Team Sweden Dam intar USA-touren

Flera spelare från Team Sweden Dam har åkt över till USA och New York för att spela på PWBA-touren. Första tävlingen börjar på tisdag då Classic Series väntar.
– Det har varit en dröm sedan barnsben att spela på touren, säger Josefin Hermansson.

USA-resan är möjlig tack vare ett stöd från RF och det är ett tvåårigt projekt med tävlingsresor till touren för både Team Sweden dam- och herr.

Förbundskapten Robert Andersson åker med spelarna och han har hållit i planeringen inför resan. Genom projektet så vill Svenska Bowlingförbundet stärka etablerade spelare och skapa större möjligheter till fler mästerskapsmedaljer i framtiden samt att det ska bli lättare för svenska spelare att ta steget till att spela på touren.
– Det här en fantastisk chans för våra spelare. Jag tror och hoppas att den här resan ska ge en trygghet. Det är en rätt tuff miljö på touren och en råare inställning hemma. Målet är att de ska lära sig att spela på proffstouren och att det ska bli lättare för dem nästa gång, säger Robert Andersson.

På tävlingsprogrammet står PWBA Classic Series Long Island som spelas den 6-12 juni och sedan Majortävlingen US Open 14-21 juni. Ingen svensk spelare behövde kvala i första tävlingen i Classic Series Long Island och de börjar därför att spela först imorgon.

Robert Andersson fungerar främst som samordnare på plats och kommer inte hinna coacha så mycket då alla mestadels spelar samtidigt.
– Jag ska försöka ta bort andra störningsmoment för spelarna så att de kan fokusera på spelet. Sedan kommer jag diskutera gameplan med alla spelare och vi gör utvärderingar tillsammans efter spelet.
Han tror att det kan bli flera fina resultat.
– Hela gänget har väldigt goda möjligheter till bra placeringar och att kunna nå stegfinal i tävlingarna.

Sverige har en titel på PWBA-touren sedan tidigare och den tog Sandra Andersson 2018. Flera av spelarna har varit över på touren tidigare men inte i samlat team. För Josefin Hermansson från Team X-Calibur blir det dock första gången.
– Det har varit en dröm sedan barnsben att bli proffs och spela på touren. Det ska bli kul att möta andra duktiga damer.

Team X-Calibur-spelaren berättar att hon har hämtat inspiration från hur andra proffsspelare förbereder sig inför tävlingar.
– Jag har bland annat snappat upp detaljer hur Jesper Svensson och Martin Larsen brukar ladda upp inför touren. De är duktiga på att anpassa sig efter sina förutsättningar, säger Hermansson som tycker att hennes egna förberedelser gått bra efter slutspelet.
– Jag tog en vecka ledigt från bowling efter SM-slutspelet. I veckan har jag känt på spelet och swingen och mest checkat av att kroppen känns bra. Det är för tätt in på att göra några stora förändringar. Jag har även väckt kroppen med några fyspass. Det kommer bli en stor fysisk utmaning med många serier och det är ett högre tempo mellan slagen än vad det är hemma.

Josefin Hermansson tycker att det är kul att de åker ett samlat gäng.
– I ligaspel ställs många av oss mot varandra men vi har väldigt kul tillsammans och det känns bra att få extra uppbackning och stöttning av de andra.

Jenny Wegner är också laddad.
– Det ska bli skönt att det drar igång. Cajsa (Wegner) och jag har en intensiv sommar med många tävlingar så det blir en kickstart med PWBA, säger Jenny Wegner som gillar att det är flera långa distanser i tävlingarna.
– Det brukar passa mig bra då jag ofta kan hålla en jämn nivå. Tidigare när jag har varit över på touren har det ofta gått bra i kvalet men sedan har det blivit tuffare i finalspelet när det är kortare distanser och små marginaler.
–Jag vill göra det så bra som möjligt och hoppas nå final i tävlingarna.

Följande Team Sweden-spelare ska spela på PWBA:

Anna Andersson
Anneli Blomqvist
Josefin Hermansson
Victoria Johansson
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

PWBA Classic Series - Long Island 6-12 juni

6-8/6 PWBA Long Island Classic
6+6 serier – topp 12 går vidare till matchspel Round Robin – därefter 5 bästa till stegfinal.

9-10/6 PWBA BowlTV Classic
6+6 serier – topp 12 går vidare till matchspel Round Robin – därefter 5 bästa till stegfinal.

11-12/6 PWBA BVL Classic
De 24 bästa efter 24 serier i de två första tävlingarna får spela PWBA BVL Classic.

U.S. Women's Open 14-21/6
Spelprogram

PWBA:s hemsida

Linus Wirén   06 juni 2022 17:02