Trevande start från svenskarna i EM's singeldistans

EM är igång! Idag startade första distansen, som är singeln, med de två första starterna. Det blev ingen kanonstart för de fyra svenskarna som spelade under dagen, men inte heller några bottennapp. Martin Larsen bäste svensk så här långt med 1349 på de sex kvalserierna, vilket placerar honom på 19'e plats just nu.

-Ett bra block av grabbarna, men det finns lite att jobba på. Så sammanfattade Sveriges förbundskapten Robert Andersson första dagen av Bowling-EM som startade i Frankrike idag. Det var fyra svenskar som fick kliva upp och inleda sitt EM under dagen. I första starten spelade Markus Jansson och Mattias Wetterberg och i andra starten hittade vi Jesper Svensson och Martin Larsen.

Markus Jansson och Mattias Wetterberg höll mer eller mindre jämna steg med varandra genom första starten, utan att riktigt få till det där lilla extra som behövs för att hamna högre upp i ställningarna. Markus fick till sist ihop 1267 och ligger på 43'e plats inför sista starten imorgon. Mattias å sin sida slog 1247 och ligger på 52'a plats.
Någon lärdom att dra från första dagen?
-Det fanns en gameplan inför dagen att köra uretan i 2 serier för att sen byta till reaktivt, men lärdomen från idag är nog att försöka köra med uretan så länge det går. Framför allt för Markus, som bytte tillbaka till uretan igen och avslutade starkt, säger Robert Andersson.

Mattias Wetterberg och Markus Jansson

I andra starten var det fortsatt uretan som gällde. Martin Larsen höll sig till sin gameplan att köra uretan i två serier och sen byta till reaktivt och försöka gå runt banan lite mer. En strategi som fungerade bra och gav Martin 1349 och en 19'e plats inför sista starten.
-Det var så nära att bli ett riktigt bra block, men nu blev det bara ett ok, säger Martin själv. 
-Det blir till att jobba lite på släpp och material till nästa block för att få loss sista käglan lite oftare så kan det bli bra

För Jesper Svenssons del så var det kantkäglorna som spökade mest och det blev även för honom ett "ok" block med 1343 och en 21'a plats så här långt.
-Jesper gör det jättebra, tycker Robert Andersson. Han använde en Sumo som är minst 30 år gammal och jag tror att han bara missade fickan i totalt 4 slag genom hela blocket. Men han lämnade både tian och sjuan kvar mycket, så det är svårt att hitta någon bra lösning för att det ska bli ännu högre.

Jesper Svensson och Martin Larsen

Vad behöver jobbas på och förändras till kommande block?
-Det är det som är så svårt nu, säger Robert Andersson. Grabbarna gör ett bra block, men det räcker inte riktigt hela vägen. 
-Det hade varit lättare om det hade gått riktigt dåligt, då hade vi kunnat göra mera radikala förändringar. Nu får vi mer jobba på smådetaljer för att försöka få loss den sista käglan oftare.

Efter två starter så leder Tim Stampe från Danmark med sina 1449. Evangelos Krizinis från Grekland ligger tvåa med 1423, medan Nederländernas Jord van Weeren och Finlands Jarno Lahti just nu har de två sista semifinalplatserna med 1418 respektive 1416.

Imorgon är det dags för sista starten, där vi hittar Pontus Andersson och James Blomgren. Starten kör igång kl 10.00 och när den är klar så vet vi vilka 4 som får spela semifinal och om vi får någon svensk som kan vara med och göra upp om medaljerna!

Resultat

Livestream

Livescore

Christian Holmén   09 juni 2023 19:25