Sundbybergs Rickard Thelander leder Seniortouren

Lite drygt halvvägs genom årets Senior Tour så hittar vi Sundbybergs Rickard Thelander i topp i Barometern. Allra bäst gick det för Rickard i deltävlingen i Skövde där han gick hela vägen och tog hem, segern. Håkan Åberg från Mini Arccus Club ligger tvåa och BK Kyrks Mats Knutsson avrundar topp 3.

Årets Seniortour, som är reserverad för manliga spelare födda 1974 eller tidigare och kvinnliga spelare födda 1978 eller tidigare, spelas som vanligt i 7 deltävlingar runt om i landet. I varje deltävling samlas det poäng till en barometer där poängen från de 6 bästa tävlingarna räknas. När alla 7 deltävlingarna är spelade så går 40 spelare vidare till en storfinal, som den här säsongen spelas i Nässjö den 1 maj.

I varje deltävling går 40 spelare vidare till finalspel, antingen genom direktkvalificering eller genom de olika gaterna som finns, som till exempel bästa rena slagning, bästa dam, bästa 60+ osv. Finalspelet spelas sedan i ett antal olika steg, där det till slut leder till att topp 16 går till 4 olika karuseller och vinnaren i varje karusell gör upp om totalsegern i en final som avgörs av 1 serie.

Daniel Nilsson inledde säsongen med seger

Säsongens första deltävling spelades i Vårbys bowlinghall i Stockholm och trots tidig start så var det stort intresse. Totalt kom 176 spelare till start, och det krävdes 1327 för att gå till final direkt. Efter karusellerna och finalen så var det Daniel Nilsson från BK Örnen som stod högst upp på prispallen och tog emot prischecken på 10 000 SEK. Daniel slog 257 (inklusive HCP) i finalen. Stefan Dew från Team Enköping blev tvåa på 232, Kaskads Michael Wittendorff blev trea med sina 227 och Leif Olsson från Amika landade på 200 och tog hem en fjärdeplats.

Den andra deltävlingen spelades i Skövde, som brukar vara en populär tävling. Även så i år, där 185 spelare kom till start. Rickard Thelander som tog sig direkt till final på resultat med sina 1360, dock med knapp marginal då sista finalplats på resultat var 1353, och det skulle alltså visa sig att han utnyttjade chansen till fullo då Rickard tog sig hela vägen till finalspel och väl där slog han 230 och vann tävlingen med 16 poängs marginal ner till BK Virvelns Mathias Ulfhielm. Peter Andersson från Full House slog 211 och landade på en tredje plats medan Anders Hagberg från Mini Arccus Club fick nöja sig med en fjärde plats.

Brian Folkesson och Christer Paulin vinnare i Örebro och Nyköping

I Örebro blev det ännu fler deltagare, då 197 spelare tog sig till Strike & Co 3-12 November. Geir Ståle Kristiansen från BK Bågen gjorde den bästa kvalstarten av alla under hela hösten och slog hela 1521 för att vinna kvalet och det krävdes 1349 för att ta sig vidare till finalspel på resultat. När tävlingen var färdigspelad så var det dock Brian Folkesson från Taifun som fick kliva högst upp på prispallen, då han slog 221 i finalserien. Kent Salomon, BK Kamraterna, Ronny Karlsson, BK Brio och Eva Vännman, Domsjö IF BK placerade sig på andra, tredje och fjärde plats.

Sista deltävlingen för året spelades 9-17 december i Nyköping, dit 174 spelare tog sig. Här lyckades Rickard Thelander vinna hela kvalet med fina 1491, medan det krävdes 1321 för att ta sig final på resultat. Efter karusellerna var det dock Christer Paulin från BK Brio, Anders Hagberg och Håkan Åberg från Mini Arccus Club och Christer Sundquist från Strans BK som gjorde upp om vinsten. Christer Paulin fick till det bäst i finalen och tog hem segern med 258. De båda spelarna från Mini Arccus Club ville inte vara bättre än varandra, då båda slog 222 medan Christer Sundquist hamnade strax efter med 217.

Tre deltävlingar kvar

Rickard Thelander från Sundbyberg leder alltså barometern efter 4 tävlingar med sina 747 poäng. Håkan Åberg har 709 poäng och Mats Knutsson har 705. Daniel Nilsson som vann första tävlingen ligger på 10:e plats med 587, medan Brian Folkesson och Christer Paulin hamnar på 44:e respektive 139:e plats. Christer har dock bara spelat en av deltävlingarna.

Det finns fortfarande gott om tid att ta sig vidare till storfinalen, då det fortfarande är tre deltävlingar kvar, nästa redan med start den 30/12 i Eskilstuna. Därefter är det spel i Nässjö mellan 28 januari till 11 februari innan sista deltävlingen spelas i Ängelholm 4 mars till 1 april. Först då kommer vi veta vika 40 spelare som får chansen att spela om 30 000 SEK i Nässjö första maj.

Christian Holmén   19 december 2023 19:10