Svenska laget uttaget till Special Olympics World Summer Games

Bowlinglaget som får representera Sverige vid Special Olympics World Games i Berlin till sommaren är uttaget.
– Det ska bli väldigt roligt, säger Lisa Nordström Green som är en av sex uttagna spelare.

Special Olympics World Summer Games spelas den 17-25 juni 2023 och är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Idrottare från 170 länder deltar och 24 olika sporter är med på tävlingsprogrammet. Totalt åker en trupp på 70 svenska idrottare och ledare till Berlin. Tre dam- respektive herrspelare kommer vara med i bowlingtävlingen för Sverige. Följande spelare är uttagna:

Rebecca Gustavsson, BK Alley Västergötland
Lisa Nordström Green, BK Tegnér Värmland 
Ulrica Persson, HIK Kick Off Skåne
Larry Johansson, BK Bowlinggänget Skåne
Marcus Mårtensson, HBK Åsen Skåne
Eddie Engström, FF Österlen Skåne

Ledare:
Mikael Engström 
Maria K. Årberg

Ingen av spelarna som är uttagna har varit med tidigare i Special Olympics World Summer Games. Kravet för att kunna bli uttagna har varit att spelarna varit med på SM i år och att de spelar Action Jubal i november samt kommande SM till våren.
– Vi fortsätter på samma linje som tidigare vid uttagningen till Special Olympics och tar ut spelare som inte varit med tidigare. Det är en sådan häftig upplevelse med Special Olympics World Games så vi vill att så många som möjligt ska få ta del av det, säger Maria K. Årberg som är ordförande i para-gruppen och som åker med som ledare för första gången. Michael Engström gör sitt tredje Special Olympics som ledare och har tidigare varit med vid Los Angeles 2015 och Abu Dhabi 2019 där bowlinglaget plockat hem flera medaljer.

Lisa Nordström Green ser fram emot att få representera Sverige i Berlin men har knappt smält uttagningen ännu.
– Jag har inte riktigt förstått det ännu att jag blivit uttagen och det blir nog den största tävling jag kommer att få spela i karriären.

Hon tränar runt tre gånger i veckan och spelar till vardags med BK Tegnér i herrarnas mellanallsvenska. Hon är inställd på att lägga ned mycket träning inför Special Olympics.
– Jag behöver bli bättre på ta snabba beslut och byta boll när spelet inte stämmer. Sedan är spärrspelet alltid viktigt. Jag har inte så bra koll på de andra spelarna men jag går för guldet, säger Lisa Nordström Green.

Larry Johansson från BK Bowlinggänget Skåne berättar att han inte hade räknat med att bli uttagen.
– Det kom lite som en chock när Mia berättade att jag kommit med i laget. Jag har inte blivit uttagen tidigare och trodde inte att jag skulle bli det nu heller, säger han och fortsätter:

– Det ska bli väldigt kul och Special Olympics World Games har ändå varit något jag strävat mot under de 15 år som jag har spelat. Det är den största tävlingen vi kan spela och det ska bli spännande att se hur man ligger till internationellt.

Marcus Mårtensson från HBK Åsen Skåne är också laddad inför sommarens tävling.
– Det ska bli riktigt spännande och kommer bli en upplevelse. Jag hoppas att det kommer gå bra och det vore inte fel att få med sig en medalj hem.

Distanserna vid Special Olympics är singel, dubbel och fyrmanna. Alla i laget får spela singel och dubbel medan två spelare får stå över fyrmanna.
– Vi kommer bestämma vilka som spelar vad före vi åker så att alla är förberedda på vad som gäller. Målsättningen är att åka ned och ha roligt och vara ett lag tillsammans. Sedan får eventuella medaljer bli som grädde på moset, säger Maria K. Årberg.

Närmast väntar Action Jubal för Special Olympics-spelarna som arrangeras helgen den 5-6 november i Vårby, med över 200 anmälda i nuläget. I slutet av november kommer de uttagna spelarna samt några inbjudna bowlare ha träningsläger i Köping.

Marcus Mårtensson vid para-SM i våras. 

Läs mer om Special Olympics World Games här.

Linus Wirén   18 oktober 2022 13:10