Team Sweden redo för Ballmaster Open

Klassiska Ballmaster Open är igång i Helsingfors och alla spelare i Team Sweden herr gör sig redo för start. Pontus Andersson blev tvåa 2022 och ser fram emot årets tävling.
– Jag var inne i ett riktigt bra flow förra året och det ska bli kul att spela igen, säger Pontus Andersson.

Brunswick Ballmaster Open är en av de största tävlingarna i Europa och har arrangerats sedan 1973. Kvalet i Europatourtävlingen drog igång redan den 6 januari i Tali Bowl och till helgen avgörs tävlingen. Flera svenska spelare går in i kvalet ikväll, däribland Pontus Andersson, som har fina minnen från 2022-års upplaga. Nässjösonen gick hela vägen till final där det tog stopp mot Nicola Pongolini från Italien.
– Jag brukar trivas i hallen. Fokus är på processen så får vi se vart det slutar denna gång, säger Pontus Andersson.

Det är inte enbart eget spel på agendan för Pontus Andersson i Helsingfors. Han är även ledare för nio spelare från Riksidrottsgymnasiet i Nässjö som ska spela tävlingen. Varje år åker årskurs 3-eleverna på en internationell tävling och i år föll valet på Ballmaster.
– Det blir två olika roller för mig och det handlar om att sortera. När jag väl spelar är det fullt fokus på det.

Pontus Andersson har en färsk uttagning i Team Sweden med sig i bagaget och har varit en del av det blågula teamet i tio år.
– När man reflekterar över det så känns det faktiskt lite halvkonstigt att jag har varit med så länge nu. Det tyder på att jag har varit ganska stabil i spelet och haft mina toppar här och där. Det är en ära att vara med i Team Sweden och det är många som är med och slåss om platserna. Förhoppningsvis kan jag vara med och fightas om landslagströjan till kommande mästerskap.
Vad har du för tips till unga spelare för att kunna nå Team Sweden?
– Träna hårt och spela mycket. Det är enda sättet att lära sig.

Teodor Samuelsson är nybliven Team Sweden-spelare efter att ha blivit uttagen för första gången i tisdags.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. För fyra år sedan satte jag flera mål och ett av dem var att komma med i Team Sweden, säger Teodor Samuelsson som tog stora kliv i sin bowling under 2022. Det blev bland annat brons i Elit-SM under sommaren och han presterade bra i Singapore Open i december där han gick till finalsteg 2.
– Jag kan inte vara annat än nöjd. Jag har tränat hårt under lång tid och fått fin stöttning av de coacher jag har kontakt med. SM-medaljen i Elit-SM gav en fin boost för självförtroendet.


Teodor Samuelsson

Nu väntar Ballmaster och Teodor Samuelsson inleder kvalspelet imorgon. Han tycker att det känns sporrande att alla i Team Sweden spelar tävlingen och att förbundskapten Robert Andersson är på plats.
– Det ska bli kul att lära känna fler i teamet och jag tror att jag kan lära mig mycket av dem. Det känns även bra att Robban följer tävlingen och att jag kan bolla med honom.
Vad har du för målsättning med Ballmaster?
– Jag har ingen ren målsättning. Det är en av Europas största tävlingar och en väldigt tuff konkurrens. Jag ska göra mitt bästa så får vi se hur formatet passar mig och ta det därifrån. Det gäller att ta det lugnt och metodiskt.

Kvalet spelas över sex serier. Från Team Sweden dam är Anneli Blomqvist med. 48 spelare avancerar sedan till finalspel. De 16 främsta i kvalet går direkt till finalsteg 2. Finalsteg 1 spelas lördag kväll 18.30 och resterande finalsteg avgörs på söndag.

Mer info och resultat

Livestream

 

Linus Wirén   12 januari 2023 09:31