Team Pergamon till SM-final efter rysare mot Team Clan

Team Pergamon är vidare till SM-final efter en riktig rysare i semifinalen mot Team Clan. Clan vann den tredje semifinalmatchen och tvingade fram en avgörande skiljeserie, men där var Pergamon snäppet starkare och vann med 4-1.

– Det är brutalt med sport, någon måste vinna och någon måste förlora, nu vann vi skiljeserien och är final, säger en tagen men glad Niklas Dahlberg, coach i Team Pergamon.

Team Pergamon hade fördel inför den tredje och avgörande matchen i semifinalen mot Team Clan efter en oavgjord och en seger i de två första semifinalmötena. Seger eller oavgjort för Pergamon i det tredje mötet och ännu en finalplats skulle vara klar för de regerande svenska mästarna. 

Men Team Clan ville annat och drog ifrån direkt mot ett Pergamon som inte alls kom upp i sedvanlig standard. Clans Robin Ilhammar drog även till direkt med en 300-serie och Nässjölaget gick ifrån till klara 8-2 efter halva matchen.  Clan höll sedan undan matchen ut mot ett Partillelag som dock började vakna allt mer och närmade sig. Clans seger var dock aldrig riktigt hotad och efter seger med 11-9 var semifinalen kvitterad till 3-3.

– Vi började med två riktigt dåliga serier, men Clan gör det också väldigt bra. Sedan i tredje gör vi en kraftsamling men orkar inte riktigt hela vägen i den sista serien. Clan är för bra för att få det försprånget, förklarar Niklas Dahlberg, coach i Pergamon.

I Team Clan var Alexander Tigerstrand bäst individuellt med 983, men Pergamon hade matchens högsta individuella slagningar genom Adam Andersson som strajkade ihop hela 1019 och Jesper Svensson, 991.

Därmed krävdes en skiljeserie för att få fram redan finalklara BK Kaskads motståndare i morgondagens SM-final. Där var dock Pergamon omutliga och tog tidigt hand om kommandot på tre bord, ledningar de aldrig släppte ifrån sig och via 4-1 i skiljeserien är Team Pergamon nu klar för final igen.

– Vi hade något på spåret efter avslutningen av den tredje matchen och vi hade fördelen vi hade två chanser. Clan var tvungna att jaga, och när vi väl kom dit gillade vi läget och blev noggrannare och gav inte bort något, förklarar Niklas Dahlberg.

I den nerviga skiljeserien var Markus Jansson i topp individuellt i Pergamon med 248 och i Clan, Kevin Lindbladh, 227.

SM-finalen spelas i morgon söndag och första mötet startar 09.00 och blir en repris på förra årets SM-final där Team Pergamon stod som slutliga segrar.

– Det blir en ny utmaning i morgon, just nu tillåter vi oss att fira att vi tagit oss till final igen och pratar inget om själva finalen. Det tar vi i morgon när vi närmar oss, avslutar en laddad Niklas Dahlberg.

(Markus Jansson i Team Pergamon till final. Foto: Nowadaysfilm)

Länk resultat och matcher herrarnas slutspel

Länk livescoring

Text: Jonas Brändström

13 maj 2023 18:56