Svenskt utbyte med Singapore

Igår åkte fem svenska spelare runt U21-åldern till Singapore tillsammans med förbundskapten Robert Andersson för en veckas utbyte med Singapores Bowlingförbund. På programmet står träning, olika tester och spel i Singapore International Open.

Igår åkte fem svenska spelare runt U21-åldern till Singapore tillsammans med förbundskapten Robert Andersson för en veckas utbyte med Singapores Bowlingförbund. På programmet står träning, olika tester och spel i Singapore International Open.

På damsidan är det Hanna Engberg, Emma Halttunen och Nora Johansson som är med på resan. Robert Anderssons plan var att alla tjejer som spelade U21-VM i somras skulle åka med men Ottilia Gunnarsson har opererat sig och är inte i fas för resan. På herrsidan är det Robin Ilhammar och Teodor Samuelsson som är med.
– Robin och Teodor har presterat så pass bra i de uttagningstävlingar vi haft för Team Sweden så jag känner mig trygg med deras prestationer och att de kan missa Europatourtävlingen i Mora, säger Robert Andersson.

Utbytet är en del av ett forskningsprojekt som Svenska Bowlingförbundet gör främst kring tvåhandsspel samt att det är en utvecklingsresa för spelare som satsar mot den yttersta eliten. Projektet stöttas av RF genom satsningen Eliten under eliten som ska stärka juniorers satsning mot seniorelit samt utbilda och utveckla tränare.
– Det är väldigt nyttigt för spelarna att åka på en lång resa utanför Europa. Att de får se hur kulturen fungerar där och det är en stor satsning på bowlingen i landet. De har 22 riksidrottsgymnasier med 800 elever och 50 heltidsanställda tränare.

De kommer träna med juniorspelare från Singapore vid Singapore Sport Academy och experter inom biomekanik kommer att genomföra olika tester på spelarna, bland annat en 3D-studie på de som kör tvåhandsspel.
– Singapore vill lära sig hur man gör ett tvåhandssprogram. De ligger efter oss med utbildningsmaterial i tvåhandsspel och vill utveckla det. Jag vill kolla på hur en lägre jämfört med högre sving påverkar tvåhansdsspelet. Det finns en teori kring det men jag tycker inte alltid det korrelerar bra med hur de bästa spelarna gör i verkligheten.
– Om vi får tid vill jag också att mina spelare ska testa att slå så hårt de kan och på så sätt undersöka vart kraften kommer ifrån. Genom detta hoppas jag att vi kan få svar på hur vi kan skydda spelarna mot skador.

Singapore är bland de ledande länderna på damsidan och seniorsspelarna lever på bowlingen. Robert Andersson är även nyfiken på att se hur mycket de yngre tjejerna tränar.
– Det är en sak med de vuxna spelarna som är anställda av förbundet. Men det blir intressant att se hur mycket de yngre tränar som också går i skolan och jämföra med träningsdosen för våra svenska juniorer.

Robert Andersson menar att det är en balansgång vad man vill dela för erfarenheter med Singapore då de är en stor konkurrent.
– Vi kan inte konkurrera med Singapore i antal spelare och ledare. Men att vi kan slå dem betyder att vi har något som inte dem har och om vi ger det också så är det kört. Det blir nog att man tassar lite på tå kring vad man vill dela för kunskaper.

De svenska spelarna ska också vara med i Singapore International Open. Alla spelar både U21-klassen och öppna klassen förutom Teodor Samuelsson som är för gammal för U21 och endast kör öppna klassen.
– Det är en av Asiens största tävlingar. Tjejerna kommer att spela mot de bästa i världen och även möta dem i deras hemmahall. Jag kommer bli imponerad om de lyckas ta sig vidare till finalspel och jätteglad om det går bättre än så. På herrsidan kan Robin och Teodor ha lite större chans att avancera längre då konkurrensen inte riktigt är lika hård.

Det svenska gänget kvalar tisdag till fredag. Finalspelet i U21 är fredag och finalspelet i öppna klassen genomförs på lördag. Kim Bolleby är också på plats och spelar tävlingen.

Mer om Singapore International Open: https://singaporebowling.org.sg/

Linus Wirén   11 december 2022 15:52