Sverige redo för EM - goda chanser till medaljer

Imorgon drar damernas EM igång i Ålborg. Vid det senaste Europamästerskapet tog Sverige 11 medaljer och de går in som favoriter till mästerskapet i Danmark.

– Vi får bära favoritskapet i EM och har goda möjligheter till flera medaljer, säger förbundskapten Robert Andersson.

Det svenska landslaget kom till Ålborg i tisdags och tränade sitt första pass på eftermiddagen. Under onsdagen genomfördes två pass och idag står den officiella träningen på programmet då de får spela på oljeprofilen som gäller för mästerskapet.

Det har varit en intensiv tävlingssommar för flera spelare och Robert Andersson menar att de inte har kunnat förbereda sig på samma sätt som de brukar inför ett mästerskap.
– De här dagarna på plats inför mästerskapet blir extra viktiga denna gång och det gäller att göra det bästa av situationen. Alla i laget känns laddade och har kommit in i tävlingsbubblan.

Robert Andersson menar att det kan vara en extra utmaning att axla favoritskapet.
– Det finns nog de som tycker det kan vara lite jobbigt och en extra utmaning. Tjejerna är dock själva inställda på att vara favoriter och har satt upp som mål att vi ska ta medalj i alla distanser. Det går inte att ställa ut skorna utan det gäller att göra jobbet hela tiden och ta det ruta för ruta.

Robert Andersson ser Tyskland och hemmanationen Danmark som starka utmanare. Han tycker att Sverige har goda chanser i alla distanser men ser extra ljust på möjligheterna i lagdistanserna.
– Ju fler spelare vi har med samtidigt desto större är våra chanser.

Senaste Europamästerskapet spelades 2018 där Sverige tog 11 medaljer. Cajsa Wegner vann fyra medaljer varav guld i singel och guld i lag.
– Det mästerskapet var helt fantastiskt och jag hoppas kunna skapa lika fina minnen denna gång, säger Cajsa Wegner som har den ädlaste valören av medaljer i sikte.
– Jag går alltid för guld och ser fram emot alla distanser. Det gäller att fokusera och ta ett slag i taget.

Cajsa Wegner lyfter sammanhållningen i laget som en viktig faktor när det kommer till lagdistanserna.
– Vi har väldigt roligt ihop och är sammansvetsade vilket är en klar fördel.

Vid VM i Dubai i november 2021 tog Sverige sju medaljer. Sandra Andersson vann guld i mixed och silver i dubbel. Nu ser hon fram emot att EM ska dra igång.
– Det är kul att det äntligen är dags. Det är lite pirrigt och förväntansfullt. Formen känns bra och allt faller mer på plats när man väl har installerat sig och fått träna i tävlingsarenan.

Sandra Andersson har likt Cajsa Wegner målen högt uppsatta.
– Min målsättning är att ta medalj i samtliga distanser, säger Sandra Andersson.

Den första distansen på programmet är singel och squad 1 inleds kl 09.00 imorgon.

Sveriges lag: Anna Andersson, Josefin Hermansson, Sandra Andersson, Victoria Johansson, Cajsa Wegner, Jenny Wegner. 

Livescore

Livestream

Mästerskapets hemsida

Fredagens speltider:

09.00-12.45 Singel squad 1
13.45-17.30 Singel squad 2

Foto: Pontus Ekeroth

Linus Wirén   11 augusti 2022 11:43