och placerade sig 60 poäng före William Dahlsten på andra plats. Ytterligare 22 pinnar bakom hamnade Felix Möller på tredje plats.

Träningslandskampen avslutades sedan med Masters matchspel, och här var det nästintill total svensk dominans. När det var dags för semifinaler så var det fyra svenska pojkar och 3 svenska flickor kvar. Där vann William Dahlsten mot Elias Ersson med 216-188 i den ena matchen för pojkarna och i den andra slog Noel Haglund Torgersen 234 för att vinna mot Felix Möllers 203. För flickorna så fick Saga Johanssons 188 tyvärr ge sig mot Julia Vesanens 214. I den andra matchen vann Lova Nilsson mot Amelia Andersson med 193 mot 152. 

Det var alltså William Dahlsten mot Noel Haglund Torgersen i pojkfinalen och Julia Vesanen mot Lova Nilsson i flickfinalen. William fortsatte att spela bra och slog 226 och vann mot Noel som slog 153. Hos flickorna lyckades Finland ta sin andra seger i landskampen då Julia spelade riktigt bra och slog tillbaka Lova med 226 mot 153. 

Hela det svenska laget

Överlag en mycket bra genomförd landskamp från de Svenska ungdomarna. Räknar man guldmedaljer så plockade Sverige med sig 8 av 10 möjliga och fördelningen ser nästan likadan ut om man tittar på samtliga medaljer. Men framförallt så är det en stor och rolig erfarenhet för ungdomarna att ta med sig hem!

-Vi är givetvis mycket nöjda med utfallet och hoppas på att det kan ge erfarenhet till dem som var med, avslutar Amanda Andersson
-Det som var mest positivt och även lite förvånande var hur bra spärrspelet fungeradeg genom hela helgen, så det ska de ta med sig allihop!

Christian Holmén   20 juni 2023 19:40