Sverige laddade för World Cup - mästerskapet börjar på lördag

IBF World Cup i Australien står för dörren. Mästerskapet spelas mellan den 12-23 november vid Sunshine Coast och Sverige är redo för att kämpa om medaljerna.
– Det känns väldigt kul att det är dags nu, säger förbundskapten Robert Andersson.

Sveriges lag med fyra dam- respektive herrspelare kom till Australien under gårdagen. Dagarna inför att World Cup drar igång handlar mycket om att anpassa sig kring tidsomställningen och att få in några träningspass i tävlingshallen. På fredag väntar den officiella träningen och på lördag börjar IBF World Cup tillika lag-VM. Tävlingsarenan är Suncity Tenpin Bowl som ligger i förorten Alexandra Headland norr om Brisbane. Vid VM 2021 i Dubai i november tog Sverige sju medaljer varav två guld. Fem spelare i World Cup-laget var med även då. Bland annat James Blomgren som vann guld i singel och Jesper Svensson var med i mixedlaget som också tog guld.

I bagaget har Sverige även två framgångsrika Europamästerskap under 2022. Herrarna vann åtta medaljer i Helsingfors i juni och blev främsta nation på mästerskapet. EM:et var Sveriges näst bästa någonsin på herrsidan. Damerna gjorde sitt bästa EM genom tiderna i Ålborg i augusti och tog 14 av 17 möjliga medaljer.
– Jag hoppas att hela gänget har med sig de framgångarna och att det gör gott för självförtroendet. Vi är ett av topplagen på förhand och det kommer vara flera som kollar på vad vi gör. Det är lite extra press men jag tror att spelarna kommer hantera det på ett bra sätt, säger Robert Andersson.

Flera nationer har valt att avstå World Cup och Robert Andersson berättar att det har varit en utmaning att planera inför mästerskapet.
– Vi har fått ordna med alla bokningar själva, inte fått någon hjälp från IBF och informationen har dröjt. Men det har vi lagt bakom oss nu och fokus är att prestera på mästerskapet.

Förbundskapten Robert Andersson

I World Cup är det två klasser för damer respektive herrar- lag och singel.
– Det blir lite annat mindset när det är färre medaljer att spela om än vid tidigare mästerskap. Här blir det lite mer slumpartat och det skulle kunna hända att vi inte tar någon medalj. Men om vi bara stannar kvar i processen och alla gör det så bra som vi kan så har vi goda chanser till medaljer, säger Andersson.

I båda klasserna är det gruppspel som sedan följs av utslagsmatcher. Robert Andersson lyfter ett par saker som blir extra viktigt när det är skarpt läge.
– Det gäller att ha bra koll på nyoljade banor och kunna anpassa spelet efter det. Det är viktigt att ha fokus på en rak svinglinje i tekniken. Om det blir väldigt nervöst och man släpper klotet för tidigt eller sent så går det ändå åt samma håll med en rak svinglinje.

Förbundskaptenen ser flera starka utmanare om medaljerna.
– På damsidan blir USA, Malaysia och Singapore starka. Bland herrarna har USA alltid ett bra lag. Australien kan bli farliga som har med Jason Belmonte som inte spelat så mycket i landslaget tidigare. En extra varning för Tjeckien också som kan gå långt.

Jenny Wegner som tog medalj på alla distanser i EM och hoppas kunna kämpa om nya pallplatser.
– Spelet har varit lite upp och ned den senaste tiden men nu känns det som att jag börjar komma i bra form igen. Det ska bli spännande med ett nytt format och man vet inte exakt vad man ska förvänta sig. Men målet är såklart att ta medaljer och vi har ett riktigt starkt lag, säger Jenny Wegner.

Jenny Wegner med ett slag från EM i Ålborg. 

Martin Larsen har erfarenhet från många mästerskap och tycker att tävlingsupplägget känns spännande.
– Jag gillar formatet med gruppspel och poäng. Det liknar mer andra sporter och det spelar mindre roll exakt vad vi slår i kägelpoäng. Baker är en häftig spelform i lagspelet och det gäller att vi samarbetar på ett bra sätt. Vårt fokus är på lagdistansen. Sedan är vi givetvis jätteglada om någon av oss även kniper en individuell medalj men vårt mål är att ta lagguldet, säger Martin Larsen.

IBF World Cup 2022, Sunshine Coast, Australien
Datum: 12-23 november
Arena: Suncity Tenpin Bowl
Antal nationer: 21

Tävlingssidan finns här. 

Sveriges lag

Damer:
Anna Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Josefin Hermansson, Team X-Calibur BK, Partille
Cajsa Wegner, BK Femtionian, Spader Dam, Hässleholm/Helsingborg
Jenny Wegner, BK Femtionian, Spader Dam, Hässleholm/Helsingborg

Herrar:
Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coacher: Louise Sonne och Patrick Backe

Medaljer delas ut i följande distanser:
Singel
Lag

Upplägg World Cup

Singel herrar
World Cup inleds med gruppspel i singelklassen som genomförs den 12-16 november. Herrarna är indelade i fyra grupper och varje grupp består av två pooler. Elva spelare är med i varje pool. Gruppspelet genomförs över två block där man möter alla spelare i poolen i bäst av 1 serie. Vid seger får man tre poäng, vid oavgjort 1 poäng och förlust 0 poäng. Det är en spelare från varje nation i respektive grupp. De fyra främsta herrarna från varje pool går vidare till matchspel med bracket-format för topp 32 som drar igång den 20 november. En match i bäst av tre serier. Segrarna går vidare till topp 16 där en ny match väntar i bäst av tre serier. Vinnarna avancerar till kvartsfinal som spelas den 22 november. Det är den avgörande dagen i singelspelet där även semifinal, bronsmatch och final genomförs. Matcherna spelas i bäst av fem serier.

Singel damer
Damernas gruppspel genomförs den 12-16 november. Det är totalt fyra grupper och tio spelare i varje grupp. Gruppspelet spelas över två block där man möter alla spelare i poolen i bäst av 1 serie. Vid seger får man tre poäng, vid oavgjort 1 poäng och förlust 0 poäng. De fyra bästa från varje grupp går vidare till matchspel för topp 16 den 20 november i bracket-format. En match i bäst av tre serier. Vinnarna avancerar till kvartsfinal som spelas den 22 november. Det är den avgörande dagen i singelspelet där även semifinal, bronsmatch och final genomförs. Matcherna spelas i bäst av fem serier.

Lagtävling herrar
Lagtävlingen drar igång med Round Robin matchspel den 17 november. Alla 16 lag möter varandra i bäst av tre serier. Spelformen är Bakers där man spelar en ruta vardera. De åtta främsta herrlagen går vidare till kvartsfinal i bäst av fem serier som spelas den 21 november. Lagtävlingen avgörs den 23 november med semifinal, bronsmatch och final i bäst av fem serier.

Lagtävling damer
Damernas lagtävling drar också igång den 17 november. De åtta lagen möter varandra två gånger i bäst av tre serier. Spelformen är Bakers där man spelar en ruta vardera. De fyra bästa lagen går vidare till semifinal. Lagtävlingen avgörs den 23 november med semifinal, bronsmatch och final i bäst av fem serier.

Tidsprogram

Medaljdagar:
22 november avgörs singelspelet
23 november avgörs lagtävlingen

  • World Cup
  • Team Sweden
Tim Davidsson   08 november 2022 14:55