Summering Inka Cup

Det svenska laget skördade stora framgångar vid Inka Cup och stod överst på pallen i alla tre distanser.
– Killarna gjorde ett bra jobb och det var kul att vi vann alla tre distanserna, säger förbundskapten Robert Andersson.

Sverige blev inbjudna av Perus Bowlingförbund att spela Inka Cup och i övrigt var det bara spelare från Peru med i tävlingen. De svenska U21-spelarna tackade för inbjudan och segrade i alla tre distanserna. Tävlingen inleddes med att Robin Noberg vann singelklassen. Alvin Kvarnström och Elliot Moulin tog sedan hem dubbelklassen och Kevin Melin/Robin Noberg blev trea. Sverige avrundade mästerskapet med att vinna lagdistansen.
– Vi blev inbjudna för att Peru ville se hur de stod sig mot ett riktigt starkt lag och det är givetvis kul att vi lyckas vinna alla tre distanserna då. Vi åkte främst till tävlingen för att spelarna skulle få mer internationell erfarenhet och utveckla de tre ringarna som jag kollar mycket på. Ringarna står för individuellt ansvar, hur man fungerar i grupp och den bowlingmässiga nivån. Killarna jobbade på bra och fungerade väldigt fint som lag, säger Robert Andersson.


Robin Noberg

Oljeprofilen och underlaget i tävlingen var väldigt utmanande och Robert Andersson menar att det var lärorikt för spelarna.
– Det är tydligt att våra yngre spelare har problem på de svåra profilerna och det blir tufft med spärrspelet. Vi har spelat alldeles för mycket på lätta profiler i Sverige under en längre tid. Sedan är det självklart positivt att de kan spela bra på lätta profiler men det gäller att hantera de här svårare profilerna också och få till spärrspelet. Det tryckte jag även mycket på vid lägret i Eskilstuna.


Elliot Moulin

Robert Andersson berättar att tvåhandsbowlingen även dominerade i hallen i Peru och han var imponerad över faciliteterna på plats.
– I stort sett alla spelare körde tvåhandsspel. Det var en väldigt fin bowlinghall med 24 banor och de hade även en annan hall med 8 banor för landslaget. Tävlingshallen låg på ett idrottsområde som liknade Bosön.


Robert Andersson

I januari åker Robert Andersson tillbaka till Lima. Då blir det tillsammans med Nora Johansson och Robin Ilhammar för IBF Youth World Cup som spelas den 22-26 januari. Mästerskapet genomförs i samma hall som Inka Cup.
– Det var intressant att se topografin i hallen. Nora och Robin har haft kontakt med mig under tävlingen och var nyfikna på hur vi upplevde hallen och banorna.


Svenska laget i Inka Cup: Kevin Melin, Robin Noberg, Elliot Moulin, Alvin Kvarnström. 

Linus Wirén   22 november 2023 16:44