Truppen till herrarnas EM är uttagen

Idag har truppen tagits ut till herrarnas EM i Helsingfors som spelas den 31 maj-11 juni. I laget finns alla fem VM-medaljörerna från 2021 och nu laddar de för nya medaljer.
– Målet är att bli bästa nation på EM, säger förbundskapten Patrick Backe.

Från början skulle EM i Helsingfors ha spelats i januari men det blev framflyttat på grund av pandemin. Nu har Patrick Backe presenterat laget som ska kämpa om medaljerna i Helsingfors. Följande spelare är uttagna:

Pontus Andersson, 26 år, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, 34 år, Team Alingsås BC
Markus Jansson, 29 år, BK Jösse, Arvika
Martin Larsen, 42 år, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, 27 år, Team Pergamon BC, Partille
William Svensson, 21 år, BK Kaskad, Norrköping

Förbundskapten: Patrick Backe
Assisterande förbundskapten: Martin Blixt

Den enda i laget som inte spelade vid det framgångsrika VM:et i Dubai i höstas, där Sverige tog sju medaljer, var Martin Larsen som missade det på grund av skada. Han fick dock uppleva mästerskapet som ledare men nu är han tillbaka som spelare och med mycket erfarenhet i bagaget. Larsen spelade sitt första seniormästerskap 2001. Han har tagit två VM-guld och var med i guldlaget vid senaste EM 2019. I laget hittar vi också James Blomgren som vann VM-guld i singel vid VM 2021. Han tog även tre brons under mästerskapet.

Jesper Svensson är med som har 11-PBA titlar på meritlistan. Den senaste vann han i början av februari. Svensson vann VM-guld i mixed 2021 och tog även ett silver och ett brons i Dubai. William Svensson är regerande Europamästare från 2019 där han vann guld i masters och i lag. Han vann även VM-guld i mixed 2021 och tog två brons.

Pontus Andersson blev tvåa i Europas största tävling Ballmaster i januari. Han var med i laget som vann EM-guld 2019 och vann VM-silver i dubbel 2021. Markus Jansson tog två VM-brons 2021 i 3-manna och mixed.

Patrick Backe är nöjd med laget som han har tagit ut.
– Vi har ett riktigt starkt lag och behåller en fin dynamik från VM. Jag tycker att spelarna kompletterar varandra väldigt bra.

När Backe har tagit ut laget har han med sig framgångarna från VM i höstas och han har bland annat kollat på resultat från PBA-touren i USA och Elitserien. Han trycker på hur viktigt det är att fler tar chansen att spela i USA.
– Det är kul att flera svenska spelare har varit med på touren det senaste. Jag hoppas att ännu fler åker över framöver. Det är oerhört lärorikt och den bästa vägen för att kunna nå landslaget.

Förbundskaptenen har målsättningarna klara inför EM.
– Målet är att vi ska bli bästa nation och ta flest medaljer. Sedan skulle det vara väldigt stort om vi kan vinna lagguldet likt 2019.

Mästerskapet spelas i den finska nationalarenan Tali Bowling Arena i Helsingfors.
– Det är som lejonets kula och ett riktigt bowlingmecka. Det kommer bli väldigt tufft att möta de finska spelarna där men om vi lyckas vinna är segern desto sötare.
Utöver Finland ser Backe Danmark, Tyskland och Italien som de största utmanarna.
– Det är givetvis många starka nationer med så det kommer inte gå att bara hämta hem medaljerna.

EM blir Patrick Backes sista mästerskap som förbundskapten. I övriga verksamheten har Robert Andersson tagit över som förbundskapten för herrarna sedan den 1 mars, men eftersom att EM blev framflyttat så är upplägget att Backe är kvar som förbundskapten just för EM. Därefter blir han assisterande till Robert Andersson.
– Det är väldigt hedrande och kul att köra ett mästerskap till som förbundskapten och sedan ska det bli inspirerande att få fortsätta som assisterande till Robban.

Landslaget kommer ladda upp med förberedelseläger i Helsingborg och Ängelholm helgen den 13-15 maj.
– Vi kommer satsa mycket på teambuilding och att ha kul tillsammans.

Linus Wirén   06 april 2022 15:00