Sverige vinner guld i 4-manna i junior-EM - fyra medaljer för blågult under påskaftonen

Sverige vinner guld i 4-manna på killsidan i junior-EM. Blågult besegrade Finland i en rafflande semifinal för att sedan vinna stort mot Tjeckien i finalen. Sverige hade en fantastisk påskafton i Helsingfors med totalt fyra medaljer.
– Det känns alldeles underbart, säger Robin Noberg som även tog silver i All Event tidigare under dagen.

I förmiddags tog Elin Bergqvist brons i All Event. Under eftermiddagen säkrade Sverige avancemang till semifinal i 4-manna och samtidigt stod det klart att Robin Noberg tog silver i All Event och Emil Svensson brons. Allt kröntes sedan med att Sverige under kvällen vann guldet i 4-manna och det blev en otrolig påskafton för svensk bowling.

I semifinalen i 4-manna fick Sverige ta sig an Finland. Det blev en jämn och spännande drabbning där matchen länge böljade fram och tillbaka. Sverige drog till sist det längsta strået och vann med 907-872 efter att Carl Eklund avgjort i slutrutorna. Tredje gången gillt för Sverige då det blivit två slutspelsförluster mot hemmanationen tidigare i mästerskapet (singelfinal och semifinal i dubbel). Carl Eklund har varit med i alla tre matcherna, likaså Markus Lahti från Finland.
– Skönt. Äntligen gick det vägen, säger Carl Eklund.
Hur var det att säkra segern för laget?
– Det är sådant man lever för. Många blir nervösa i de situationerna men jag tycker det är de roligaste stunderna i bowlingen.

Med vind i ryggen och ett starkt publikstöd från den svenska klacken i Tali Bowl kunde inget stoppa Sverige i finalen mot Tjeckien. De tog tidigt kommandot och gick upp i en stor ledning. Blågult vann till sist med 872-773 och kunde kliva upp överst på prispallen. Det är Sveriges första guld i årets junior-EM.
– Guldet betyder väldigt mycket. Vi har spelat bra hela dagen och det är skönt att kunna bevisa alla vilken bra nation vi är, säger Robin Noberg.

Robin Noberg gör sitt tredje junior-EM och efter fem silver och två brons kom så det efterlängtade guldet för Sturebyspelaren.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det var nästan sista chansen för mig då det här blir mitt sista junior-EM. Det sluter cirkeln lite och ger mycket positiv energi inför framtiden, säger Noberg som stod för en riktigt stark insats i de tre avslutande kvalserierna i 4-manna som även var de sista serierna i All Event. Inför blocket låg han sexa i totalen där alla kvalserier i singel, dubbel och fyrmanna räknas ihop. När allt var färdigspelat så hade han bärgat silver i All Event med 4111 poäng över 18 serier.
– Jag visste att jag behövde göra ett monsterblock idag men jag kände mig ganska avslappnad i spelet. Jag hade lite annan taktik idag, tog bra beslut och gjorde jobbet, säger Noberg som även tog silver i All Event vid sitt första junior-EM i Wittelsheim 2022.
– Det är väldigt stort att ta medalj i All Event och visar att jag har hållit en ganska jämn och stadig nivå över hela mästerskapet.

Emil Svensson låg tvåa i All Event inför de tre avslutande serierna men passerades av Noberg.
I All Event fick Robin Noberg sällskap på prispallen av Emil Svensson. Säfflesonen var tvåa i All Event inför de tre avslutande serierna, men när allt var summerat så var han tre poäng bakom Robin Noberg och det blev brons för Svensson.
– Jag fick inte riktigt ned den sista käglan idag samtidigt som Robin stod för ett kanonspel i de tre sista serierna. Det är stort med medalj i All Event där det gäller att ha fokus hela tiden under 18 serier. Jag är väldigt nöjd med mitt mästerskap hittills och det är enormt att få vinna guld med laget. Vi är nog ett av de länderna som är bäst på att ha bra lagkemi och vi peppar varandra hela tiden, säger Emil Svensson. 

Mästerskapsdebutanten Albin Gullstrand som inte fått spelet att stämma fullt ut tidigare under mästerskapet gick i bräschen och levererade som bäst i slutspelet i 4-manna. Han hade högst poäng för Sverige i både semifinalen och finalen med 263 poäng respektive 245p.
– Jag ändrade taktiken inför slutspelet och spelade upp banan på ett annat sätt eftersom att jag var den enda vänsterhänta spelaren i både semifinalen och finalen. Jag hade ett mål inför mästerskapet och det var att ta guld. Nu står man här med ett guld tillsammans med grabbarna. Det känns helt underbart.

Senast Sverige vann guld i 4-manna på killsidan var i Tilburg 2021. Carl Eklund var med då också och var glad över att få ta hem ett lagguld igen.
– Det är väldigt bra grabbar i laget och det är riktigt härligt att vinna tillsammans med dem, säger Eklund.

Assisterande coach Robin Skans instämmer och hyllar laget.
– Vi gjorde en otroligt bra semifinal mot Finland och det känns riktigt gott att vi kan knyta ihop säcken i finalen mot Tjeckien och vinna guldet. Killarna ger aldrig upp utan fortsätter kämpa även om det är motigt. Jag är väldigt stolt över dem, säger Skans som tycker att det var ett efterlängtat medaljregn under lördagen.
– Vi har bara gått och väntat på att det ska lossna lite mer för oss i mästerskapet och idag gjorde det verkligen det.

Sverige har tagit 7 medaljer hittills i junior-EM. Imorgon avslutas mästerskapet med Masters dit topp 16 i All Event har kvalificerat sig. Elin Bergqvist (3) och Kajsa Samuelsson (16) är klara för Masters på tjejsidan och börjar spela i steg 1 kl 08.00 svensk tid.

Killarna börjar spela kl 09.45 då Robin Noberg (2), Emil Svensson (3) och Carl Eklund (5) intar banorna för Sverige. I Masters är det utslagsmatcher fram till final, en mot en i bäst av tre serier.

Tider Masters (svensk tid), söndag 31 mars
08.00 Flickor topp 16
09.45 Pojkar topp 16
12.00 Flickor och pojkar kvartsfinaler
13.15 Semifinaler flickor och pojkar
14.30 Final flickor och pojkar

Resultat
Livestream
Tidsprogram

Sveriges guldlag i 4-manna:
Carl Eklund, IKW/Köping BK
Albin Gullstrand, Team Pergamon BC, Partille
Robin Noberg, Stureby BK, Stockholm
Emil Svensson, BK Tegnér Säffle

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coacher Amanda Andersson och Robin Skans

Sveriges medaljer hittills i junior-EM 2024

Tjejer
Elin Bergqvist brons singel
Elin Bergqvist brons All Event

Killar
Carl Eklund, silver singel
Carl Eklund/Emil Svensson brons dubbel
Robin Noberg silver All Event
Emil Svensson brons All Event
Laget guld 4-manna

Linus Wirén   30 mars 2024 22:02