Summering: Första året med Swedish Youth Tour

Första året med Swedish Youth Tour gick i mål precis före nyåret i Jönköping. Vi summerar årets tour och blickar mot SYT 2023.
– Det har varit ett bra första år med touren, säger Johan Ekström från Svenska Bowlingförbundet.

Den första tävlingen rullade igång i Helsingborg i slutet av maj och sedan har deltävlingar följt i Nässjö, Säffle och avslutningsvis Jönköping i förra veckan.
– Syftet med tävlingen har varit att de bästa juniorerna ska få möjlighet att möta varandra. Spelarna har fått spela på en och samma bana och det har varit en viktig utbildningsdel där de får koll på hur kloten påverkar banan samt hur de själva förändrar banan. Socialt har det också varit positivt där ungdomarna får träffas och umgås i samband med tävlingarna, säger Johan Ekström som varit ansvarig för Swedish Youth Tour tillsammans med Tim Davidsson.

Swedish Youth Tour kommer tillbaka 2023 och spelorterna och datumen är spikade. Ekström menar att det har varit bra att ta del av feedback kring årets tour och nästa års upplaga av Swedish Youth Tour bjuder på några nyheter.
– Det blir en egen barometer och barometerfinal för tjejer. Sedan kommer vi anpassa spelschemat så att långväga gäster inte ska behöva få för många övernattningar.

Förbundskaptenen för juniorlandslaget Moa Ekström var på plats under alla tävlingsdagar i Jönköping. Hon trycker på att det är viktigt för satsande juniorspelare att vara med på Swedish Youth Tour.
– Det var väldigt givande att se alla spelare på plats och få mäta dem när alla har samma förutsättningar. Det har varit kul att se hur de presterar i pressade lägen samt vilken taktisk plan de valt i spelet, säger hon.

Moa Ekström presenterar den fullständiga truppen till junior-EM i Wien den 15 januari.

Swedish Youth Tour 2023, finalhelger:

Mora 17-19 mars

Helsingborg 19-21 maj

Nässjö 25-27 augusti

Säffle 3-5 november

Klasserna i touren är U18 och U23. Anmälan öppnar den 30 januari. Vid frågor kontakta Tim Davidsson på tim.davidsson@swebowl.se

Linus Wirén   04 januari 2023 11:47