Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede summerar 2022 och blickar mot 2023

Det är dags att summera 2022. Ett bowling-år där det åter varit bra fart i verksamheten efter ett par tuffa år under pandemin. Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede lyfter några höjdpunkter från 2022 och blickar mot 2023.

– Det känns skönt att vi har kunnat köra på som vanligt igen efter ett par hackiga år under pandemin. Vi har vår ryggrad med seriespelet som många bowlare är igång med och det har arrangerats väldigt många tävlingar runt om i Sverige, säger Jan Wiede och fortsätter:
– Det har kryddats med alla härliga mästerskap för våra landslag på senior- och juniornivå. Det har varit fantastiska framgångar på så många håll. Ingen nämnd, ingen glömd.
Han ser även tillbaka på ett lyckat U21-VM på hemmaplan.
– Vårt eget U21-VM var en härlig succé. Det var ett positivt gensvar och flera hörde av sig efteråt om att det var ett trevligt mästerskap i god anda. Det var ett fantastiskt arrangemang av tävlingsstaben i Helsingborg.


Carl Eklund vid U21-VM i Helsingborg.

Något som inte gått i samma positiva spår anser Jan Wiede vara det Internationella Bowlingförbundet. Sheikh Talal Mohammad Al-Sabah avgick som president för IBF på kongressen i maj i Lausanne och Martin Faba gick in som tillförordnad president. Den nuvarande styrelsen sitter till kongressen 2023 då ny styrelse väljs.
– Det är ledarskapet i IBF som inte har fungerat. Martina Faba gör ett bra jobb med att försöka få ordning på IBF men den förre presidenten har ambition att komma tillbaka. Det är viktigt även för oss i Sverige att IBF fungerar på ett bra sätt och de internationella mästerskapen blir påverkade av det. Vi behöver ha världsmästerskap i ordnad form. Det ser ut att bli ett VM 2023 men inget är helt klart och det är verkligen dags att planera för det nu.
Jan Wiede hoppas på en bra utgång av kongressen 2023.
– Det är viktigt att det finns en vilja från hela IBF att reda ut detta på ett bra sätt och att rätt personer kommer in i organisationen.

Jan Wiede blev omvald som ordförande på två år i Svenska Bowlingförbundets styrelse vid årsmötet i början av oktober.
– Det känns jättekul att ha fått fortsatt förtroende. Under 2023 kommer vi att fortsätta vår serieutredning där vi gör en översyn över hela seriespelet. Vi kommer även ta vidare arbetet kring hur svensk bowling är organiserad, bland annat vad vi ska göra på förbunds-, distrikt respektive föreningsnivå.

Jan Wiede lyfter både bredd- och elitnivå som betydelsefulla bitar att fortsätta utveckla kommande år.
– Det är viktigt att vi får in ännu fler spelare till våra föreningar som börjar sportbowla. Sedan att vi fortsätter att prestera internationellt. Alla fina resultat betyder jättemycket. Det kommer hela tiden fram nya namn som tar steg mot världseliten och det visar att vi är på rätt väg i svensk bowling. Det görs ett fantastiskt jobb runt om i bowling-Sverige och jag ser fram emot ett spännande 2023.

 

Linus Wirén   31 december 2022 11:10