Sverige vinner EM-guld i 5-manna - två guld under fredagen

Sverige är Europamästare i lag. De står för en otrolig vändning i slutet av finalen mot Frankrike och vinner guld i 5-manna. Det blev en fantastisk bowlingdag för Sverige med två EM-guld.
– Det är helt magiskt. På något mirakulöst sätt lyckas vi hitta en vändning i sista rutan. Det är som ett filmmanus, säger James Blomgren som även vann guld i All Event tidigare under fredagen.
Medaljregnet fortsätter över Sverige vid EM i Wittelsheim. Under fredagseftermiddagen tog James Blomgren guld i All Event och därefter följde det svenska laget upp med att ta guld i 5-manna.
Sverige vann kvalet i 5-manna överlägset och de fortsatte att storspela i semifinalen och vann den mot Nederländerna med 1302-1133. James Blomgren slog 300 poäng i semifinalen och Sveriges 1302 poäng var även nytt Europarekord. Blågult lyckades med bedriften att slå tre Europarekord i 5-manna, över 1 serie, 3 och 6 serier.

I finalen mot hemmanationen Frankrike började det dock tufft och fransmännen hade en klar ledning länge. När fyra spelare hade kvar sina sista rutor låg Sverige under med 50 poäng. Men de gav sig inte och kom tillbaka på ett smått osannolikt sätt. Allt skulle avgöras i slutrutan och när Maxime Dubois, Frankrike, ställde kvar kägla 2 i det första slaget så tog James Blomgren chansen. Han slog till med en strike och Sverige hade säkrat guldet. De vann till sist finalen med1127-1104.
– Vi sa till varandra att vi aldrig ska ge upp. Så länge det finns en chans så måste vi tro på det. Sedan började det komma lite nerviga och spända slag från fransmännen på slutet. Jag vet läget när jag går upp att om jag sätter dit första så kan vi andas ut. Det var så gott att se alla tio käglor trilla ned där, säger James Blomgren och fortsätter: 
– På något mirakulöst sätt lyckas vi hitta en vändning i sista rutan. Det är som ett filmmanus och det är så kul att vinna med hela laget.

Jesper Svensson gick i bräschen för Sverige i finalen och slog 299 poäng. 
– Jeppe är helt magisk i finalen och kliver fram när det som mest behövs, säger Blomgren.  

Sverige vann sitt senaste EM-guld i 5-manna 2019 i München. För James Blomgren och Jesper Svensson är det dock första gången de vinner EM-guld i lag på seniornivå. 
– Vi lyckades samla ihop oss i grevens tid. Det var osannolikt men vi slutade aldrig tro på det och det är otroligt härligt att vi fixar det. Det visar vilken karaktär det är i det här laget och det är fantastiskt att få vinna ihop med det här gänget, säger Jesper Svensson. 
Hur gör du för att hålla den spelnivån i finalen?
– Det är mycket vinnarskalle och en stor portion envishet. Jag ville ta revansch efter semifinalen där jag inte fick till det och jag sa till laget inför finalen att jag skulle höja mig. Det lyckades jag med. 

Sverige har tagit sex medaljer i EM och James Blomgren har varit med och tagit medalj i alla distanser hittills, varav tre guld.   
– Jag har knappt några ord över att ha vunnit både All Event och 5-manna samma dag. Det är helt fantastiskt. Mästerskapet har varit en jackpott för mig och då var det ändå inte så långt ifrån guld i singel och dubbel heller. 

Förbundskapten Robert Andersson var väldigt stolt över sitt guldlag.
– Helt otroligt, jag har inte varit med om en liknande vändning tidigare när vi har så många poäng att ta igen på slutet. Det är lätt att vika ned sig när det nästan är kört men vi gav det chansen och killarna spelade fantastiskt bra i slutrutorna. 

Imorgon står Masters på programmet vilket är den avslutande distansen i EM. Fem av sex svenska spelare blev topp 24 i All Event och är klara för Masters. Slutspelsmatcher är det som gäller, en mot en i bäst av tre serier. Placering 9-24 möts i steg 1, segrarna går vidare och möter 1-8 i steg 2. Totalt fem steg, utslagsspel fram till final. Guldmedaljören i All Event James Blomgren och Jesper Svensson som blev sexa kliver in i steg 2. Markus Jansson (16) , Pontus Andersson (19) och Mattias Wetterberg (23) inleder i steg 1 imorgon kl 09.00. Martin Larsen som har tagit medalj i Masters i de fyra senaste EM:en är tyvärr inte vidare till Masters denna gång då han kom på 53:e plats i All Event. 
Robert Andersson menar att det gäller att snabbt ladda om till Masters och hitta rätt fokus till lördagens utslagsspel. 
– Vi firar en stund, sedan får vi lägga det i en låda och spara till att vi är klara med hela mästerskapet. Det är svårt men vi gjorde ett jättefint jobb med att ladda om efter 3-manna och nu ska vi göra det på samma bra sätt igen och ladda om till Masters, säger Robert Andersson. 

Resultat

Sveriges lag

Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC, Partille
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK, Stockholm

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Tider Masters lördag17 juni:
09.00 Steg 1
10.15 Steg 2
12.30 Kvartsfinaler
13.45 Semifinaler
15.00 Masters final

Livestream

Linus Wirén   16 juni 2023 20:28