Tony Rosenquist ny förbundskapten för +50-landslaget

Tony Rosenquist blir ny förbundskapten för +50-landslaget. Landslagsikonen och tvåfaldige världsmästaren tar över kaptensposten efter Peppe Engström.
– Det är väldigt inspirerande att få ta sig an detta uppdrag, säger Tony Rosenquist.

Peppe Engstöm meddelade i somras att han lämnar som förbundskapten för +50-landslaget. Nu står det klart att Tony Rosenquist tar över.
– Det känns väldigt kul att vi kan engagera Tony i lanslagsverksamheten. Han har en gedigen erfarenhet från internationella mästerskap, bred kompetens och känner många bowlare runt om i landet, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.

Rosenquist har en tung meritlista och spelade i landslaget mellan 1978-1992. Han vann VM-guld i lag 1983 och 1987. Malmöbowlaren har tre individuella EM-titar och vann Svenska Cupen fyra gånger. 1986 var han rankad etta i världen bland amatörbowlare och samma år utsågs han till årets bowlare av Svenska Bowlingförbundet.


Mats Karlsson, Kenneth Andersson och Tony Rosenquist efter VM-guldet i lag 1983 i Venezuela. 

Rosenquist har ett förbundskaptensuppdrag på CV:t sedan tidigare. 1988-1990 var han förbundskapten för Förenade Arabemiraten. I slutet av 1990-talet tog Rosenquist ett uppehåll från bowlingen som varade i 20 år men sedan fyra år tillbaka är han involverad för fullt i bowlingen igen. Han spelar för BK Playax som gick upp till division 1 Södra Götaland till denna säsong och han tävlar även mycket på Senior Tour. Rosenquist har gått flera ledarutbildningar, bland annat EBF steg 1 och 2 och han är även utbildad mental coach. Sedan drygt två år är han ordförande för Skånes Bowlingförbund och nu ser han fram emot att axla rollen som förbundskapten för +50-landslaget.
– Jag ser det som en stor utmaning att få vara med och lyfta vårt +50-landslag till ännu högre höjder. Spelarna som kommer att vara med i landslaget kan bowling men jag tror att min erfarenhet från landslagsspel och mästerskap kan hjälpa dem.

Vid +50-EM i Ålborg i januari tog Sverige nio medaljer. Svenska Bowlingförbundets styrelse har sedan tidigare beslutat att Sverige inte ska spela senior-VM tills vidare utan istället prioritera EM. Nästa mästerskap för blågult blir därmed först i januari 2025 då EM spelas i Leipzig, Tyskland.
– Det känns som att vi kommer bli ännu bättre under perioden fram till EM. Jag känner en hel del av spelarna och vi har väldigt många starka bowlare. På herrsidan är det flera som tävlar på den europeiska seniortouren. På damsidan är det lite mer tunt i nuläget och det gäller att vi får fram ett riktigt starkt lag där också.
– Jag kommer vara ute och kolla mycket på tävlingar runt om i landet, framförallt blir det fokus på Senior Tour. Jag har rätt bra koll på många av spelarna men tar givetvis gärna emot tips och intresseanmälningar från spelare som satsar mot EM, säger Tony Rosenquist.

Maila din intresseanmälan till Tony Rosenquist på mail tony@rsm-malmo.se

Linus Wirén   27 september 2023 09:26