Truppen till damernas EM är uttagen

Idag har truppen tagits ut till EM i Ålborg som spelas den 10-21 augusti. I laget finns stor rutin och alla har tagit mästerskapsmedaljer tidigare.
– Det finns goda möjligheter till medalj på alla distanser, säger förbundskapten Robert Andersson.

Det är ett efterlängtat EM som blir av i augusti. Senast ett Europamästerkap spelades var 2018 och då tog Sverige 11 medaljer. Från början skulle EM i Ålborg ha arrangerats i juni 2020 men det har blivit framflyttat vid ett flertal tillfällen på grund av pandemin och tidigare uttagna lag har upplösts. Senast var det planerat att genomföras i februari men en ny våg av pandemin stoppade det. I sommar är det dags och här är laget som får representera Sverige i Ålborg: 

Anna Andersson, Spader Dam
Sandra Andersson, Spader Dam
Josefin Hermansson, Team X-Calibur BK
Victoria Johansson, Team X-Calibur BK
Cajsa Wegner, BK Femtionian, Spader Dam
Jenny Wegner, BK Femtionian, Spader Dam

Förbundskapten: Robert Andersson
Assisterande coach: Louise Sonne

Alla i laget spelade SM-final i söndags för antingen svenska mästarna Spader Dam eller för silverlaget Team X-Calibur. Sandra Andersson, Cajsa Wegner och Jenny Wegner var med på det succéartade VM:et i Dubai 2021 och tog medaljer där. Bland annat vann Sandra Andersson guld i mixed och silver i dubbel. Båda gångerna var Joline Persson Planefors med men som nu är gravid och hon kommer därför inte att spela EM.

Cajsa Wegner är regerande Europamästare i singel och tillsammans med Sandra Andersson, Victoria Johansson och Jenny Wegner var de med och tog EM-guld i lag 2018. Anna Andersson spelade VM 2019 och tog silver i lag. Josefin Hermansson hade ett framgångsrikt VM 2019 där hon vann guld i dubbel med Jenny Wegner och silver i lag.

Robert Andersson tycker att han har tagit ut ett starkt lag.
– Alla är i bra form och väl förberedda för att spela EM. Vi har haft verksamhet under hela pandemin vilket flera nationer inte haft.
– Alla i laget har ett fint spel med mycket fart och rotation och de har otroligt mycket rutin.

Robert Andersson menar att Sverige är ett av få länder i Europa som behöver välja bort bra spelare i uttagningarna och det var två spelare som var extra nära att komma med.
– Anneli Blomqvist och Nora Johansson har gjort fina framsteg den senaste tiden och har tillräcklig spelstyrka för att vara med men de andra tjejerna har mer erfarenhet. Det kommer bli en hektisk sommar då det är många tävlingar och vi kommer inte hinna med några större förberedelser just för EM. Då väger rutinen från tidigare seniormästerskap extra tungt.

Alla i laget förutom Sandra Andersson kommer att åka och spela på PWBA-touren i USA i juni. Sedan väntar Elit-SM, Euro Challenge samt final i Europarankingen för några. Därefter ska Jenny och Cajsa Wegner spela World Games den 8-11 juli i Birmingham, Alabama. Förbundskaptenen har även planerat för ett förberedelseläger inför EM den 16-18 juli för de spelare som är tillgängliga.

Andersson anser att Sverige är stora favoriter i EM och att det finns goda möjligheter till många medaljer.
– Jag brukar inte prata så mycket resultatmål men om vi bara håller vår vanliga nivå och är lika proffsiga som vi brukar så är det fullt möjligt att ta medalj på alla distanser.

Distanser på EM:
Singel
Dubbel
Trios
Lag
Masters

Mästerskapets hemsida

Linus Wirén   24 maj 2022 15:00