Team Pergamon vinner sitt 16:e SM-Guld

Det blev till slut Team Pergamon som tog hem årets SM-Guld, det 16:e i ordningen. Detta efter att Partillelaget slagit tillbaka Team Clan även i den andra finalmatchen. Den här gången krävdes det dock att alla 4 serier spelades och Clan gav aldrig upp, men till slut var Pergamon för starka.

– Det känns mer välförtjänt än på länge. Jag tycker att vi har gjort det fantastiskt hela helgen, säger Pergamons gigant Jesper Svensson som plockade fram storspelet och slog 1012.

Det var dock långt ifrån självklart till en början att det skulle bli Pergamon som tog hem den andra matchen. Det var nämligen Clan som startade starkast, nu när de valde att gå tillbaka till den kortare profilen Skräcken som de spelat sina tidigare matcher på. Samtliga spelare i Clan hittade in från början, och de vräkte in fina 1899 och tog hela 4-1 och en stark ledning direkt i matchen.

– Det blev en lite sämre start i andra matchen, men sen steppar vi upp och hittar in bättre, säger en lättad William Svensson i Pergamon. En William Svensson som hade två SM-Silver med Kaskad på meritlistan innan dagens final. Båda silvren kom efter finalförluster mot just Pergamon. Inför säsongen blev det byte till Pergamon, och nu byttes valören från silver till guld.

– If you can't beat them, join them. Nämen, skämt å sido, det känns givetvis otroligt bra att stå på andra sidan, skämtar en glad William Svensson

Och bättre blev det för Pergamon. Precis som i den första finalmatchen så tappade Clan fart i andra serien. Nu slog de drygt 250 poäng sämre i andra serien än vad de gjorde i första, och återigen så lyckades Pergamon utnyttja detta till fullo. Pergamon slog 1849 och plockade hela 5-0 och helt plötsligt var matchen vänd och Partillegänget hade ledningen med 6-4. 

I tredje serien blev det sedan en hård kamp. Pergamons resultat sjönk nu också ganska kraftigt, och även om de båda lagen ganska klart plockade 2 banpoäng var, så stod det ganska länge och vägde om vilket lag som skulle ta med sig den sista poängen. Det blev till sist Pergamon som drog det längre strået och fick med sig 3-2 efter att ha vunnit totalslagningen med 9 poäng, 1678 mot 1669

Inför sista serien stod det alltså 9-6 till Pergamon. 2 poäng ifrån att återigen bli Svenska Mästare i bowling. Den sista serien bjöd återigen på mycket bra bowling. Båda lagen steppade upp och matchen stod ganska länge och vägde. Men mot slutrutorna så var det Pergamon som var lite starkare och kunde dra ifrån och vinna sista serien med 4-1 och matchen med 13-7. Pergamon fick återigen lyfta SM-bucklan.

– Det känns helt underbart, givetvis! Jag tycker att vi har full koll på dem hela vägen och att vi hela tiden är lite starkare. Det känns som att vi har förtjänat det här guldet, säger Jesper Svensson

Just Jesper Svensson lyfte sig rejält i den sista finalmatchen och ledde sitt lag genom att slå fina 1012, hela slutspelets högsta resultat. Bäst när det gäller! Och det kan väl inte längre finnas någon tvekan alls om att Jesper är vår bäste spelare genom tiderna?

– Vi behövde att vi var några stycken som lyfte oss i sista matchen. Det var skönt att jag kunde lyfta mig också, jag har ju annars varit rätt kass under helgen, säger en självkritisk Jesper Svensson. 

Som vanligt så är ett slutspel i Sverige något som saknar motstycke i världen. Det är fullt ös i bowlinghallen från morgon till kväll. Något som uppskattas av spelarna.

– Det är som att de är flera extra spelare. Titta på dem bara. Det är bara att säga grattis. Dom är bäst, säger Jesper Svensson om den tillresta supporterskaran.

Martin Larsen stämmer in:
– Jag vet inte vad slutspelet skulle vara utan dem. Det är det som är slutspelet. Det är det här de brinner för. Snart är det min tur att stå där bakom... och jag vet om jag kommer att palla med det.

Det var alltså Pergamons 16:e SM-Guld, ett bra facit för en klubb som grundades så sent som 1997 och dessutom behövde klättra genom seriesystemet från division 3 till Elitserien innan gulden kunde börja bärgas

– Det är alldeles underbart. Det spelar ingen roll hur många gånger det är. Det är lika mycket jobb och slit inför varje år, och vi vet att de andra jagar oss och vill slå oss. Jag hade en lite orolig känsla inför det här slutspelet. Vi har alltid ett bra lag på pappret, men i år var det extremt bra. Men det avgörs inte på pappret och många tror nog att det bara ska gå in och göras. Men vi såg till att behålla fokus inför varje slag och i år var vi helt enkelt för bra, säger en lycklig Martin Larsen som fått vara med hela resan

Martin, Wiliam och Jesper lyfter alla fram lagmoralen och den starka truppen de har till förfogande, och hur viktigt det är att spela som ett lag.

– Att vinna själv er en sak, men att vinna som ett lag. Det är nåt helt annat, säger Martin Larsen efter att ha torkat segerchampagnen från mungiporna

Resultat från matchen

Slutspelssidan

SM-slutspelet 2024, herrar topp 3
1. Team Pergamon BC, Partille
2. Team Clan Nässjö BK
3. Team Alingsås BC
3. BK Full House, Ängelholm

Team Pergamon BC guldlag: 
Timmie Ahl
Adam Andersson
Mathias Ankerdal
Kim Bolleby
Oliver Dahlgren 
Pontus Falkhäll
Albin Gullstrand 
Tobias Hogdin
Markus Jansson 
Alexander Larsson
Zackarias Lindqvist
Martin Larsen 
Osku Palermaa
Jesper Svensson 
William Svensson 

Team Coach: Niklas Dahlberg 
Team Manager: Pär Svensson
Back Coach: Peter Ljung

Svenska mästare i 8-manna de senaste tio åren på herrsidan
2024 Team Pergamon BC
2023 Team Pergamon BC
2022 Team Pergamon BC 
2021 Säsongen inställd pga av pandemin
2020 Säsongen avbruten pga pandemi
2019 Team Pergamon BC
2018 Team Pergamon BC
2017 Team Pergamon BC
2016 Team Clan BK
2015 Team Pergamon BC

Mer om SM-slutspelet - kolla även in Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 

Instagram
Facebook
X
TikTok

Text: Christian Holmén

12 maj 2024 14:42